用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SMC VS NPL 點揀
樓主: minnieevergreen
go

SMC VS NPL 點揀   [複製鏈接]

Woodstock801 發表於 24-3-18 21:19
唔係優待,起碼得到老師關注。
你講嘅職務,我個女都有,但得不到老師關注
...

你嗰間嘅级頭考到邊間都唔出奇,老師見慣世面麻

更正:唔係唔出奇係 習以為常

twhkleung 發表於 24-3-19 05:22
其实你真係幾得易, 有時你講既野幾make sense, 我都好同意,但有時又好冇logic, 連d 基本fact 都有問题, 令 ...

糾正糾正:

呀1A中學員工已經證實入HKU Law係Best 5 = 25 分入硬,佢話係佢地校長講既,詳情可以睇片 XX:XX 有講既~

並非HKU Law所說既Best 6,亦得到佢老友吹水大師確認的,一定唔會錯的,一大堆數據去說明~

你應該知B5=25分入硬,呢個說法好重要,背後反映炒科英文,都可以入到,只要5科25分~

一定唔會錯,除非,出自騙子口中~

twhkleung 發表於 24-3-19 05:22
其实你真係幾得易, 有時你講既野幾make sense, 我都好同意,但有時又好冇logic, 連d 基本fact 都有問题, 令 ...

我唔明你點解咁執着,成日要係其它學校既帖講無關既學校,你可以自己開個帖講個間學校等人回你。(又算唔算「踐踏」人哋學校?)
你只講大仔band2生上游經歷,二仔直接入別人可望而不可得(酸葡萄)既學校就係了,唔明你成日要去研究人哋學校既ify做咩?莫非因為二仔是band1生?(照計band1生又是校友,應該入到啊。)

twhkleung 發表於 24-3-19 04:04
Hehee, 係呀... 龍直升S1時, b123生都有, 借用Sing13句話, "中學可以送到你有幾遠", 最重要係畢業時, 學生 ...

同意大家debate,講fact
「直到去年, 真係年年上升(連續9年), 未有一年跌过.」
仲有另一位家長,每年有一兩個讀醫,
請兩位提供source。
反正咁多年我未係school report或學校網頁見過。可能我完全錯判呢?
(想睇下source,算唔算窮追猛打,算唔算又踐踏咗學校,唔好玻璃心啦!)

較多數據流出既,都係近兩三年。好多人唔知唔出奇。你有9年獨家資料,好嘢當然要分享。

mcl233 發表於 24-3-19 10:07
糾正糾正:

呀1A中學員工已經證實入HKU Law係Best 5 = 25 分入硬,佢話係佢地校長講既,詳情可以睇片 XX: ...

聯招JUPAS|法律系收生分數呈下跌趨勢傳統「神科」不再

https://www.stheadline.com/edu-news/3267373/%E8%81%AF%E6%8B%9BJUPAS%E6%B3%95%E5%BE%8B%E7%B3%BB%E6%94%B6%E7%94%9F%E5%88%86%E6%95%B8%E5%91%88%E4%B8%8B%E8%B7%8C%E8%B6%A8%E5%8B%A2-%E5%82%B3%E7%B5%B1%E7%A5%9E%E7%A7%91%E4%B8%8D%E5%86%8D

更新時間:15:49 2023-08-28
發佈時間:15:49 2023-08-28

大學聯招早前放榜,各課程的收生分數雖有待公布,但法律系的收生分數,據悉近年有下跌趨勢。中文大學入學及學生資助處處長王家徹指,本港學生選科較為職業導向,分數下跌或出於他們「對社會的觀望態度」。他強調法律系對學生語文能力有一定要求,收生分數與醫科一樣,不可能大幅下跌,提醒未來考生勿抱持「趁低吸納」的心態選科。

本報教育組

本報整理過去6年的大學收生數據,發現部分以往屬尖子熱門的學科,收生分數高分不再,法律系是其中之一。香港大學2019年採用加分制後,法律學士課程收生中位數最佳6科為38分,漸跌至去年最佳5科及英文的35,但平均每科至少有5級;中文大學法律學士的收生分數以核心科目及最佳2科選修科計算,20172019年維持平穩,中位數為32分,其後漸跌至去年的29分;城市大學法律學士的中位數,亦漸跌至核心科目及最佳2科選修科25(見表)。

但其实不论升读什么学系,SMC的DSE成绩达到B1B是事实吧。

猴子爸 發表於 24-3-19 10:27
聯招JUPAS|法律系收生分數呈下跌趨勢傳統「神科」不再https://www.stheadline.com/edu-news/3267373/%E8% ...

答錯題~

mcl233 發表於 24-3-19 10:07
糾正糾正:

呀1A中學員工已經證實入HKU Law係Best 5 = 25 分入硬,佢話係佢地校長講既,詳情可以睇片 XX: ...
未來炒科英文入law唔奇喎...中國香港法律..以中文來解說..合理合理...

HK-MAN 發表於 24-3-19 11:32
未來炒科英文入law唔奇喎...中國香港法律..以中文來解說..合理合理...

B5=25,炒中文都得,瓜~

詳情要問某1A中學員工,呢排佢係EK返工,我都係聽佢講乍~

adriantai 發表於 24-3-19 06:54

你嗰間嘅级頭考到邊間都唔出奇,老師見慣世面麻  ...

我驚經歷完疫情之後,首次考Pre S1的成績會慘不忍睹!我替下屆師弟妹擔心
以後冇得 習以為常

Woodstock801 發表於 24-3-19 11:47

我驚經歷完疫情之後,首次考Pre S1的成績會慘不忍睹! ...

如果間間都跌, 情況就冇乜分別啦

adriantai 發表於 24-3-19 11:48
如果間間都跌, 情況就冇乜分別啦

我怕佢跌人哋唔跌咋!

Woodstock801 發表於 24-3-19 11:49
我怕佢跌人哋唔跌咋!

疫情係全港性

Woodstock801 發表於 24-3-19 11:49
我怕佢跌人哋唔跌咋!

疫情係全港性

mcl233 發表於 24-3-19 11:40

1A員工? 我只關心學校後門開放嗎?行後門方便好多囉..

adriantai 發表於 24-3-19 11:50
疫情係全港性

我知道,但有d小朋友喺呢幾年因疫情心散左已經救唔返。有幼稚園同學仔,讀另外一間小學,因為網課要用電子產品,跟住戒唔甩,阿媽都搞佢唔掂,而家變成B3

mcl233 發表於 24-3-19 11:40

炒中文得.....瓜字放係呢度先啱喎...你要補補先得

Woodstock801 發表於 24-3-19 11:54
我知道,但有d小朋友喺呢幾年因疫情心散左已經救唔返。有幼稚園同學仔,讀另外一間小學,因為網課要用電子 ...

男仔? 性格嚟嘅,好難阻到

adriantai 發表於 24-3-19 12:11
男仔? 性格嚟嘅,好難阻到

係男仔

Woodstock801 發表於 24-3-19 12:18
係男仔

男仔喺學業真係麻煩好多㗎

Woodstock801 發表於 24-3-19 11:54
我知道,但有d小朋友喺呢幾年因疫情心散左已經救唔返。有幼稚園同學仔,讀另外一間小學,因為網課要用電子 ...
個人認為就算唔係網課個小朋友都係B3生...家長得過賴字. 大家都係咁樣上架啦...係佢自己教唔到小朋友玩電子產品之餘專心學習...
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊