用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 仔女去英國讀大學
樓主: wwlylo
go

[英國] 仔女去英國讀大學 [複製鏈接]

yuyueng 發表於 24-3-14 08:36
的確系既,中學只系離開父母自己生活,但生活上一切有學校同老師打點安排,到左大學就真系咩都自己搞掂, ...

十分認同你的講法

wwlylo 發表於 24-3-13 08:03
話事人話佢地只16-7 歲,思想跟本未成熟。 一個思想成熟的人,係唔應該只眷戀現在安逸的生活。 人要跳出自 ...

理論上係咁講,但唔想就唔可以逼
攪到抑鬱就一世
就算唔係都可能憎父母一世(我識人就係咁)
父母應最了解自己子女,幾時逼得幾時唔得
或者去下英國學校啲summer camp睇吓會唔會改觀

你會唔會有後路給女兒?接唔接受如果唔習慣,可以返香港或去其他地方讀書? 如果係接受到的話,就同女兒商量下,等佢可以安心去試試留學。

我講返我女當年經歷。我其實係無想過女兒會出國讀書,不過佢自己要求又考到不錯的中學,就去左英國讀Y10. 不過佢真係唔太喜歡英國,Y10暑假,返香港報中學(原本的中學唔肯收),結果一間傳統和一間國際學校收左佢。因為國際學校早開學,8月返左兩星期學,跟住佢自己決定都係返英國讀埋中學。

去到報大學時,除左英國,仲有報美加大學。最後英國收佢的大學ranking 最高,佢就話...就再忍多幾年。

今個暑假,佢大學畢業,亦決定繼續讀上去。暑假後會去另一個國家繼續學業。

我個人就唔會逼,除非佢的選擇太離譜,先會同佢傾。

我夾在中間很難做

wwlylo 發表於 24-3-12 20:59
佢唔想, 但屋企話事人要去佢外國讀

唔同人有唔同性格, 勉強真係冇幸福,一定要溝通好。 要了解下佢點解唔願意去。 係擔心要適應新環境 ?係唔捨得屋企 ?唔捨得朋友 ?定係其他嘅原因...

仔女咁大個,如果被逼去外國, 屋企人 又不在身邊,一來要自己處理好多事 , 又要適應新環境,無家人管住, 通宵打機打到唔起身返學又有,成日走堂嘅又有, 冇上堂冇交功課又有, 飲酒吸大麻, 甚至去賭場亦都聽聞。

真實個案 , 有學生因為唔夠出席率,學校出電郵比家長,通知要離境, 家長先知道個仔根本冇返學

wwlylo 發表於 24-3-14 19:41
我夾在中間很難做

你家話事人態度強唔強硬?

回覆 sumikogurashi 的帖子

係好強硬, 冇彎轉

wwlylo 發表於 24-3-15 13:56

係好強硬, 冇彎轉

咁都幾煩惱

aeiou_drm 發表於 24-3-14 20:08

唔同人有唔同性格, 勉強真係冇幸福,一定要溝通好。 要 ...

所以最好同小朋友齊上齊落

aeiou_drm 發表於 24-3-14 20:08

唔同人有唔同性格, 勉強真係冇幸福,一定要溝通好。 要 ...

咁大個人成日走堂, 呢啲叫唔自愛,唔識諗,咁嘅態度留在香港亦同樣會發生。

雖然話去到要自己處理曬生活上的事,其實冇家人在身邊就會好辛苦嗎? 吓吓要人管,要人照顧,呢啲叫唔長大。留在香港亦一樣。 這類性格的只會一世倚賴。

wwlylo 發表於 24-3-15 13:56

係好強硬, 冇彎轉

傻的嗎?無論財務,家庭以及仔女各有一半責任,絕對唔會比另一半強迫孩子做吾想做的事情,我的責任是保護我半個孩子,沒有人會知道將來結果是好是壞,香港讀或外國讀都有機會成功或失敗,最重要孩子身心發展健康!文明社會要溝通,既然佢冇彎轉,比我亦會企硬,一切由孩子決定,佢真係想喺香港讀書,我一定獨力承擔孩子在香港的學習,如果話事人嬲到連屋都趕我出門口,就更加要女人當自強,這一方面女孩子更加要學習,媽媽是女兒的榜樣,唔能夠凡事忍讓,了解孩子所需所想最緊要。

可能好易學壞,佢根本唔想去,但家人迫佢,之後有乜野後果?冇人知。

一家人嚟,要好好傾。
「話事人」將去外地讀大學的好處和期望分享俾女兒聽。
「女兒」要講出自己對讀大學和未來的計劃和打算。
「你」要講出自己的想法和感受,當然亦有你的意見。
三人都應該互相尊重、沒有誰比誰強;當然讀書果個係女兒,佢嘅意願應該尊重。但如果佢完全冇planning, 只係想宅在家,咁要及早糾正。

回覆樓主:

讀書、生活係佢,而且間接影響佢未來工作。如果勉強跟大人決定,他日有咩事佢會瀨大人逼佢令佢唔如意。
我仔中學考完A Level 都考慮喺hk or uk 讀大學,雖然我有想法,但都係同佢傾,由佢決定。
唔好以為英國大學輕鬆,一樣有人fail,有人自殺。

其實我覺得我女係適合去外國讀書。 佢係需要磨練。
我唔認同我另一半是這麼強硬, 但佢咁做都係想個女好。
縱使我為個女而放棄自己家庭, 對個女都一定有影響。 佢會覺得自己是破壞家庭的罪魁禍首, 佢都係唔開心。
我希望可以透過這次令個女明白有好多事情都係自己無法改變, 有時要學識妥協,要明白這個世界不會為她一個人而轉, 佢要改變自己去迎合這個世界。 讓她早日明白現實是殘酷, 佢要學識離開父母自己去生活, 要自己找出自己生存之道。

wwlylo 發表於 24-3-20 10:47
我唔認同我另一半是這麼強硬, 但佢咁做都係想個女好。 ...

唔洗諗得太複雜。

跟女再談談,聆聽好重要,明白佢地好重要。

再跟話事人兩人坐低,慢慢傾。

之前大家都要提議過:趁暑假,陪女去英玩兩三星期,分分鐘有意想得到的結果。

中國人社會對海歸的看法不同,際遇也因在外國讀過書有所不同。

以過來人分享,訓練咗獨立處理問題嘅能力,對將來做人做事快人一步,獲益良多!

cfs 發表於 24-3-13 15:44
哈哈,又係我路過,留學生生活仲包括英國好多衣魚要自己處理,宿舍成日停電,壞暖氣,宿舍啲鬼同學玩到癲 ...

好符合實際景況。Exactly

自己唔想,去邊度都唔開心啦!

wwlylo 發表於 24-3-20 10:47
我唔認同我另一半是這麼強硬, 但佢咁做都係想個女好。 ...

我好buy 你所講「要學識離開父母自己去生活,自己找自己生存之道。」

唔係躲在comfort zone 乜都唔使自己煩就是開心人生,講真我家年青人當日也爭扎過去留,佢雖然唔抗拒向外闖,但佢亦曾經問過我點解我依家好地地要我去外邊讀書? 佢沒有成績問題,返學開心,的確無走的急切,我問佢你想唔想趁年青階段有多點經歷,多點挑戰,多點磨錬,除了讀
書,試吓唔同嘅嘢?

佢最後決定衝出去試吓,估唔到佢第一次放term break 返來放假時就同我講好彩佢冇決定錯。到而家我問佢報大學,好多人都會ucas + non jupas 兩邊報,佢答我唔想返香港讀大學。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊