用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC聖瑪加利 vs PKC培僑 vs APS宣道
go

SMC聖瑪加利 vs PKC培僑 vs APS宣道 [複製鏈接]

申請小一SMC: 有offer,地點近一些,沒有校車,轉巴士到,中學Band 1B,如果日後想插班其他學校或中學想外闖是否困難?

PKC: 有offer,位置遠,沒有校車,要等到6月先知可否安排保姆車,中學Band 1A

APS: 有offer,校巴站在屋苑門口,小朋友宜家只有學鋼琴,唔知到時候第二樂器會唔會好辛苦。家長日頭均需返工,驚到時吃力。

三私中最心儀的KTS未開始第二輪面試。

男仔,家住何文田,小朋友活潑,中意數學,喜愛閱讀(中英文),運動唔叻。家長希望日後去英國讀大學,小朋友宜家表示想留港讀大學,但係佢6歲,未知日後想法是否會改變。想盡快決定,請教各位意見。

1    0    0    0

點解最心儀KTS?

會選龍校 SMC, 近喎!
PKC 冇校車已經唔使諗啦。

回覆 wannabefa 的帖子

校網 + 校園環境 + 老師關愛程度+男仔活潑

CinderellaSZ 發表於 24-3-12 09:58
申請小一
SMC: 有offer,地點近一些,中學Band 1B,未見到去年DSE成績,中學如果想外闖是否困難?

SMC 2023年文憑試成績 #626
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3877193&pid=49269688

SMC 2022年文憑試成績 #98
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869526&pid=49148940

SMC 2021年文憑試成績 #15
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3868973&pid=49126076

wannabefa 發表於 24-3-12 10:13
點解最心儀KTS?

Poyau 發表於 24-3-12 11:29
SMC 2023年文憑試成績 #626
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=387 ...
謝謝分享

fmf903 發表於 24-3-12 10:13
會選龍校 SMC, 近喎!
PKC 冇校車已經唔使諗啦。
謝謝回覆,SMC 都未知有沒有校車,還在等學校覆路線,但相對培僑近很多。

CinderellaSZ 發表於 24-3-12 09:58
申請小一
SMC: 有offer,地點近一些,中學Band 1B,未見到去年DSE成績,中學如果想外闖是否困難?
PKC 我見今年校車有何文田線喎

beefu 發表於 24-3-12 13:39
PKC 我見今年校車有何文田線喎
不經過我地屋苑,要行15分鐘到最近的校巴站,學校話要等到6月註冊後收集齊資料才可以確定是否可以加站。

CinderellaSZ 發表於 24-3-12 15:24
不經過我地屋苑,要行15分鐘到最近的校巴站,學校話要等到6月註冊後收集齊資料才可以確定是否可以加站。 ...
哦, 但如果有果條路線, 多數都加到站? 除非你個位置太唔順路

中意數學 APS

beefu 發表於 24-3-12 15:28
哦, 但如果有果條路線, 多數都加到站? 除非你個位置太唔順路
好似都要人數夠

OPI 發表於 24-3-12 17:10
中意數學 APS
APS 對數學的支援多嗎?定係要靠自己。

三私都係target同一類學生, 所以你有好大機會, 可以等埋 KTS result 再考慮

如果活潑男仔唔建議APS

PKC band1A?

我會揀SMC

我唔覺smc近過培僑好多,我由何文田站計,爭1.2km。smc學生少好多,好難安排校車,我覺得培僑加站易好多。咁我揀培僑,有龍讀龍

培僑上年既DSE 4級,5級百分比與沙田祟真,呂明才差唔多,培僑校長預期成績會繼續上升。如果家長都唔滿意既話,亦可選擇三私一博。

CinderellaSZ 發表於 24-3-12 11:34

男仔活潑仲揀 kts?

好朋友兩個小朋友都 kts, 好鍾意kts... 我都覺得好好,但佢仔仔活潑, 最後都係轉校,覺得唔適合

佢女女讀得好好架,已升b1A 女校,仔聰明好動,學校唔俾佢咁活潑架喎,讀左幾年轉校
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊