用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SMC VS NPL 點揀
樓主: minnieevergreen
go

SMC VS NPL 點揀   [複製鏈接]

minnieevergreen 發表於 24-3-14 13:51
問左用家﹐用家話未去過學校﹐要照去見左先。

minnieevergreen 發表於 24-3-14 13:57
我既priority 係SMC-->NPL

你問大家都冇用,你似乎問你囡囡已經足夠了~

minnieevergreen 發表於 24-3-14 13:57
我会顺從佢, 耍佢學識為自己决定負責(反正差別不大, 咪比個机会佢負下責羅 )

如果smc,npl都係家長可以接受範圍內(其實網友講得岩,揀得太多同級學校,變了煩惱來源)邊個讀咪邊個揀,為自己負責
點解又變左要跟你priority,要說服佢?

(先唔講我買牙骹你最終會等到uccke,及網友普遍認為smc/npl屬同級跳板轉來無謂)

得啦,阿女揀npl,保良局多謝你,problem solved

twhkleung 發表於 24-3-14 14:02
我会顺從佢, 耍佢學識為自己决定負責(反正差別不大, 咪比個机会佢負下責羅 ) ...

我唔會放權比小朋友選擇,11歲人仔隔離區有乜都唔知,但會同佢溝通溝通,自己小朋友無乜理由唔知佢性格和能力,當然會揀適合既 ~

如果將來諗住讀IB可以參考下

https://www.ib-schools.com/league-tables/global-top-ib-schools

catf2 發表於 24-3-14 13:48
唔洗攪咁多, hold SMC 等UCCKE, 識人讀SMC, 學校非常關愛同學 , 叻的同學有安排跳級及推薦去讀特別課程添,  ...
......多口....男子組下年降班落D2

catf2 發表於 24-3-14 13:37
我同你的諗法剛剛相反
有两个不错的offer在手,应该心安才对嘛。之后有汇基或SPSS, 都是bonus la. 万一没有bonus, 两间SMC and NPL 点指兵兵都无所谓啦。
话时话,点解TSL现在少了那么多人去NPL, 而去培基?是TSL觉得NPL没麽好,还是NPL不收TSL低层成绩的人?

mcl233 發表於 24-3-14 14:08
我唔會放權比小朋友選擇,11歲人仔隔離區有乜都唔知,但會同佢溝通溝通,自己小朋友無乜理由唔知佢性格和 ...

當然係響家長接受嘅範圍內,俾小朋友做主
講緊係1b vs 1b-1c咁,又唔係極端到b3都要俾佢去
主要分別學制同交通po主都話唔係問題

Woodstock801 發表於 24-3-14 13:53
唔好意思,想請教一下,何解會認為SPSS實收樓主個女?(因小女都有報SPSS, 而UCCKE第一輪已收offer, 我想參 ...
1A成績9成9收,基本1A學生好少揀SPSS,因為太多選揀...競爭好細. 大約安排120-150左右面試, 機會率係3分1.

twhkleung 發表於 24-3-14 14:02
我会顺從佢, 耍佢學識為自己决定負責(反正差別不大, 咪比個机会佢負下責羅 ) ...

明白﹐咁由得佢做決定啦﹐
如果大家都話成績差唔多﹐咁佢開心重要d

minnieevergreen 發表於 24-3-14 13:51
問左用家﹐用家話未去過學校﹐要照去見左先。
校社細,唔值得去,去到一定嫌3嫌4....回頭是岸吧,慳返車費,亦可造福後備人仕唔使等到放榜才知自己自行成功.

我唔會放權比小朋友選擇,11歲人仔隔離區有乜都唔知,但會同佢溝通溝通,自己小朋友無乜理由唔知佢性格和 ...
我就最公平, 1家3口投票....小朋友邊有得嬴呀幸好,一致通過

Woodstock801 發表於 24-3-14 13:53
唔好意思,想請教一下,何解會認為SPSS實收樓主個女?(因小女都有報SPSS, 而UCCKE第一輪已收offer, 我想參 ...

如果UCCKE第一輪收你﹐SPSS實收啦。

SPSS 都係得20% interview﹐即係RO行先﹐
同UCCKE 分別唔大。

比你揀佢會揀SPSS?

HK-MAN 發表於 24-3-14 14:19
校社細,唔值得去,去到一定嫌3嫌4....回頭是岸吧,慳返車費,亦可造福後備人仕唔使等到放榜才知自己自行成功. ...

用家話點都去﹐佢未睇過唔心息﹐點知佢會唔會突然鍾意傳統女校
自二佢因為參觀過﹐佢就唔去﹐連封信都掉鬼埋

HK-MAN 發表於 24-3-14 14:14
1A成績9成9收,基本1A學生好少揀SPSS,因為太多選揀...競爭好細. 大約安排120-150左右面試, 機會率係3分1.
...

謝謝你的回覆!想借位問多少少(emoji)(emoji)

因小女都係1A生,據知有同學級40內都被SPSS邀請interview, 咁樣可否推斷小女RO頗高(級10內)? 因我哋自1係BPS, 你認為勝算有多大? (去年BPS入咗了2個,但今年在小女前面已有2個也報了, 我哋係九龍區的)

minnieevergreen 發表於 24-3-14 14:25
用家話點都去﹐佢未睇過唔心息﹐點知佢會唔會突然鍾意傳統女校
自二佢因為參觀過﹐佢就唔去﹐連封信都掉鬼 ...

咁你預左3月尾又要來一次 SPSS VS 手上果間啦。其實作為家長,你係可以將範圍收窄,減少煩惱架

minnieevergreen 發表於 24-3-14 13:34
仍是Pending.....未有我份呀看來小朋友就算係1A都A到好尾了

第二輪都未中,小朋友有機會唔係1A喎
不過咁,我都覺得UCCKE最後都會中

minnieevergreen 發表於 24-3-14 14:23
如果UCCKE第一輪收你﹐SPSS實收啦。

SPSS 都係得20% interview﹐即係RO行先﹐

我會揀免費

哈哈,係我簡左d候選人,先比小朋友選,表面民主,但走唔甩我手指罅.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊