用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跑馬地聖保祿中學(SPSS)面試
go

跑馬地聖保祿中學(SPSS)面試   [複製鏈接]

請問過往有沒有師兄師姐參加過SPSS 既面試??想了解下面試模式是小組討論﹐還是單對單問答﹐
內容大概是什麼? (傾計/學術?)
   7    0    0    0

小組形式, 中英討論

heidya 發表於 24-3-8 11:24
小組形式, 中英討論
謝謝回應,
想了解多些,
小組討論內容係圍繞時事多啲、還是比較日常生活化?會否問一啲關於學校理念或者活動嘅問題?

minnieevergreen 發表於 24-3-9 18:00
謝謝回應,
想了解多些,
小組討論內容係圍繞時事多啲、還是比較日常生活化?會否問一啲關於學校理念或者活 ...
冇咁複雜,主要學術方面,為什麼揀學校之類

heidya 發表於 24-3-9 18:25

請問學術方面係指考中、英、數題目果種?
我見係小組面試﹐即係有機會有問學術問題(例如計數、英文問題)﹐跟著輪流回答﹐
還是真係小組討論一個題目(例如 : 如果學校要增加一個活動﹐你想增加乜活動?) ﹐然後大家互相討論?

minnieevergreen 發表於 24-3-10 12:40
我見係小組面試﹐即係有機會有問學術問題(例如計數、英文問題)﹐ ...
主要用中英文小組互動討論, 其中有關於英文故事之類.....其餘忘記了

heidya 發表於 24-3-9 18:25

唔好意思打攪吓,如果係小組討論又問點解選擇學校之類,咁係咪意思幾個小朋友對一個老師,但係老師會逐個去問小朋友,即係其實都涉及一對一面試問問題,只不過係幾個小朋友坐埋一間房?逐個小朋友問完之後再小組討論一個話題?謝謝

放鬆啲啦...唔好簡單複雜化,相信你地小朋友實應付到...

minnieevergreen 發表於 24-3-10 12:40
我見係小組面試﹐即係有機會有問學術問題(例如計數、英文問題)﹐ ...

冇指明學校,純粹經驗,學術類問數問英文通常個人,小組討論開放性題目多。

HK-MAN 發表於 24-3-11 11:11
放鬆啲啦...唔好簡單複雜化,相信你地小朋友實應付到...

要小朋友放鬆﹐最好既方法其實係Well prepared
最少我小朋友係﹐如果乜方向都無﹐佢反而會緊張d

heidya    發表於 24-3-13 09:11

kirstyau 發表於 24-3-11 11:33
冇指明學校,純粹經驗,學術類問數問英文通常個人,小組討論開放性題目多。
...

通常係﹐
不過見樓上講小組討論﹐但又以學術為主、會問點解揀呢個學校﹐所以有d唔明白

我見有d學校係小組討論得黎﹐有d部份係老師輪住問問題﹐或者成組人各自計數﹐
女女朋友去見伊中都係咁

minnieevergreen 發表於 24-3-11 13:27
通常係﹐
不過見樓上講小組討論﹐但又以學術為主、會問點解揀呢個學校﹐所以有d唔明白

輪住問定一對一, 要考學術嘅都係咁答,無需太在意形式啦!
預備升中面試,基本所講嘅問題,同學仔都應該預備曬啦。

minnieevergreen 發表於 24-3-11 13:25
要小朋友放鬆﹐最好既方法其實係Well prepared
最少我小朋友係﹐如果乜方向都無﹐佢反而會緊張d

冇報直資實戰下?
講得啱,如果小朋友未試過面試,如果第一間已經係自行, 又真係差D( 所有嘢未發生過 , 細膽啲都可能驚驚青青 ,做立不安)。 所以就算唔諗住讀直資,都應該報直資實戰,起碼知道面試流程

kirstyau 發表於 24-3-11 13:36
輪住問定一對一, 要考學術嘅都係咁答,無需太在意形式啦!
預備升中面試,基本所講嘅問題,同學仔都應該 ...
當然最好係你話晒我知考核內容就最好.....我唔貪心,唔需要你比埋答案我...

kirstyau 發表於 24-3-11 13:37

冇報直資實戰下?

唔係﹐佢見左好幾間直資﹐已經有埋OFFER
不過佢同我都會想預備多D﹐佢係果D點都要搵D野準備下先去既人。

咁岩又撞正今個星期考緊呈三﹐所以先想盡量了解多D
如果係純小組討論就真係無咩好預備﹐睇下新聞就算

minnieevergreen 發表於 24-3-11 15:00
不過佢同我都會想預備多D﹐佢係果D點都要搵D野準備下先去既人。

你有Offer已無咁擔心,我小朋友得一間pending。。。都好想知係唔係會問時事,如果係都幾擔心下,應付呈分試已經無時間睇新聞(emoji)‍♀️

minnieevergreen 發表於 24-3-11 15:00

有直資offer,咁放心啦,面試能力應該有返咁上下。 以我女經驗直資面試難過自行津校。 見完直資之後女話津校面試好容易 ,某程度上自行RO佔大比重。SPSS 英文speaking好, 機會好大, GOODLUCK!

LenaWong 發表於 24-3-11 09:24
唔好意思打攪吓,如果係小組討論又問點解選擇學校之類,咁係咪意思幾個小朋友對一個老師,但係老師會逐個 ...
印象中好似有2位老師, 小組互動討論, 用中英文, 好似有提過英文PLAY, 問同學知道內容/玩過嗎?.......15~20分鐘完, 出來個個都好輕鬆.

heidya 發表於 24-3-13 09:19
印象中好似有2位老師, 小組互動討論, 用中英文, 好似有提過英文PLAY, 問同學知道內容/玩過嗎?.......15~20 ...

Thank you so much (emoji)‍♀️

heidya    發表於 24-3-13 09:21

係網頁都有講

面試表現 (以小組討論形式、英語及粵語進行)
- 學習態度
- 語文能力(英文及中文)
- 溝通技巧

HK-MAN    發表於 24-3-15 16:04
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊