用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Civil Eng: IC/Manchester/UCL
go

[英國] Civil Eng: IC/Manchester/UCL [複製鏈接]

收到三間conditional offer, 請問讀Civil 的話, IC/Manchester/UCL 邊間好?
   2    0    0    0

dewberry 發表於 24-3-14 07:32
仔仔今年考DSE,收到三間conditional offer, 請問讀Civil 的話, IC/Manchester/UCL 邊間好?
...

單做從地点位置計, London比Manchester 繁榮太多了如果简London, 咁冇理由簡UCL而唔簡IC

但Manchester 3年下來總洗費(同讀UCL/ICL比), 可能夠讀多個MSc

按水平計, 我估 ICL >> UCL = ManU

dewberry 發表於 24-3-14 07:32
仔仔今年考DSE,收到三間conditional offer, 請問讀Civil 的話, IC/Manchester/UCL 邊間好?
...

恭喜哂!如不介意,可否share吓仔仔的predicted grade参考下? 謝謝

twhkleung 發表於 24-3-14 08:02
级做從地常点理位置計, London比Manchester 繁榮太多了如果简London, 咁冇理由簡UCL而唔簡IC

但Manchester ...

請問IC除咗學費,其他住、食一年洗費大約要幾多?

khill 發表於 24-3-14 11:13

恭喜哂!如不介意,可否share吓仔仔的predicted grade参考下? ...

Predicted grade 經由學校送出,我都唔太清楚。

dewberry 發表於 24-3-14 11:46

住宿方面:第一年可以住學校宿舍,不過最近學校既都要£300一星期,其他你預起碼£200pw,第二年就要自己揾地方住,所以我覺得你預每月港幣1萬起,有多無少,住遠DD但搭車要時間又要好貴既車錢都系一條數。

食同零用我仔好多時間都起學校,所以無乜自己煮,佢大概每個月要用£1000,佢社交聯誼活動系多既。

結論系:學費以外你預2萬一個月。

豐儉由人,唔太大使呢個數OK,當然自己餐餐煮又少外出社交聯誼可以平一半。

yuyueng 發表於 24-3-14 12:23
住宿方面:第一年可以住學校宿舍,不過最近學校既都要£300一星期,其他你預起碼£200pw,第二年就要自己 ...
住London, 我估20k真係min.

twhkleung 發表於 24-3-14 13:01
住London, 我估20k真係min.

系呀,唔可以住離學校太遠,否則車錢好金之餘好浪費時間,但住得近學校既房租又好金。

yuyueng 發表於 24-3-14 14:17
系呀,唔可以住離學校太遠,否則車錢好金之餘好浪費時間,但住得近學校既房租又好金。
...

謝謝回覆。
大學生搭車有冇優惠?

應該有18  oyster card

dewberry 發表於 24-3-14 14:56
謝謝回覆。
大學生搭車有冇優惠?
申請18 Oyster card 同16-25 Railcard, 有34%off

單做從地点位置計, London比Manchester 繁榮太多了如果简 ...

QS 及 THE WUR by Subject
Imperial Civil Engineering 世界10大
遠高於 UCL/Manchester 世界50大

twhkleung    發表於 24-3-14 20:28

dewberry 發表於 24-3-14 11:46
阿仔抽到偏遠宿舍, Zone 3, 全程45 分鐘左右返到學校, 所以約 7000 鎊/學年

如果近學校宿舍, 無記錯要 12000-14000 鎊

車費加食, 阿仔約 700 鎊/月, (佢中午學校食, 夜晚煮意粉/簡單飯)

Ericau 發表於 24-3-15 09:56
阿仔抽到偏遠宿舍, Zone 3, 全程45 分鐘左右返到學校, 所以約 7000 鎊/學年

如果近學校宿舍, 無記錯要 120 ...
Thanks, 好好的參考指數, 如meet到CO仔9月應該會讀IC, "少數怕長計", 好好預計$$$謝謝各位家長的資訊

仔IC第一年住zone 1 宿舍,普通房$5000左右/月(好抵, share toilet)!y2,3再申請住宿舍,20mins walk to campus, 約$10000/mth(share toilet). 佢踏單車/行路返學。日常多數自煮,社交活動一些洗費,一些運動clubs 會費..零用約$10000-13000/mth.  倫敦真係幾貴。

JN125 發表於 24-3-15 13:49
仔IC第一年住zone 1 宿舍,普通房$5000左右/月(好抵, share toilet)!y2,3再申請住宿舍,20mins walk to  ...
謝謝資料 !!

單做從地点位置計, London比Manchester 繁榮太多了如果简 ...

去得外國讀書,唔應該差嗰少少走去讀間二流嘅manchester u

JN125 發表於 24-3-15 13:49
仔IC第一年住zone 1 宿舍,普通房$5000左右/月(好抵, share toilet)!y2,3再申請住宿舍,20mins walk to  ...
你好, 想請問你仔仔Yr2 再申請學校宿舍是否容易? 我仔今年Yr1 抽到 zone 2/3 宿舍, 搭地鐵去到海德公園直接行返學, so far 都ok 但有獨立廁所單人房, 又唔算貴, 好滿足, 希望yr2 都抽到宿舍煩少好多, 但就好大機會share toliet

回覆 dlmcdlcl 的帖子

仔學期尾開始問student accommodation office,但得到嘅答案係唔會咁快可以安排,亦未必一定有房比y2(或以上)學生..咁我哋就搵響學校網頁搵咗yara students accomodation Holland Park ,5月尾比咗deposit, 到8月頭先收到學校通知有房,咁就撻訂yara , confirm 學校宿舍。因為仔大部分時間響campus, 好多時夜走,所以住近啲慳好多時間。

面試有冇咩經驗可以分享下?
我是護書簿
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊