用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 "升讀大學學位課程% '' 應該點分析
樓主: carmenlook
go

"升讀大學學位課程% '' 應該點分析 [複製鏈接]

10090 發表於 24-3-13 14:38
明愛nursing可以,五科16分
https://www.sfu.edu.hk/en/admission/local-students/sssdp-programmes/index ...
16分

TAIOU4 發表於 24-3-13 14:32
你肯定唔同學校畢業會同工同酬?

公立嘅話,唔係只得一個pay scale?

PC9394 發表於 24-3-13 14:47
公立嘅話,唔係只得一個pay scale?

以我理解,如果醫管局肯請的話,入職人工係一樣的,但升職前景應該唔同,始終能力不同

回覆樓主:

Nursing 似乎睇邊間,一直20分留下都有成交~

carmenlook 發表於 24-3-13 13:19
睇到崇真 show升讀大學學位課程,  dse 81 %,IAL 87%, 但冇公佈裏面內容成分 ,其實係咪裏面係全部都係八 ...

漏左個“學士”學位,成個世界可以唔同咗~

10090 發表於 24-3-13 14:26
我剛睇佢facebook,好多比賽贏咗也會出post,但七月八月關於DSE同jupas放榜就完全無提,一定係放緊暑假,唔 ...
明白了

mcl233 發表於 24-3-13 15:10
係囉, 咁樣寫其實裏面可以係啲咩

mcl233 發表於 24-3-13 15:10

咁呢個唔會,計埋副學士,正常band 2直資學校有95-99%

10090 發表於 24-3-13 15:25
咁呢個唔會,計埋副學士,正常band 2直資學校有95-99%

好難作準~

回覆樓主:

Band 1C印象中JUPAS Offer都係5X-6X%,8X%學位課程真係好難講係咪全部學士課程,JUPAS都唔一定係學士學位~

carmenlook 發表於 24-3-13 13:19
睇到崇真 show升讀大學學位課程,  dse 81 %,IAL 87%, 但冇公佈裏面內容成分 ,其實係咪裏面係全部都係八 ...

基崇2023年DSE+AL學位比例83%

Info Day 2023 Principal's Talk
https://youtu.be/3Zj790iucZw

Info Day 2022 Principal's Talk
https://youtu.be/8YfxM7fdcUg

Poyau 發表於 24-3-13 15:57

Info Day 2023 Principal's Talk

斷估校長只敢取巧陳述而未敢虛假陳述,咁寫就肯定係degree(不包asso),但可以是ugc funded/self financed/非大學院校學位/遙距/海外升學,即係基本上只要叫做degree就乜都得

其實都明TTCA早幾年係收B2,咁你大大方方SHOW個DSE RESULT出來,係幫到學生增值嘅咪OK,明事理嘅家長係識睇學校背後功夫。
而家搞到好似SALES BRIEF咁,收到嘅可能係班期望落空/錯配嘅學生+家長,我唔知學校覺得咁係好定唔好,作為旁觀看著覺可惜。

mcl233 發表於 24-3-13 15:38
Band 1C印象中JUPAS Offer都係5X-6X%,8X%學位課程真係好難講係咪全部學士課程,JUPAS都唔一定係學士學位 ...
Jupas唯一的非學位課程,隨時難入過非3大水泡科。

tigamama 發表於 24-3-13 16:22
其實都明TTCA早幾年係收B2,咁你大大方方SHOW個DSE RESULT出來,係幫到學生增值嘅咪OK,明事理嘅家長係識睇 ...
自己怙係3大/8大率唔靚。

B2校常見伎倆:將十年一遇嘅醫科畢業生登出來,以偏概全,但基崇無咁做。
有兩個可能,第一,佢唔想取巧,第二,佢真係一個醫科生都無。EK家長咁醒目,一定識判斷。

TAIOU4    發表於 24-3-13 17:54
tigamama    發表於 24-3-13 17:51

worldcat 發表於 24-3-13 17:13
自己怙係3大/8大率唔靚。

呢個就梗架啦,唔好太多幻想/妄想!
校長/學校都要跑數爭收(best available)生,少不免要用上孖屐亭嘅方式包裝下啲數字
最緊要大家認清事實

tigamama 發表於 24-3-13 16:14
斷估校長只敢取巧陳述而未敢虛假陳述,咁寫就肯定係degree(不包asso),但可以是ugc funded/self financ ...

基崇轉校長前有公布3322及22222
其後改為公布畢業生出路

基崇 畢業生出路
--------------------------------------------------------
年份 學位 + 非學位
--------------------------------------------------------
2023 81% + ?

2022 [54%^] + [46^] = 100%
2021 76% + 24% = 100%
2020 67.9% + 32.1% = 100%
3YA 66% + 34% = 100%

2019 60% + 40% = 100%
2018 [3322 59.34% 22222 93.4%]
2017 [3322 52.5% 22222 95.2%]

^ 據簡介會 3YA 推算

https://www.ttca.edu.hk/plans-reports

Poyau 發表於 24-3-13 15:57

其實呢段片仲有其他值得爭議嘅地方
1. 收band 1同神嘅恩典有咩直接關係?神唔愛band 2/3學生咩?點解校長唔想教佢哋?
2. 100%升中四揀到自己想要嘅科,有可能嗎?極大可能好似小學派位咁,叫人「自願」選擇啲容易入嘅科啫。
3. IAL係有配額,教育局規定讀非本地課程學生人數有上限,佢無提過。如果我根本入唔到IAL,如何100%揀到想要嘅科?

hiuching8 發表於 24-3-13 18:52
其實呢段片仲有其他值得爭議嘅地方
1. 收band 1同神嘅恩典有咩直接關係?神唔愛band 2/3學生咩?點解校長 ...

100% 指 選修科其中一科為首選?

「100%嘅同學仔 揀到佢首選嘅科目」

Info Day 2023 Principal's Talk 35:53
https://youtu.be/3Zj790iucZw
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊