用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育局正檢討小學呈分試各科比重 研究將體育科納入呈分 ...
樓主: B.B.BaBa
go

教育局正檢討小學呈分試各科比重 研究將體育科納入呈分   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

全人發展
一於體藝、學術、社區服務、創意思維、領導才能加操行全部計落呈分

cafeva 發表於 24-3-6 12:21
考一次中英數, 其他Pass.
Chur 中英數好過chur 中英數人文科科學科VA/Music/PE/etc

學校B1%據畢業生PS1中英數成績
學生以呈分試999632爭學校B1位
想想學校與家長對學生要求可有不同?

rsx 發表於 24-3-6 13:39
唔係唔關事架,第時都可能會有孫架嘛都要睇下到時攪成點,但鬧都要有point合理呱!

始終都覺得運 ...

呈分只是內卷,又唔係同全港鬥。
决定學校band1百分比既Pre-s1考試只考中英數。
全校日日跑十個圈同個個唔跑,對學校嚟講,結果冇分别,只是同級學生内卷争排名。

Poyau 發表於 24-3-6 13:53
學校B1%據畢業生PS1中英數成績
學生以呈分試999632爭學校B1位
想想學校與家長對學生要求可有不同?

直資一條龍學校, 國際學校可以無呈分, 你會唔會話佢地唔全人? 呈分 <> 學習

TAIOU4    發表於 24-3-6 15:00

最重要游戲規則清晰

同埋最最重要係,比足夠時間父母/小朋友去適應呢個游戲,唔好今日話加,下年就要實行。

Sing13 發表於 24-3-6 13:55
呈分只是內卷,又唔係同全港鬥。
决定學校band1百分比既Pre-s1考試只考中英數。
全校日日跑十個圈同個個唔 ...
当然不是这样说法。现在音乐和视艺,如果学生的分数跟全级的平均分相距远,影响会很大。PE的差距应该比这两科更大。

改為Music / VA / PE 家長三選一呈分會公平啲,不竞這三科不是人人有talent

回覆樓主:

做運動重要,每日遲一個鐘放學,日日做運動。呈分唔知為什麼,音樂都唔應該呈分。

cafeva 發表於 24-3-6 13:58
直資一條龍學校, 國際學校可以無呈分, 你會唔會話佢地唔全人? 呈分  學習
...

非龍校呈分爭B1位 目標為本可理解
龍校/國際想全人發展亦要家長配合

視藝同體育,太多係印象分 (我學校的體育分係計埋上課態度),而且如果小朋友體質差咪好蝕底?仲有視藝科,有次老師叫大家帶啲無用嘅紙返學校視藝堂用,但無講明要求啲咩嘢類型顏色嘅紙,結果我小朋友帶咗普通報紙返去,原來係返去做拼湊畫,結果嗰次超低分。問老師點解咁低分,老師話係呀,人哋同學帶雜誌紙帶手工紙返來,靚好多。我好無奈,你又話帶無用嘅紙......好彩唔係呈分,但成績表都唔好睇啦

我覺得加埋PE無大問題,不過 VA/Music/PE 三科的比重最好再調低些,避免操練的情況出現。

外星朋友 發表於 24-3-6 15:39
視藝同體育,太多係印象分 (我學校的體育分係計埋上課態度),而且如果小朋友體質差咪好蝕底?仲有視藝科 ...

都係,呢啲科好主觀。
阿仔視藝差,唔鐘意畫畫,我估呢科拉低佢唔少名次。

Charlotte_mom 發表於 24-3-6 11:33
而家音樂科,有樂理有筆試,亦有演奏,有學校會要求全校一齊木童笛或唱歌
咁體育科會點?又要考多科筆試?: ...

音樂真係好痴線, 又筆試又唱歌又吹笛⋯

傻太 發表於 24-3-6 13:38
一路唔明要呈音樂(x2) VA (x3)但又唔呈PE,雖然有話過係因為有部分人身體有缺陷,但都有音樂、VA白痴㗎
一 ...

Delete

Greylay 發表於 24-3-6 14:25
改為Music / VA / PE 家長三選一呈分會公平啲,不竞這三科不是人人有talent

贊同!

Greylay 發表於 24-3-6 14:25

贊成,或者三揀二都好,有得揀最好

回覆樓主:

依家香港真係阿茂整餅! 依家重要D小明友由小學就開始要顧住咁多科。 吾怪得甘多親朋戚友都話為左下一代移民走人啦!

HK-MAN    發表於 24-3-6 17:12

rsx 發表於 24-3-6 16:14
贊成,或者三揀二都好,有得揀最好

因为呈分试是所有科目的分数,都要用来综合比较排名,而这三科的分数范围可能有差异,会不会很难做到三拣二或一?说不定,咨询完毕,发现恢复升中试才是最多人支持的选项。

参考新加坡:

小學離校考試(也稱為小六會考英文Primary School Leaving Examination,簡稱PSLE)是由新加坡教育部舉辦的一項國家統一考試,以評估新加坡小學六年級學生升讀中學課程的能力,以及分配學生到合適的中學。考試的科目包括英文母語數學科學

全人發展就=所有野都要比較,都要考試,都要計分?咁全人發展最重要係乜??應該係品德先行是嗎?點解操行唔呈分呀?中英數X9,操行應該X18啦....

猴子爸 發表於 24-3-6 16:31
因为呈分试是所有科目的分数,都要用来综合比较排名,而这三科的分数范围可能有差异,会不会很难做到三拣 ...

香港以前都有小學會考㗎
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊