用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 "升讀大學學位課程% '' 應該點分析
樓主: carmenlook
go

"升讀大學學位課程% '' 應該點分析 [複製鏈接]

carmenlook 發表於 24-3-13 13:19
睇到崇真 show升讀大學學位課程,  dse 81 %,IAL 87%, 但冇公佈裏面內容成分 ,其實係咪裏面係全部都係八 ...

我自己一向睇4+5+唔會理入大學個數
而家咁多大學

Poyau 發表於 24-3-13 22:27
100% 指 選修科其中一科為首選?

「100%嘅同學仔 揀到佢首選嘅科目」

唔會瓜?
咁講野法真係好離普禾... 有人咁得閑來分析每個字呀!即好似,

我真係冇呃你
我真係依刻冇呃你

意思差好遠禾...

Poyau 發表於 24-3-13 22:27
100% 指 選修科其中一科為首選?

「100%嘅同學仔 揀到佢首選嘅科目」

首選應該係揀三科喎
我100%肯定佢呃人,簡單諗一個例子已經可以推翻佢。例如我想讀視覺藝術加中國歷史,但這兩科係同一時間上堂,係唔可能咁揀到。

hiuching8 發表於 24-3-13 18:52
其實呢段片仲有其他值得爭議嘅地方
1. 收band 1同神嘅恩典有咩直接關係?神唔愛band 2/3學生咩?點解校長 ...

又唔洗咁陰謀論嘅

#2對收學費嘅直資其實唔難做到,除非好冷科目,一般大路嘅科目,大不了咪請多個老師教

#3,其實ial暫時未去到爭崩頭,冇記錯佢school report有講,有10零20人讀咁樣,距離上限仲有d距離

hiuching8 發表於 24-3-13 18:52
其實呢段片仲有其他值得爭議嘅地方
1. 收band 1同神嘅恩典有咩直接關係?神唔愛band 2/3學生咩?點解校長 ...

仲有另一個地方有誤導性,佢寫住IAL A*相等於DSE 5**,係錯誤資訊。
之前有家長分享過,攞四科A*都入唔到神科,但四科5**係極大機會入讀神科的。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊