用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 最折磨家長嘅派offer方式
樓主: 唂咕
go

最折磨家長嘅派offer方式 [複製鏈接]

bettyay 發表於 24-3-11 14:35
這間收到開咗學下學期都有機會,有位就call! 不過上年開始穩定咗,少咗開學後收call的消息 ...
咁直資,係緊張啲人數

唂咕 發表於 24-3-11 12:22
雖然我知道阿女唔係最top最耀眼果批,就算你唔派offer俾阿女,其實我都冇得抱怨;但隔日派十零個offer,令 ...

媽媽,這刻暫時放下HY 吧。如果31/3 之後收到offer 當bonus 啦。有時不是你不夠好,而係「她」覺得你是否合適(合適的條件也是由「她」決定的。)
至於自行,只係佔少數學額,自行落空的佔大多數。
係時候好好預備大抽獎的選校策略了。B1 學生,如果策略得宜,基本上穩入頭三志願。

bettyay    發表於 24-3-11 18:11

Greylay 發表於 24-3-11 18:07

媽媽,這刻暫時放下HY 吧。如果31/3 之後收到offer 當bonus ...
可唔可以講吓自行邊兩間,讓大家了解,可能比HY更好呢。

Rilakkuma312 發表於 24-3-11 12:35
我認為協恩嘅安排較為折磨,其他學校例如DGS,GH,SPCS 就清脆俐落⋯⋯

有咩可能成個second in,要持續三至 ...

好認同你所講 18/11  in 完到現在都接近四個月,眼見EK報出來有2nd in同 有offer 都係得沙田同大埔嗰兩間大校及一些零零碎碎特異功能個案,好似好多人都未有second in,真係唔知道佢仲剩返幾多位未派和仲有冇機會second in。

angelalam1216 發表於 24-3-12 00:11
好認同你所講 18/11  in 完到現在都接近四個月,眼見EK報出來有2nd in同 有offer 都係得沙田同大埔嗰兩間 ...

以我所知,HY 2nd in 已近尾聲了。好多學校嘅學生已完成晒2nd in . 穩陣做法是check 吓同校同學 2nd in 咗未,如果同校有人in 咗,自己未,即沒有被揀選入2nd in . 而除咗第一round 派offer 時間同2nd in 相距較遠外(一個多月),打後嘅2nd in ,usually 係每round in 完約兩星期內就會收到offer . 原則上如果2nd in 完超過兩個星期仍未有消息,已經可以假定自己初步落選了,但仍有一個希望是31/3 自行放榜後到抽飛deadline ,佢會翻兜一些學生。
自行放榜到抽飛deadline 前是HY 最後一次派offer ,抽飛deadline 後,五月頭就會正式出reject 信件
5月打後到7月大抽獎放榜日,是升中最沉靜階段。偶有零散offer出現,但這時期的offer, 不會存在「抽飛」了,基本上是口頭承諾/簽張acceptance (可能都有機會要交點留位費)然後等到放榜後EDB 指定註册日,直接去註冊。
PS : 沒有參加大抽獎,已在直資/自行被取錄學生,仍需放榜日回小學取回「派位紙」(派位紙上寫着收咗你嘅直資/ 自行校名),和按日子到該校作正式註册

Greylay 發表於 24-3-12 06:33

冇錯,爬文同今年經歷都係,除咗首批包括特異及協小嘅大批外,之後出嘅offer都係second in後兩星期內。之前都聽講有一批人係今個月中second in, 之後可能已冇乜。

Greylay 發表於 24-3-12 06:33

如你所說:'5月打後到7月大抽獎放榜日,是升中最沉靜階段。偶有零散offer出現 ',這麼一來,5月才收直資CALL WAITING的學生,不是可以照舊大抽獎嗎?

Leedsforever 發表於 24-3-12 08:20
如你所說:'5月打後到7月大抽獎放榜日,是升中最沉靜階段。偶有零散offer出現 ',這麼一來,5月才收直資CAL ...

5月到7月出offer 呢樣野,我都係在EK 見過有人話試過。我認識嘅人當中就無人經歷過了。如果這事屬實,你說得啱,那人是可以大抽奬(大前提是要在交大抽獎表deadline 後才收到offer 啦)Btw, 佢玩大抽獎時,也不知道會突如其來有offer 嘅,如果真係咁嘅situation, 那是他/ 她的幸運了

回覆 Greylay 的帖子

舊年我朋友的女兒就係幸運兒都經歷過,大抽獎進行中,7月13號收到HY的call,抽獎也抽中地區1 A名校,中間仲有地區傑出學生獎,當然迫不急待發電郵俾HY,最後毫不犹豫去咗HY。

非常明白, 日日都望住個EMAIL, 無心工作

yama211 發表於 24-3-12 14:35

舊年我朋友的女兒就係幸運兒都經歷過,大抽獎進行中,7月13號收到HY的call,抽獎也抽 ...

很正面開心的分享啊!
樓主加油!更好的在等待妳女兒

yama211 發表於 24-3-12 14:35

舊年我朋友的女兒就係幸運兒都經歷過,大抽獎進行中,7月13號收到HY的call,抽獎也抽 ...
真係幸運?如果係我,會揀1A中學。offer太遲,明顯亞囡不是HY目標學生(不一定指成績),之後未必太容易配合學校教育模式。當然,如HY真是亞囡最愛,就跟佢心意出發。

我都有時諗, 如果係WAITING 先入到, 會唔會都係勉強無幸福

ferrymama 發表於 24-3-13 09:03
我都有時諗, 如果係WAITING 先入到, 會唔會都係勉強無幸福

係,大囡當年最後揀咗first round就收嘅學校,放棄最後call佢果間,佢話覺得人哋唔欣賞佢,唔想讀,都要跟讀書果位嘅心意行,依家讀得好開心

現在自行正常都可以好快知道結果, 有時會諗政府是否要睇清楚"直資"學校存在既重要性與否,雖然話跟外國既教學模式好似好好,但係唔係真係好? 且會否因呢啲學校影響埋其他正常津校,間接又做成從小成長中既學子參差不齊重要原因(不是說衹是學術,還有其它方面).

ferrymama 發表於 24-3-13 09:03

收得就把握機會。勉強與否,入去讀過先知㗎。入咗去,班同學和老師根本就唔會知/ 理會邊個係正取,邊個係waiting ,介意只係自己的心魔吧!
Waiting 入嘅原因很多,唔代表一定係成績稍遜才waiting .
用另一例子: 如果call waiting 嘅係DGS or SPCC , 真的仍然係同一諗法(勉強)而選擇放棄waiting ?

Leedsforever    發表於 24-3-13 16:22

回覆 lot888 的帖子

其實世事冇絕對,這個女生係HY成績好好,係最top的20 %,可能性格慢熱面試一般,決定大抽獎之前都有女直另一間offer,但路程遠驚辛苦爸爸唔同意放棄咗。據我所知,靠面試好入到的同學仔,好多成績麻麻,有時waiting 都會有漏網之魚

Greylay 發表於 24-3-13 15:13

我見極多例子,waiting call 入,都讀得好好喎,比首輪有offer的有過之而無不及!感覺不被重視真係只是心魔。學校call 得就係認為合適,尤其B1A學校,唔得真係唔會勉強收

會有,但唔多。協恩成績長期能保待,你真係當負責揀學生d老師流?其實過咗大抽獎之後嗰一浸後收offer真係要唸唸。家長講小朋友慢熱,這正反映協恩鐘意outgoing, presentable 嘅人,如果小朋友天生慢熱,要佢面對一個全新,及同自己性格完全唔同嘅環境開始,佢會好辛苦,家長當然會話係一個training。但有吾一間同grade 津校,可能可以比小朋友多D時間適應,我自已覺得更可取。

bettyay 發表於 24-3-13 16:33
我見極多例子,waiting call 入,都讀得好好喎,比首輪有offer的有過之而無不及!感覺不被重視真係只是心魔 ...

Agreed
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊