用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC聖瑪加利 vs PKC培僑 vs APS宣道
樓主: CinderellaSZ
go

SMC聖瑪加利 vs PKC培僑 vs APS宣道 [複製鏈接]

感覺你呢個vs post 都係想選 aps

回覆樓主:

有諗出國,吾去APS啦

Vana 發表於 24-3-15 09:21
男仔活潑仲揀 kts?

好朋友兩個小朋友都 kts, 好鍾意kts... 我都覺得好好,但佢仔仔活潑, 最後都係轉校, ...

同意,活潑唔好揀KTS,我個小朋友而家變左機械人….紀律係好好,個個都好乖,但都真係幾軍訓式….請問你好朋友幫小朋友轉去邊間學校?我有朋友都有叫我試下插培僑

回覆樓主:

小五小六其他學校學生呈分搏殺既時候,培僑學生準備緊三月份既體驗學習周,小五國內,小六外國,各分四團人去唔同目的地。(不過去得旅行,都會要你寫返篇文)。
七月就係興趣班既研習之旅,例如日本籃球之旅,維也納音樂比賽之旅,四川等地。
如果家長理念一致,覺得讀萬卷書不如行萬里路,咁就match啦。
各有各做,讀三私而又心儀名校,做好計劃既家長加合作聽話既小朋友,應該會有優勢。

Sing13 發表於 24-3-18 10:32
小五小六其他學校學生呈分搏殺既時候,培僑學生準備緊三月份既體驗學習周,小五國內,小六外國,各分四團 ...
自己小朋友不在pkc. 知得咁清楚.......好難得!

Sing13 發表於 24-3-18 10:32
小五小六其他學校學生呈分搏殺既時候,培僑學生準備緊三月份既體驗學習周,小五國內,小六外國,各分四團 ...

又話自己唔係用家家長,寫啲嘢好像school announcement 咁,講唔係 pkc staff都冇人信!

73662710 發表於 24-3-18 16:25
又唔係用家家長,講唔係 pkc staff都冇人信!

越估越神奇,下次估我會唔會就係培僑校長呢?

Sing13 發表於 24-3-18 16:40
越估越神奇,下次估我會唔會就係培僑校長呢?
EK好奇怪㗎,有啲學校你只能唱好,有啲學校你只可以彈唔可以讚,攪錯就會俾人圍㗎啦

ok3 發表於 24-3-18 18:44
EK好奇怪㗎,有啲學校你只能唱好,有啲學校你只可以彈唔可以讚,攪錯就會俾人圍㗎啦 ...
唔係講學校, 人地講緊係d Content from 埋位網友, 唔係講緊邊間學校(校長, 用家,或staff).
不过, 有進步啦, 佢冇再重複又重複咁cut and paste d ppt出泥, 己係大有進步, 直得讚.

twhkleung 發表於 24-3-19 03:48
唔係講學校, 人地講緊係d Content from 埋位網友, 唔係講緊邊間學校(校長, 用家,或staff).
不过, 有進步啦, ...

1. IFY入3大d program requirements 收幾分?

ify既分數有對應a level 分數,如果你認為大學唔會咁睇,請直接blacklist培僑及其海外課程。
如果你認為有機會,參考培僑網頁,考獲A級別或以上的科次百分率95%,你有經驗a level 咩成績入三大,相信你更清楚。

2. 你話Edinburgh U好中意收IFY, 但人地個website寫明唔收Foundation, 咁到低係你岩, 還是Edinburgh U岩呢? 定係有d乜条款未講出泥?

培僑今年預錄取亦都唔少Edinburgh offer,除咗培僑,好多開辦ify課程既內地學校都收到Edinburgh offer。你鐘意可以去小紅書搵。

4. 点解有d學校有每科5+你就去q 人, 但你間"1a", 得個5平均, 都唔知文科好d定理科好d, 咁重要既野你都唔問清楚?

我話過我只睇整體5+,4+,(EK資深網友亦是如此說)既然培僑基本上可選修到心儀科目,每個學生睇自己最擅長咩就係啦。培僑校長都係咁講,關鍵學生興趣,學校就會俾到選修既科目。

冇其他補充,欲知更多資料,請直接打培僑學校電話。完!

twhkleung    發表於 24-3-19 23:47

ok3 發表於 24-3-18 18:44
EK好奇怪㗎,有啲學校你只能唱好,有啲學校你只可以彈唔可以讚,攪錯就會俾人圍㗎啦 ...
一個講係偏見,二個講都係偏見,但三四五六七呢?

Sing13 發表於 24-3-19 23:36
1. IFY入3大d program requirements 收幾分?

ify既分數有對應a level 分數,如果你認為大學唔會咁睇,請 ...
Sing13:           "ify既分數有對應a level 分數,如果你認為大學唔會咁睇,請直接blacklist培僑及其海外課程。
如果你認為有機會,參考培僑網頁,考獲A級別或以上的科次百分率95%,你有經驗a level 咩成績入三大,相信你更清楚。"

twtwleung:       都好, 叫做有個reference, 好过冇 (直接打去問學校嗎)!

Sing13:           "培僑今年預錄取亦都唔少Edinburgh offer,除咗培僑,好多開辦ify課程既內地學校都收到Edinburgh offer。你鐘意可以去小紅書搵。"

twhkleung:       咁會唔會係入Edinburgh 文學院而非理/工學院? 不过你都係唔知嫁喇, 算啦
(直接打去問學校嗎)!

Sing13:           "我話過我只睇整體5+,4+,(EK資深網友亦是如此說)既然培僑基本上可選修到心儀科目,每個學生睇自己最擅長咩就係啦。培僑校長都係咁講,關鍵學生興趣,學校就會俾到選修既科目。"

twhkleung:       边位EK資深網友"只"睇 整體5+,4+? 我見好多"EK資深網友"都話唔睇晒, 否則會睇漏禾!
致於選科, 信你直資科易d, 因資源多, 但間間學校都有某d strength, e.g., 人地話羅氏理科強文科弱, 咁有按科資料係重好d? Oh, 明白 , 到此為止, 其它
直接打去問學校! Thx.

twhkleung 發表於 24-3-20 00:05
Sing13:           "ify既分數有對應a level 分數,如果你認為大學唔會咁睇,請直接blacklist培僑及其海外 ...

小紅書自己搵吧,(唔是培僑)
仲有邊位資深網友,你哋成日抄佢功課個位。

Sing13 發表於 24-3-20 00:27

小紅書自己搵吧,(唔是培僑)

算係ending可! 係咪一身鬆晒呢!
重想玩debate叫我

CinderellaSZ 發表於 24-3-12 09:58
申請小一SMC: 有offer,地點近一些,沒有校車,轉巴士到,中學Band 1B,如果日後想插班其他學校或中學想外 ...
如真的想留學不想學中文
直接入間有 IB / A Level 的較實際

https://www.stheadline.com/parenting/3127601/%E5%B0%8F%E4%B8%80%E5%8D%87%E5%AD%B8%E4%B8%80%E6%96%87%E7%9D%87%E6%B8%85-%E7%9B%B4%E8%B3%87%E7%A7%81%E7%AB%8B%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E4%B8%80%E6%A2%9D%E9%BE%8D-%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E9%9B%99%E8%BB%8C%E6%8F%90%E4%BE%9B%E9%9D%9E%E6%9C%AC%E5%9C%B0%E8%AA%B2%E7%A8%8B%E4%B8%80%E8%A6%BD%E8%A1%A8

如你目標明確
SMC是你現時的不二之選
如你有DBS / SPB / YW / SPCC CKY才作他選

讀APS / KTS 升得最靚非DSE校都係尼幾間
其他都對英國升學冇乜特別有利

APS進可攻退可守,第時唔走升中都唔會差,朋友個仔升左SSC之後先過英國

Kts 幾時知? 可能有最心儀喎!

回覆 hkcsty 的帖子

5月14

發表於 4 天前 |只看該作者
TAIOU4 發表於 24-3-20 00:53
如真的想留學不想學中文
直接入間有 IB / A Level 的較實際

謝謝回覆,是想留學,但都希望小朋友學好中文,尤其是小學基礎階段。同埋小朋友自己好鍾意古詩詞

發表於 4 天前 |只看該作者
Vana 發表於 24-3-15 09:21
男仔活潑仲揀 kts?

好朋友兩個小朋友都 kts, 好鍾意kts... 我都覺得好好,但佢仔仔活潑, 最後都係轉校, ...

估唔到…之前問左幾位用家都評價好高。 若真係有offer,我再諮詢下老師。謝謝你的回覆。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊