用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩 vs SPCS
樓主: alicelam881
go

協恩 vs SPCS   [複製鏈接]

mcl233 發表於 24-3-22 19:04
咁唔好讀男女校了,乜咁㗎~
你估女校冇?

phinarto 發表於 24-3-22 19:07
你估女校冇?

以偏蓋全,係EK既硬道理~

真係有人以為男女校唔會有架~

mcl233 發表於 24-3-22 19:04
咁唔好讀男女校了,乜咁㗎~
好出奇咩?!我舊時學校都有啦,個女仔係TB,幾靚「仔」㗎,啲女朋友即女同學都靚女嘅!

phinarto 發表於 24-3-22 19:07
你估女校冇?

吓?玩咩?點會冇呀只不過啲人講讀男女校先可以有正常社交,讀單性學校冇正常社交咁咋!

phinarto 發表於 24-3-22 18:38
我讀和尚寺,但就幫仔女揀男女校,希望佢哋早啲同異性相處

跟住就有啲女校嘅家長同你傾計㗎喇

回覆樓主:

男女校好啲,男校/女校畢業生當然唔會有心理問題,但年輕時容易對異性有太多Fantasy,影響相處。識一對名校齋校畢業嘅,大家對雙方都有太多不切實際嘅期望,好快就離咗婚。而且齋校係異性面前比較怕羞,容易錯失良緣

回覆 jenjenny 的帖子

家長會答你良緣唔駛咁早,大學開始都唔遲。

jenjenny 發表於 24-3-22 23:10
男女校好啲,男校/女校畢業生當然唔會有心理問題,但年輕時容易對異性有太多Fantasy,影響相處。識一對名校 ...
咪由佢囉,姻緣天注定,擋都擋唔住

lot888 發表於 24-3-22 23:17

家長會答你良緣唔駛咁早,大學開始都唔遲。

講緊就係讀大學之後錯失的良緣,怕羞的可能要幾年時間,已經畢咗業,大學market 大啲

猴子爸 發表於 24-3-22 12:16
你爱你的母校,只不过不会让自己的女儿入读而已啦。这个也不是很特别的选择,不过通常是local school vs in ...

係,好幾位名女校畢業朋友都無俾自己小朋友讀返自己學校,通常去左 IS, 得一位比較特別spcs 畢業積極送女去 mcs, 最後成功

DBS 畢業基本上唔會送個仔入 LS, 識得一個only, 都係因為入唔返db, 之後抽到 LS

相反,非常多LS 畢業送個仔入 DB..... 係好多,而家經常返 LS 講 talk 既知名舊生佢幾個仔都係 DB

PuffyBobby 發表於 24-3-22 11:24
回覆 YJWWW 的帖子

我都想知點解  實不相瞞, 我地好多舊生啲女都唔讀SPCS㗎, 因為我地覺得校風唔同 ...

我都識一個舊生唔俾女讀,就是你講嗰種態度問題,佢去了讀另一間名女津

我都識有幾個SPCS舊生無送自己小朋友返母校。有D去左神校,有D去左女津。實際原因點解唔返SPCS就因人而異。

會唔會係入唔返?我識係幼小都入唔到,到中學我諗成績行先,唔會睇係唔係舊生

jenjenny 發表於 24-3-23 09:50
會唔會係入唔返?我識係幼小都入唔到,到中學我諗成績行先,唔會睇係唔係舊生
...

我估有部份係咁. 我朋友是spcs 舊生, 佢兩個女都入唔到spk 及spcs, 要讀次一級的女私校.

我亦識人姊姊讀spk, 妹妹都唔收, 佢媽媽好失望!

SPCS 舊生好似冇咩點有得加分,德望、坑真我知既都無。DGS SPCC 就有,收好多CCKG同聖公會,呢兩間幼稚園分別收佢哋舊生仔女

無謂揣測其他舊生點解唔俾個女讀返,個個情況唔一樣,放眼現在,覺得唔OK咪考過第間。而家又有升中講座,返放學午餐時間又可以周圍觀察,覺得合心先考囉!

gabejang    發表於 24-3-24 10:51

kirstyau 發表於 24-3-23 12:52
無謂揣測其他舊生點解唔俾個女讀返,個個情況唔一樣,放眼現在,覺得唔OK咪考過第間。而家又有升中講座,返 ...

有人唔打算返,更多人可能返唔到,一年1XX友畢業,20年就~

回覆樓主:

真心喜歡協恩女仔,性格開朗合羣,唔係死讀書,叻得來較謙卑,有時唔係單看成績

SPCS 都很好

YJWWW    發表於 24-3-23 13:43

唔係"好似冇咩點有得加分"而係 - 完全無分加 application form上面無位俾人填媽咪係咪舊生, 去interview亦都唔會問, 我地覺得 (呢個係純粹估) 我地呢班媽咪都係前校長/前老師既"產物", 未必能接受到新校長/新老師既作風, 而以我地SPCS Paulinian一向咁"積極進取 據理力爭"既性格就肯定會嘈既, 咁你話喇, 俾著你係校長, 你想唔想收呢班媽咪既女入去讀書吖 (純粹講笑, 唔好太認真)
咁SPCS都係好學校嚟既, 校園又靚又大, 交通方便, 每逢考試測驗又可以走去隔離church祈禱求主保佑

PuffyBobby 發表於 24-3-25 09:37

唔係"好似冇咩點有得加分"而係 - 完全無分加 application form上面無位俾人 ...

近2年唔肯定application form仲有冇位填是否在有讀生妹妹或有冇介紹人。
但肯定以往份表一向有問,是否有姊姊讀過/讀緊,有冇推薦人問埋關係,仲有位填remarks,咁我估推薦人應可以係舊生及與申請人関係,仲可以寫埋畢業年份係remarks位?當年仲諗我啲百無人事可能蝕抵咗~

題外話,sister Margaret 仲算係新校長嗎?其實佢做咗幾多年校長?我哋升中時諗佢係咪就退休,結果畢咗業都冇聲氣言休~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊