用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國醫學院/牙醫& CU/HKU 醫學院/牙科
發新帖回覆
go

[英國] 英國醫學院/牙醫& CU/HKU 醫學院/牙科 [複製鏈接]

香港政府已經轄免外國醫生考試, 如果取到外國醫學院的offer(香港政府承認), 其實係唔係應該出外國讀會更加好呢? 前途會否更好呢?

雖然牙醫還未轄免考試, 但應該都會在不久將來會實行, 那麼出外國讀, 機會同前途是否又好一點。

如果錢不是考慮因素, 你會如何選擇呢?
   1    0    0    0

wwlylo 發表於 24-3-12 19:48
香港政府已經轄免外國醫生考試, 如果取到外國醫學院的offer(香港政府承認), 其實係唔係應該出外國讀會更 ...
如果錢不是考慮因素,英國。

2jkidsfather 發表於 24-3-12 19:53
如果錢不是考慮因素,英國。

點解呢?

香港政府已經轄免外國醫生考試, 如果取到外國醫學院的offer(香港政府承認), 其實係唔係應該出外國讀會更 ...

如果一心一意在港工作,而HKU或CU收你入讀medicine 或 dentistry,簡單一點就選擇在香港讀啦!英國嘅大學,只有7%收海外生,唔容易取得offer架!

兩邊都報,有offer先決定囉!

TTEE1819 發表於 24-3-12 20:40
如果一心一意在港工作,而HKU或CU收你入讀medicine 或 dentistry,簡單一點就選擇在香港讀啦!英國嘅大學 ...

如果兩邊都有offer.

但外國畢業返來,將來的機會會唔會多些。 如果將想去英聯邦國家,有英國醫生牌照, 會唔會比只得香港牌照更大呢?

孩子喜歡在哪兒生活才是重點,喜歡香港的熱鬧方便,就選擇香港讀,簡單直接,除非佢喜歡英國的慢活稅制,否則有了專業資格,有了自己的家庭,才自己決定將來的生活方式也可以,資格跟隨一世,想要什麼生活可以慢慢揀

全世界醫生人工香港係差唔多最高
但工作較辛苦
醫科資格主要都係自己國家承認,去第二個國家多數要考再執業試,不過唔難考的。

我問過幾個大學教授,其中一個係醫學院教授。 佢地讚成學生要出去外國見識。 擴闊自己的眼界。 香港的大學生缺乏外國視野,而且讀書氣氛不濃厚。現在香港的大學生見識短淺, 而且很短視,只係諗如何賺快錢, 不肯承擔。 佢都話外國的學生都有這個程況, 但佢地返到香港後, 佢地諗野的模式係比較多角度思考。

wwlylo 發表於 24-3-13 07:56
我問過幾個大學教授,其中一個係醫學院教授。 佢地讚成學生要出去外國見識。 擴闊自己的眼界。 香港的大學 ...

“擴闊視野”,絕對係!
“獨立”,亦係另一個會學到嘅item。

出國讀書,我贊成!錢銀唔係問題,孩子又願意,出國升學好!

去英多年,我孩子由港孩變左“廚神”,又多一種能力;搵屋、簽約、搬屋和攪水電煤,一手包辦,佢學到野,成長左。

這就是去外國先學到嘅事情。 這樣的人將來才能獨當一面

HKU medi 同law好似要跟師父,有錯請指正。視乎畢業在哪裹工作才是重點。睇吓英國咁多AL都要返HK讀medi就顯示出熟行情嘅已經玩到出神入化。再睇吓韓國侬家個case,收多D學生都話唔得。就算去本地診所,掛住D證書,個個都畢業後有出國進修架,咁未有國際視野囉。

之前醫科畢業生返來要考牌, 所以好多讀AL 都返來讀醫, 但而家唔駛考牌, 去英國/ 澳洲讀完又可以轄免考試, 去外國讀完, 兩面都可以掛牌, 條路闊好多。

香港醫生讀完後都再要去外國進修, 咁點解唔讀完先返來做, 咁中途未唔駛再過去進修。

wwlylo 發表於 24-3-13 15:08
之前醫科畢業生返來要考牌, 所以好多讀AL 都返來讀醫, 但而家唔駛考牌, 去英國/ 澳洲讀完又可以轄免考試 ...

你已經有自己的答案了。

其實轄唔轄免都係孩子將來的問題,有能力有心想做,他們自然會安排去任何一個地方,現在孩子喜歡邊度的教學方法就邊度。

放眼世界國際視野,從中學生已經要開始,中學是群體生活,幾百人一齊住,自己要處理的面對的事情問題很多,久而久之,孩子已經成長了不少,從而在選擇大學科目,學習地區也有他們的主見理由,會分析原因給我為什麼這樣選,家長可以半放手。所以其實英國讀書的家長和香港讀書的家長也很大分別,因為孩子在身邊就習慣不停貼身照顧,孩子又怎樣長獨立呢,讓出他們自行選擇及研究,信任他們和支持他們的決定便可以,反正任何一條路也可以到終點。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊