用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島民生vs 聖言中學
樓主: Song笨笨
go

港島民生vs 聖言中學 [複製鏈接]

tpmon 發表於 24-3-10 13:16
自行面試今個月完,3月27日等好消息啦!

如果自行港島民生被選到面試 (有超過一半申請人冇得面試),應該比 ...

Thanks,已收到面試通知,但感覺自行都難

Song笨笨 發表於 24-3-10 13:24

港島民生自行面試在3月16日,都未面試。你自1、自2填的次序,已影響到入那間(如果2間都收),這一刻才比較兩間中學,意義不大。

你孩子在東區自行收表王港島民生可以獲面試機會,已經不簡單。

學校名氣聖言較港島民生好。聖言在觀塘男校排第一; 港島民生只在東區排第五、男女校排第四。

tpmon 發表於 24-3-10 13:16
自行面試今個月完,3月27日等好消息啦!

如果自行港島民生被選到面試 (有超過一半申請人冇得面試),應該比 ...

港島民生自行面試287人
據申請編號 應該過六百人申請
聖言申請人數可能少過港島民生面試?

港島民生2024/25學年自行面試名單
https://www.imsc.edu.hk/pages/pdfjs/web/viewer.html?file=../../dpa/S1DP_202425_list.pdf

聖言自行申請人數 #830
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3877193&pid=49277004

tpmon 發表於 24-3-10 13:49

港島民生自行面試在3月16日,都未面試。你自1、自2填的次序, ...

港島民生自行面試少於半數申請人
面試 287 / 申請 612 = 46.9%

中一自行收生|有英中收表按年增近一至三成 料人才子女來港有關 | 香港01 https://www.hk01.com/article/981667

位於東區的港島民生書院截至昨日下午近六時,一共收到621份申請表,較去年收到487份,多了近3成(134份)。該校今年提供50個中一自行分配學額,即平均每12人爭一學位。

Poyau 發表於 24-3-10 13:52
港島民生自行面試287人
據申請編號 應該過六百人申請
聖言申請人數可能少過港島民生面試?

在東區,港島民生(B1B)中規中矩,所以自行多人報,但外間又不覺它勁。東區庇理羅士和張祝珊在外區較多人識。

聖言出產過狀元,在觀塘區名氣係好高。

論DSE 港島民生係有實力,若校址在觀塘區、西貢區會排列好頭; 但在東區只是B1校中游,不是突出。

Song笨笨 發表於 24-3-10 13:24
仔仔成績應該入到港𡷊民生。 始終東區太多好學校I.e 張記, 中婦,BPS.競爭應該比較少。請問你係官塘區or 東區?

Fan83 發表於 24-3-10 14:48
仔仔成績應該入到港𡷊民生。 始終東區太多好學校I.e 張記, 中婦,BPS.競爭應該比較少。請問你係官塘 ...

我觀塘區校網

tpmon 發表於 24-3-10 13:49

港島民生自行面試在3月16日,都未面試。你自1、自2填的次序, ...

我依家先比較,係驚到時自行入唔到,因我係觀塘校網,我自行冇填到聖言,都係揀跨區的,但大抽獎為了穩陣,應該會首選聖言,到時睇下甲一搏唔搏港島民生

Song笨笨 發表於 24-3-9 20:43
Thanks, 除了成績,校風,和谷嘅程度對比呢?我朋友話聖言冇溫度,死谷

仔讀緊聖言,見佢好開心好喜歡返學...同學相處都好好,初中見佢都冇乜功課,升咗中4就忙D,數學比較深

Neomi323 發表於 24-3-10 15:54
仔讀緊聖言,見佢好開心好喜歡返學...同學相處都好好,初中見佢都冇乜功課,升咗中4就忙D,數學比較深 ...

多謝分享

Neomi323 發表於 24-3-10 15:54
仔讀緊聖言,見佢好開心好喜歡返學...同學相處都好好,初中見佢都冇乜功課,升咗中4就忙D,數學比較深 ...

多謝分享(emoji)(emoji)

Song笨笨 發表於 24-3-10 15:02
我依家先比較,係驚到時自行入唔到,因我係觀塘校網,我自行冇填到聖言,都係揀跨區的,但大抽獎為了穩陣 ...

請問自1/2是那兩間

Song笨笨 發表於 24-3-10 15:02
我依家先比較,係驚到時自行入唔到,因我係觀塘校網,我自行冇填到聖言,都係揀跨區的,但大抽獎為了穩陣 ...

觀塘網,如果鍾意港島民生,統一派位乙二/乙三可考慮填借位港島民生

strawberrychic 發表於 24-3-10 17:30
觀塘網,如果鍾意港島民生,統一派位乙二/乙三可考慮填借位港島民生

唔需甲一搏嗎?

Poyau 發表於 24-3-10 16:47
請問自1/2是那兩間

一間係港島民生,另一間係迦密主恩

Song笨笨 發表於 24-3-10 17:44

唔需甲一搏嗎?

如果鍾意港島民生多過聖言,甲一當然可以填港島民生,我只係講乙部都可以填埋以增加機會

統一甲部全港B1爭8個位
統一乙部觀塘網B1爭2個位

觀塘網的特色係好多間借位,你諗下有幾多個人在乙二或乙三「敢填」一間得2個位的學校?但當人唔敢你敢時,就可能贏

你可能會覺得乙三點解唔填返本區B1學額咁多的學校,但你諗吓,去到乙三仲係唔係「學額多」?

當你係真B1生,可以放膽填,唔識玩的人才早早「止蝕」

strawberrychic 發表於 24-3-10 18:48
如果鍾意港島民生多過聖言,甲一當然可以填港島民生,我只係講乙部都可以填埋以增加機會

統一甲部全港B1 ...

非常多謝你的意見,來緊呈三,到時我睇成績如何再做決定

Song笨笨 發表於 24-3-10 18:58
非常多謝你的意見,來緊呈三,到時我睇成績如何再做決定

以你小朋友成績,自行IMSC有機,下星期六 good luck!

呈三正正常常,overall 都會係 B1。但希望你不用玩到抽獎階段

strawberrychic 發表於 24-3-10 19:15
以你小朋友成績,自行IMSC有機,下星期六 good luck!

呈三正正常常,overall 都會係 B1。但希望你不用玩 ...

多謝,希望有好結果

Song笨笨 發表於 24-3-10 17:48
一間係港島民生,另一間係迦密主恩

兩校2023年主科/CEM4+相若

2023年 港島民生 | 聖言 | 迦密主恩
--------------------------------------------------------
考生 100人 | 155人 | 98人
33222 [^] | 80.0% | 92.9%

中文4+ 60% | 49% | 57.1%
英文4+ 57% | 54% | 70.4%
數學4+ 78% | 71% | 70.4%
--------------------------------------------------------
CEM4+ 65% | 58% | 66.0%
通識4+ 57% | 41% | 51.0%
主科4+ 63% | 54% | 62.2%
整體4+ 68% | 58.6% | [·]

整體5+ 28% | 25.1% | [·]

^ 聯招學位 83%(83/100)

港島民生
https://www.imsc.edu.hk/pages/hkdse/hkdse.html

https://www.imsc.edu.hk/pages/sbm/202223sch_report.pdf

https://www.imsc.edu.hk/pages/pdfjs/web/viewer.html?file=../../sbm/202223sch_report.pdf

聖言
https://www.singyin.edu.hk/en/achievements/public-exam-results/2023

https://www.singyin.edu.hk/images/files/reports/school_report_2022-2023_amended.pdf

迦密主恩
https://www.cdgfss.edu.hk/attachment/achievement/newsPdf/1694428261KkSf8.pdf
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊