用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SMC VS NPL 點揀
樓主: minnieevergreen
go

SMC VS NPL 點揀   [複製鏈接]

ferrymama 發表於 24-3-14 13:14
不過我覺得樓主係真心煩惱的, 唔係晒命

我都信樓主係真烦的,
但實情係佢簡左咁多間都係差唔多level, 所以會係冇就一齊冇, 有就一齊有...

佢成績又唔係考緊四大女直
有什麼好曬

係真係煩惱﹐最初女女好FIRM﹐就容易選
最初SMC VS中基﹐佢雖然鍾意﹐但佢都明白成績有相差﹐好快就放棄左。

到NPL真係有OFFER﹐佢真係15、16
諗緊值唔值得為左參加活動放棄好少少既BANDING (上課路程唔係佢最大CONCERN﹐而係設施同活動)。

我唔介意$1180又$1180﹐只係唔想做錯決定令佢同我都後悔

呢度都應該冇人覺得佢曬嘅,
我直情覺得佢為我地帶來歡樂。
都莫講話GH,HY(更正po主話冇考HY)拿不下實在未去到可以曬命哦

minnieevergreen 發表於 24-3-14 13:24
有什麼好曬

唔係曬,做錯決定好難返轉頭,當然要慎重考慮

minnieevergreen 發表於 24-3-14 13:24
有什麼好曬
bingo!!!
真係嫁, 一間成績好少少, 一間差少少, 边有差別? 最緊要睇學生自已, 我係你一定唔会再考慮乜banding乜成績, 只睇近唔近同位用家中唔中意間學校

PC9394 發表於 24-3-14 13:22

UCCKE個網今日14/3有update,一天光晒未?
仍是Pending.....未有我份呀看來小朋友就算係1A都A到好尾了

我同你的諗法剛剛相反

tigamama 發表於 24-3-14 13:27
呢度都應該冇人覺得佢曬嘅,
我直情覺得佢為我地帶來歡樂。
都莫講話GH,HY(冇記錯都有考?)拿不下實在 ...

你記錯了。
HY 報都無報﹐
我地神校只報1間GH﹐當初純粹拎黎做指標﹐看看揀唔揀到去first in而己。

就係覺得有需要諗清楚先上黎問﹐
如果真係好清楚﹐何必上黎講咁多

minnieevergreen 發表於 24-3-14 13:34
仍是Pending.....未有我份呀看來小朋友就算係1A都A到好尾了
No issue, UCCKE肯定唔會係收到100% 1a的, 不過咁佢即係傾向睇RO出offer ...

twhkleung 發表於 24-3-14 13:32
bingo!!!
真係嫁, 一間成績好少少, 一間差少少, 边有差別? 最緊要睇學生自已, 我係你一定唔会再考慮乜bandi ...

煩在就係﹐用家都唔係百分百肯定到
最初係SMC。
但佢睇睇下資料﹐特別是問左班主任意見後﹐佢又開始糾結﹐
直到今日有OFFER﹐佢話不如揀NPL。

我問佢﹐你會唔會後悔? 佢又唔敢答實一定唔後悔。

twhkleung 發表於 24-3-14 13:40
No issue, UCCKE肯定唔會係收到100% 1a的, 不過咁佢即係傾向睇RO出offer ...

我知道NPL 係純睇RO咁制
UCCKE都會考慮少少其他野﹐但當然RO仍是主菜﹐只係INTERVIEW表現、家長問卷等等既野都係少少影響咁解。

有什麼好曬
你做任何決定都唔會有錯的, 唔好成日話做錯決定好難返轉頭!
點解我咁講呢,因為你只可以返一間學校,因為冇得親身比較根本就唔會知係啱定錯!!
讀得開心就話揀啱,讀得唔開心就怪自己揀錯......

minnieevergreen 發表於 24-3-14 13:42
我知道NPL 係純睇RO咁制
UCCKE都會考慮少少其他野﹐但當然RO仍是主菜﹐只係INTERVIEW表現、家長問卷等等既 ...
我提議你索性唔好見SPSS...

minnieevergreen 發表於 24-3-14 13:41
煩在就係﹐用家都唔係百分百肯定到
最初係SMC。
但佢睇睇下資料﹐特別是問左班主任意見後﹐佢又開始糾結﹐ ...
問题唔係有好多選擇, 而係當有好多選擇時, 要自己憧去定套標準去support自己去make decision. Make 左就唔好望返轉頭

minnieevergreen 發表於 24-3-14 13:38
你記錯了。
HY 報都無報﹐
我地神校只報1間GH﹐當初純粹拎黎做指標﹐看看揀唔揀到去first in而己。
唔洗攪咁多, hold SMC 等UCCKE, 識人讀SMC, 學校非常關愛同學 , 叻的同學有安排跳級及推薦去讀特別課程添, 運動超好啦, 來年男女子組都係田徑D1份仔, 語景又好, 萬一> 我講萬一> 冇UCCKE , SMC 一D都唔會令貴千金入讀後覺得後悔

HK-MAN 發表於 24-3-14 13:43
你做任何決定都唔會有錯的, 唔好成日話做錯決定好難返轉頭!
點解我咁講呢,因為你只可以返一間學校,因為冇得 ...
agree

HK-MAN 發表於 24-3-14 13:44
我提議你索性唔好見SPSS...

問左用家﹐用家話未去過學校﹐要照去見左先。

HK-MAN 發表於 24-3-14 13:03
到時SPSS 唔需要交學費會又多一重考慮....你知我知,SPSS實收佢個女,除非面試時玩野啫... ...

唔好意思,想請教一下,何解會認為SPSS實收樓主個女?(因小女都有報SPSS, 而UCCKE第一輪已收offer, 我想參考吓前輩意見)

twhkleung 發表於 24-3-14 13:46
問题唔係有好多選擇, 而係當有好多選擇時, 要自己憧去定套標準去support自己去make decision. Make 左就唔 ...

係,其實一開始用家係好清楚排左priority
Smc>Npl
收到Npl,再加被旁人講一講,又突然“考慮到設施及活動(呢d唔係一早就知架咩)”,又想揀Npl
佢個準則不停咁變,點執行喎?
小朋友變就話啫,大人比佢變得更緊要,個範圍更廣
所以佢所有煩惱都係自找,要怪只能怪母女長得太像

tigamama 發表於 24-3-14 13:53
係,其實一開始用家係好清楚排左priority
Smc>Npl
收到Npl,再加被旁人講一講,又突然“考慮到設施及活動 ...

我既priority 係SMC-->NPL

但用家突然轉左NPL-->SMC
簡單D講﹐我要諗說服佢定順從佢意思好 ?
所以就諗下兩間有咩令我覺得好同唔好

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊