用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS vs HKUGA vs GH vs MCS
樓主: Devoted
go

SPCS vs HKUGA vs GH vs MCS   [複製鏈接]

大家成日覺得SPCS無ECA, 無體育音樂,不妨花少許時間上網站望下,睇吓係咪真?

如果又怕數學差,擔心自己小朋友入到係就會變差,咁真係要考慮清楚。當年自己小朋友數學都唔係特別好,都冇這個憂慮,最後公開試成績亦好。

六年可以有太多變化,升中選校,個人考量都係學校學習氛圍、文化,升中選科、學制,有冇啱玩活動,交通等等,讀書都要靠自身,係水平差唔多的學校,係讀到嘅,出嚟成績都會好

HK-MAN    發表於 24-3-12 11:12

wii_2007 發表於 24-3-12 09:17
加埋MCS又點睇? 有人話成績keep到勁,有人又話遮遮掩掩未必好。。。唔知呢幾年移民潮,好老師係咪走好多 ...

MCS相對神袐又冇open day, 津校會唔會資源冇咁多,學生質素相對唔穩定? 1A頭女,坐女直大船會舒服啲?

回覆 Ocean419 的帖子

free

Ocean419 發表於 24-3-12 09:56
MCS相對神袐又冇open day, 津校會唔會資源冇咁多,學生質素相對唔穩定? 1A頭女,坐女直大船會舒服啲?
...

這裡有人兩個女分別讀女直同女津, comment 最有用.

究竟係咪慳返D錢補習好呢我都想知

Ocean419 發表於 24-3-12 09:56
...

朋友個女讀到中三轉佐記,佢話MCS有18科計分,雜科比較多,五科不合格要留級,跟書教,佛系,合格不難,不補習10點半瞓覺。
現轉到佐記直資有自己教材,迷糊中,因為唔係跟書教,英文基本沒什麼英文堂,只教文學,其他科目都深很多。功課難做,不算多,補習中,壓力有啲大,現改12點瞓,適應中。

HK-MAN    發表於 24-3-12 11:14

wii_2007 發表於 24-3-12 08:56
其實GHS vs  SPCS, 係咪主要location 問題?SPCS 好似冇咩ECA ,高中仲cut 埋音樂堂,好似除咗讀書就係讀 ...

學校逢星期五 lunch 後有DIP, 簡單講所有學生必須參與2節課外活動。係9月時 同學係自選。中一玩 合唱團 法文 , 中二 奧數 young scientist , 今年玩咩無人機。 中間學校仲有啲咩班際 dance competition, 阿女又走去參加。

數學我都唔清楚咩問題, 答唔到你,但作為家長,我會睇實阿女數學成績

wii_2007 發表於 24-3-12 09:17
加埋MCS又點睇? 有人話成績keep到勁,有人又話遮遮掩掩未必好。。。唔知呢幾年移民潮,好老師係咪走好多 ...
Hea 老師不分官津直都會有,但官津老師人工跟政府point,福利上比直資好,所以會見到好多做咗一定年資好少會離職,呢個你可以睇成有經驗,反面咪係有機會做old seafood 囉!一句講晒,睇運氣,但呢類傳統名校,都有部分係old girl 返嚟教,繼續傳承!

cafeva 發表於 24-3-12 10:14

係咪要對號入座,雖然唔知係咪講緊我
我超級好開心,黎緊畀多一次chem錢 大女終於可以補習完結。 希望DSE完咗幫人補習賺返以前啲補習錢。
大津中 初中補 中數,高中補埋chem bio ,阿女唔係學霸,又唔係時間管理大師,補習進補下

細直,中三,中文中一補過之後停咗,因為大學姐姐唔得閒理佢。 數學每年只補兩三個月超研又話唔使,中三下學期出聲要補返。 另外中三自己話加 further maths補習, 認真igcse/ial 搵乜補習都貴過人, 最後搵到 zoom大學姐姐 平嘅IAL further math A。 細依家每個月用我二千蚊補習我覺得算平。

結論,補習我覺得個人需要,唔關津定直。 咩學校都有人補習亦有人乜都唔使補,家姐話學校都有人唔補習。

能力,目標,拔尖補底,咩情況都有。 有啲懶嘅踢佢都唔去補習啦, 有啲覺得自己搞得掂唔肯補,尤其中學冇得逼。 大把補緊習嘅時候玩電話瞓覺

cafeva    發表於 24-3-12 12:00

Rpp 發表於 24-3-12 10:45
朋友個女讀到中三轉佐記,佢話MCS有18科計分,雜科比較多,五科不合格要留級,跟書教,佛系,合格不難,不 ...

所以我覺得佐記D女最大特點其實係捱得!
唔止深, 連閒科都好高要求.

都係唔好提佐記, 不在討論範圍.

cafeva 發表於 24-3-12 10:14

其實會去補習嘅,讀津/ 直都補的。

回覆 Devoted 的帖子

港同……平靚正……開心又成績好……

cafeva 發表於 24-3-12 11:59
所以我覺得佐記D女最大特點其實係捱得!
唔止深, 連閒科都好高要求.

係,又扯到佐記,乞人憎!

cafeva    發表於 24-3-12 12:27

Greylay 發表於 24-3-12 12:11

都有津直唔駛補,極少數的。

Greylay 發表於 24-3-12 12:11
成績唔好要補,成績好嘅要保⋯⋯持!強於SPCC, DGS, 精益求精 都係一樣補保!可以係補成績、技巧,也可以保心靈需要,各有原因!
亦有完全不用補,搞得掂就得!

cafeva    發表於 24-3-12 12:28

bettyay 發表於 24-3-12 12:23
成績唔好要補,成績好嘅要保⋯⋯持!強於SPCC, DGS, 精益求精 都係一樣補保!可以係補成績、技巧,也可以保 ...

很喜歡你這句「補心靈需要」,這是其中的鐵一般事實

catf2 發表於 24-3-12 08:59
都唔係- 田徑仲係D1 㗎

其實游水都係長期keep 住D1 架, 而且暫時都係保住 4-7 位之間,其實已經好好,因為前三位置長期係DG, GH, HY 出名有運動精英坐住寶座,SPCS 的田徑及游泳一直保住D1  位置已經交足功課!

cclemon2009 發表於 24-3-12 12:26
其實游水都係長期keep 住D1 架, 而且暫時都係保住 4-7 位之間,其實已經好好,因為前三位置長期係DG, GH, ...

羽毛球、乒乓球都係D1

bettyay 發表於 24-3-12 09:42
大家成日覺得SPCS無ECA, 無體育音樂,不妨花少許時間上網站望下,睇吓係咪真?

如果又怕數學差,擔心自己 ...

冇錯,D1 田徑及游泳要爭頭三真係 極難, 運動屆精英中的精英升中時通常吾會考慮SPCS ,在冇精英中的精英之下, 但SPCS 仍保住 游水及田徑D1 ,SPCS  D 女學生真係算好叻㗎啦, 而且學校也算交足功課

wii_2007 發表於 24-3-11 20:36
淨係港同唔困難,其餘幾間女校都有選擇困難症。

認同,我女1月頭收到SPCS, 之後1月尾收到HY, 糾結左幾日好唔好轉HY, 我哋有報MCS, 如果好彩有offer, 我又會再糾結多一次

cclemon2009 發表於 24-3-12 12:34
冇錯,D1 田徑及游泳要爭頭三真係 極難, 運動屆精英中的精英升中時通常吾會考慮SPCS ,在冇精英中的精英 ...
其實大家係玩開音樂運動成某活動嘅,都大概會做功課邊間中學活動合唔合小朋友發展要求,如果冇特別嘅,標題上嘅學校嘅活動,一定夠多選擇,只怕花多眼亂唔知玩乜好就真
就算係MCS, 田徑游泳乒乓球等都係D1,唔係外界以為個個同學都係文靜型齋讀書的
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊