用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS VS HKUGA
樓主: ferrymama
go

SPCS VS HKUGA   [複製鏈接]

lot888 發表於 24-3-16 21:15
我見Z家長在吾一個post問我,上面回覆有机會講我,那我先對號入座,一次個答。傳統名校確有佢優點,成績, ...

你指嘅應該係我
你話‘’上面回覆有機會講我‘’係你搞錯咗
我其實只係想表達睇post見好多人講嘢mean
無特別同心機去留意咩人講
我亦從無講過捧過邊間學校好
踩過邊間差
另一post都係出於真心求教而問
唔明點解咁都要俾人質疑我係打手

回覆樓主:

利申:路過,小朋友不是女,但都有留意港同,自己都鍾意既

但。。。有點好奇,前面分別有2個po,一個話港同似 international school,另一個話港同校舍似國際學校。。。無意冒犯,但呢2點我好有保留

全民DSE (先唔計啱啱有既 IAL),點都冇可能似 international school,最多話佢比較活動教學,但同 international school 嗰邊還差好遠吧?最起碼我眼見港同啲同學大部分都不是以英語交談 (作為local school,平日唔講英文絕對唔係問題,只係話似 IS 就覺得有點奇怪) 有啲 local school 例如 DGS 啲學生反而多以英語交談。

另外話佢校舍似 IS,想問吓似邊間 IS?我認知大部分既 IS 都大過佢好多!HKUGA 好似連泳池都冇?點同 IS 比?

zeroplus 發表於 24-3-16 23:05

你指嘅應該係我
其實睇得多bk 發現活躍覆post來來去去都係那堆人 而那堆人各自有既定的立場 涉及某些話題就會不停覆 窮追猛打
有時啱睇就睇 唔啱睇咪一笑置之 不用太在意

derbyeugene    發表於 24-3-17 13:18
pumpkinfly    發表於 24-3-17 10:32

bettyay 發表於 24-3-16 17:44
比校園面積 ,SPCS vs HKUGA 係 26000 平方米 vs 8300 平方米,點都唔算極細吧!
如果對名校增值能力存疑 ...

我都見到有啲網站寫SPCS 面積26000 平方米,但學校網頁如此說:
Together with the private primary and pre-school section and St. Paul's Hospital which adjoins a chapel and a sesquicentennial garden, the entire compound takes up an area of 7000 square metres.
https://www.spcs.edu.hk/schoolprofile/campus.htm

贊成完全不是極細

坦白講,兩間學校,學生氣質也不-樣。睇番港同小學生都唔係真係咁醒,或者係得少部份比較堅,咁外來生入咗去嘅作用係咩,自己諗下,究竟想小朋友係咩環境學習,無比較無傷害。咁入咗去間普通嘅,參差啲,同人哋開心share 下,lead下d project 都係有好處嘅。

唔好再vs 傳統名校,其實甚有距離。講DSE 成績,好多津校也做到,IAL 也暫時算吧啦。利申:我無話港同唔好,各有不同啫,考到應該係叻女嘅。考到spcs, 英文應該好叻,讀港同sure win.

RainyRice 發表於 24-3-17 00:12

我都見到有啲網站寫SPCS 面積26000 平方米,但學校網頁如 ...
謝謝你找出中學確實佔用面積,咁真係比港同細。

boboapril 發表於 24-3-17 00:22
坦白講,兩間學校,學生氣質也不-樣。睇番港同小學生都唔係真係咁醒,或者係得少部份比較堅,咁外來生入咗 ...
大家又會講直龍全收必然如此。
咁另一間近年都係全收,大家又會話唔好的海外升學走晒啦,咁比唔公平!

所以vs到天荒地老都唔會有絕對定案的。

同尼個post第一個回應內容一樣,每個家庭心中都有把尺,真係佢哋自己先諗得掂!

RainyRice 發表於 24-3-17 00:12

我都見到有啲網站寫SPCS 面積26000 平方米,但學校網頁如 ...

我唔知是否如此,佔地不等於面積,單幢50層都可以佔地不大,但面積唔細~

bettyay 發表於 24-3-17 07:31
謝謝你找出中學確實佔用面積,咁真係比港同細。

冇可能7對8瓜,3間中小幼都細過一間中?,中人數近似相同,除非班房係立米房~

mcl233 發表於 24-3-17 08:54
冇可能7對8瓜,3間中小幼都細過一間中?,中人數近似相同,除非班房係立米房~
...

咁要度埋高,計埋幼小中教堂嘅公用地,設施折舊率⋯⋯搞唔掂啊

bettyay 發表於 24-3-17 09:24
咁要度埋高,計埋幼小中教堂嘅公用地,設施拆舊率⋯⋯搞唔掂啊

所以我估,7000 4層高,又似係28000,不過,我唔知係咪咁計~

咁要度埋高,計埋幼小中教堂嘅公用地,設施拆舊率⋯⋯搞唔掂啊

學校要跟消防條例, 樓高不得超過24米, 所以多數學校樓高7- 8層, 而班房集中1- 6樓, 方便走火警。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

研究學校有幾大方面,又分佔用地面積又分可用面積!一陣可能又研究到一個學生究竟用唔用得到全部地方架!真係計唔掂

不過回應返網友話跑步都冇位,咁可能又係真,而家又話要起新大樓,咁個操場係會細咗嘅⋯⋯

lot888 發表於 24-3-16 10:07
我自己一定揀SPCS,成績,人脈,經得起時間考驗。回顧歷史,之前亦有新晉直資,借兩三年成績,甚至理念炒上 ...

相反,我最驚名校講歷史、人脈網、背景、傳統、文化,唔講最重要既成績,(當講話入依啲名校成績唔重要,如果咁講依間名校就已經輸咗)。
當然名校中SPCS既成績是與名氣相符。
論2023 DSE,SPCS核心四科5+率是44.4,冇公佈整體5+,港同核心四科5+率是48.1,整體5+是51.9。
就當兩者打平
SPCS a level位比港同多,是優勝之處。
另一個重要既分別是男女校同女校既分別。

bettyay 發表於 24-3-17 09:58
研究學校有幾大方面,又分佔用地面積又分可用面積!一陣可能又研究到一個學生究竟用唔用得到全部地方架!真 ...

SPCS 操場唔大, 但有室內泳池.
之前有人提及港同無泳池.

唔計其他, 港同交通唔方便!

Sing13 發表於 24-3-17 10:13
相反,我最驚名校講歷史、人脈網、背景、傳統、文化,唔講最重要既成績,(當講話入依啲名校成績唔重要, ...
如果要計SPCS整體5+都計到架!學校每科都有出5+百份比,連幾多人應考該科都有。

sally001 發表於 24-3-17 10:17
SPCS 操場唔大, 但有室內泳池.
之前有人提及港同無泳池.
都話唔好計到咁盡,會越比越明顯⋯⋯
家長各自有把尺,度掂自己孩子夠用啱用就得

f00130 發表於 24-3-16 23:45
其實睇得多bk 發現活躍覆post來來去去都係那堆人 而那堆人各自有既定的立場 涉及某些話題就會不停覆 窮追猛 ...

EK 日漸式微不是沒原因

derbyeugene    發表於 24-3-17 13:24

咁要度埋高,計埋幼小中教堂嘅公用地,設施折舊率⋯⋯搞唔掂啊

學校面積原來幾有趣,以前都沒留意,但近來家人每次參觀完學校都會comment on 校園大小,才知道原來很多人也會以此作為選校其中一大考慮。
http://hklearnerspedia.blogspot.com/2013/02/2013_2150.html?m=1 如果這個可靠,北區鳯溪第一中學校舍是全港第二大,培僑都好大。但相信大多數人會選SPCS,HKUAG over 那兩間。

bettyay 發表於 24-3-17 10:22
都話唔好計到咁盡,會越比越明顯⋯⋯
家長各自有把尺,度掂自己孩子夠用啱用就得
...

咪又係,別人的光環只可以遠觀,除非自己有份戴,和戴頭盔係分別好大。不停去踩他校,比5+,原來自己冇份,咪得啖笑~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊