用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 仔女去英國讀大學
go

[英國] 仔女去英國讀大學 [複製鏈接]

有冇人可share 仔女過去英國讀大學, 佢哋會開心嗎?
   4    0    0    0

問下仔女係咪想去英國(出國)讀書 ?
唔想的 , 就一定唔會開心 !
好想的 , 只要跟得上, 同學、 室友又夾到的,相信都會開心 。

佢唔想, 但屋企話事人要去佢外國讀

wwlylo 發表於 24-3-12 20:59

大學生已經成年,邊可以迫,佢吾開心過到去同班朋友去蒲去玩,返吾到(emoji)到,你仲擔心,讀書生涯好短,最緊要開心有好回憶!小兒小六就話想去英國讀書,中二過到去非常開心,我哋見佢咁開心所以非常放心,所以個人意願好重要呀

wwlylo 發表於 24-3-12 20:59

咁就唔會開心囉 , 都咁大個,要有自己主見 ,要知道自己想要甚麼 , 唔係話事人要就得 !

話事人話佢地只16-7 歲,思想跟本未成熟。 一個思想成熟的人,係唔應該只眷戀現在安逸的生活。 人要跳出自己的舒適圈生活,經過磨練, 才會真正的成長。 離開舒適圈只係短暫的痛苦, 但將來佢一定有能力去克服更多的困難。

wwlylo 發表於 24-3-13 08:03
話事人話佢地只16-7 歲,思想跟本未成熟。 一個思想成熟的人,係唔應該只眷戀現在安逸的生活。 人要跳出自 ...

佢現在是中幾?有無時間可以在今個暑假跟佢飛一轉英國兩三星期,去感受和體驗下英國嘅生活和文化?

我孩子在小學階段,我們已經跟佢談去英國嘅事,當年佢都唔肯,say no,後來我們鼓勵佢參加暑期遊學團,遊學完畢,佢主動話第二年想再去英國遊學。過左一排,我們順勢問佢係米ready去英國讀書,佢話係。於是我們立即搵agent考學校,順利送左佢出國。

唔好迫佢,跟佢坐低好好傾下,亦比少少時間佢消化。

其實都好視乎孩子個人性格既,我仔外向好動又好怕比爸爸乜都管住曬,所以讀完中三去英國留學系阿仔自己好期待既事,我仔4年寄宿生活非常開心,佢話非常值得,今年大學一年級繼續延續快樂。
話事人講既亦無錯,不過勉強無好結果,孩子意願好重要,如果起香港入到心儀大學或有興趣科目亦唔差,不如講D留學生活系點比佢知多D,等佢心動唔使強逼留學,例如大學生活無人管住,非常自由,所有時間同做咩都系自己支配,可以識多D唔同既人,放假可以去歐洲旅行,又或者問下佢想讀咩科?如果香港考唔到可以去外國讀,兩手準備。

佢16歲Yr 12

yuyueng 發表於 24-3-13 09:15
其實都好視乎孩子個人性格既,我仔外向好動又好怕比爸爸乜都管住曬,所以讀完中三去英國留學系阿仔自己好期 ...

我女性格屈強,但又怕事, 佢唔想離開comfort zone

話事人話佢地只16-7 歲,思想跟本未成熟。 一個思想成熟的人,係唔應該只眷戀現在安逸的生活。 人要跳出自 ...

你家的話事人和我家的話事人睇法好相似,而我家的年青人對出國讀書唔熱衷亦唔抗拒,後來再同佢傾意願,剛剛的九月過咗去讀Year12, 而家已半年,佢話好彩自己做啱決定,在英國讀書好開心,個style 唔同香港,好多嘢發揮到,我都覺得佢成熟獨立咗。不過如果你女係好唔想又真係好難迫。

謝謝你, 等我同我家的年青人傾下

yuyueng 發表於 24-3-13 09:15
其實都好視乎孩子個人性格既,我仔外向好動又好怕比爸爸乜都管住曬,所以讀完中三去英國留學系阿仔自己好期 ...

哈哈,又係我路過,留學生生活仲包括英國好多衣魚要自己處理,宿舍成日停電,壞暖氣,宿舍啲鬼同學玩到癲晒,星期五開始飲酒食煙夜麻麻喺度唱歌,壞咗廁所要搵人整等好耐,放學四點已經天黑凍冰冰,一個人去買餸煮飯食完又自己洗,治安比以前差左好多兩手準備

cfs 發表於 24-3-13 15:44
哈哈,又係我路過,留學生生活仲包括英國好多衣魚要自己處理,宿舍成日停電,壞暖氣,宿舍啲鬼同學玩到癲 ...

其實大學一個人生活又真系多D麻煩野,三餐要自己搞掂,二年級要自己租屋等等,唔似得中學住起學校度乜都有人搞掂曬。

yuyueng 發表於 24-3-13 16:39
其實大學一個人生活又真系多D麻煩野,三餐要自己搞掂,二年級要自己租屋等等,唔似得中學住起學校度乜都有 ...

哈哈還有個亞媽搞破壞中學生被管束就學習到點反斗唔比人捉,點偷偷煮野食,遇到不公平或者老師教得唔好,學識點向學校投訴反映,遇到好老師就死都要捉實佢,總之送出去之後,變化真係好大,好成熟

yuyueng 發表於 24-3-13 16:39
其實大學一個人生活又真系多D麻煩野,三餐要自己搞掂,二年級要自己租屋等等,唔似得中學住起學校度乜都有 ...

呢個又真喎 , 多咗好多野要自己解決, 好彩 Sixth form 她好多時已自己買餸煮飯 , 今年大學Yr 1 , 要預備3餐 ,又要價錢平,又要夠營養,她在超市時,會打比我問D肉點煮好,又好想煮湯, 真係覺得她們好可愛。 早排因舊宿舍太殘舊被收回( Campus 隔離) ,要搬宿舍到另一個Campus , 要搭巴士返學 , 她說7年係英國中學都未搭過車,突然要搭車返學非常唔慣。到第一次placement  她又會安排計劃 住酒店,還是返學放學坐Uber , 計好條數話比我知安排 。

其实埋d野要有時間比個細路有心野預備好d,老老实实,係人都怕特然變化,就算大人,如果公司話幾個月后派你去边道边道三年,大人都有压力

早d同個細路講定,假期去果邊行下,個細路會易適應.

我仔果時重搞笑,我話遲d送你去外面廣書(果時佢小四左右),佢話要帶婆婆一齊去,唔係就唔去,而一去以三年,未過HK,

大过左,多左friends四圍去認識下個世界,未听过佢話唔心....

katrinafu 發表於 24-3-13 19:51
呢個又真喎 , 多咗好多野要自己解決, 好彩 Sixth form 她好多時已自己買餸煮飯 , 今年大學Yr 1 , 要預 ...

嗱!咁樣正正就係成長的一部分,如果一直喺香港你估下有冇咁多挑戰

回覆樓主:

身邊好多朋友嘅仔女都去英國讀書,自己嗰個都去咗讀咗幾年,so far佢都好開心,但都見有d會讀到抑鬱要返番香港,有d又快活過好似去咗天堂咁

我覺得成件事出嚟個關鍵係個小朋友自己想唔想去(不論佢係只係人去我又想去好,又或者佢唔想要自己照顧自己唔想去都好),因為去到外邊一個陌生嘅環境,200%一定會遇到大大小小嘅問題,如果佢本身想去的話,就會好有動力去解決面對,但如果佢唔想去,就會負能量咁放大問題,搞到抑鬱真係一d都唔奇怪

其實不如成家去吓英國旅行住耐少少(細路同話事人都一齊去),大人細路都試吓英國嘅生活,細路可能去完好鍾意周圍都有大草地呢,大人又會理解個生活環境同香港完全唔同,明白個細路唔想去嘅原因呢

katrinafu 發表於 24-3-13 19:51
呢個又真喎 , 多咗好多野要自己解決, 好彩 Sixth form 她好多時已自己買餸煮飯 , 今年大學Yr 1 , 要預 ...

的確系既,中學只系離開父母自己生活,但生活上一切有學校同老師打點安排,到左大學就真系咩都自己搞掂,孩子們都知道要自己執生,都系成長過程。

樓主個女未離開過父母而自己又唔想離開,的確需要時間做好心理準備,留起舒適區定挑戰下呢?肯挑戰一定利多於弊既。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊