用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 LSPS 升LSC率
樓主: lolalher
go

LSPS 升LSC率   [複製鏈接]

Vana 發表於 24-3-4 13:38
各人有各人既路,如果大仔已在讀不錯直資龍校,唔應該轉,佢會覺得好大落差

我講下我例子,大仔當年有好 ...

估唔到活動會少

各人有各人既路,如果大仔已在讀不錯直資龍校,唔應該轉,佢會覺得好大落差

"參加運動會想揀自己玩既活動既自由都無" - 意思是每个项目有人数限制?还是说是老师指定谁跑步,谁跳远?

“男校黎講亦相對少活動,可以話比較悶“- 怎样少?跟DBSPD / YW比较?还是跟普通津贴小学比?

liverpool2023 發表於 24-3-4 13:42
估唔到活動會少

未入 LS 前,我已經認識好多LS家長, 因為阿女好多同學家哥哥細佬都係 LS

佢哋果陣已經話學校出名冇野玩 我覺得未至於無,但真係少,感覺學校少做少錯

回覆 猴子爸 的帖子

猴子爸,嘥氣啦,唔通校長及senior management諗唔到cut晒沙小班band 2生轉而收街外班1A咩!呢個strategy大概可能或者9成9過唔到board先會繼續係咁,我地唔太監唔急皇帝急啦!:)

derbyeugene 發表於 24-3-4 13:57
回覆 猴子爸 的帖子

猴子爸,嘥氣啦,唔通校長及senior management諗唔到cut晒沙小班band 2生轉而收街外班 ...
我没有急呀,只是好奇口痕问一问。吖。。。我急在想快些看到LSC 2023年DSE成绩。

回覆 猴子爸 的帖子

好似一直冇公佈喎

非常感謝你的分享,對我們來說是很重要的參考

猴子爸 發表於 24-3-4 13:46
"參加運動會想揀自己玩既活動既自由都無" - 意思是每个项目有人数限制?还是说是老师指定谁跑步,谁跳远?
...

學校老師比較求其,佢之前話我仔跑步快,但就話你去掉豆袋啦 yes, 限定左,無得玩第二樣

而我另一個仔學校就自由揀,玩乜都得,你中意揀多幾樣,跑完60米再跑100米在200米都可以

所以我話我去到 LS 好唔慣

同 db yw 呢 d 當然無得比,要比亦不太公平,唔太識人讀普通津校

但有時見到有啲津校都好有心好多活動

Vana 發表於 24-3-4 14:19
學校老師比較求其,佢之前話我仔跑步快,但就話你去掉豆袋啦  yes, 限定左,無得玩第二樣

而我另 ...
可能始终要交学费vs免费,是有些分别的。

你數ps 我又數下ps先學校超級大細超,學校認為叻嘅小朋友,就算你真係唔係十項全能都好,都會營造到或者係俾機會你做到佢係十項全能。其他學校認為平平無奇嘅小朋友,佢係完全係當你唔存在過喺學校。邊啲叫叻呢?咪就係運動幫你攞獎嘅叫做叻囉,或者嗰啲學術攞咩奧數大獎又或debate勁既,呢啲喺佢哋心目中就係叻㗎喇!大部分老師對眼係生起額頭度!至於運動可以參加幾多項,我又唔介意喎,因為我當小學只係中學嘅踏腳石,打好底,可以用直屬位上中學就夠喇!

好彩,上到中學,完全係兩碼子嘅事我成日都覺得,中小係完全無關係既,只係個名似!

derbyeugene 發表於 24-3-4 13:57
回覆 猴子爸 的帖子

猴子爸,嘥氣啦,唔通校長及senior management諗唔到cut晒沙小班band 2生轉而收街外班 ...

港華為例,佢想郁都冇得郁!小學的持份者都一致反對,個勢弱晒都要保住條龍!

derbyeugene    發表於 24-3-4 16:12

PTL_L 發表於 24-3-4 14:45
你數ps 我又數下ps先學校超級大細超,學校認為叻嘅小朋友,就算你真係唔係十項全能都好,都會營造 ...

運動會只係我想舉一個例子,學校根本唔當你係一回事

大部份老師感覺想搞掂你,唔喺教好你

至於中學我唔 care, 我地未升亦唔想升,所以呢間學校唯一嘅優點我地應該 enjoy 唔到

Vana 發表於 24-3-4 15:42
運動會只係我想舉一個例子,學校根本唔當你係一回事  

大部份老師感覺想搞掂你,唔喺教好你
唔好咁快落決定住,另一間男直又有另一啲問題啫,所以有得揀,可以睇定啲先

猴子爸 發表於 24-3-4 11:42
“得罪校友“ - 因为所有校友都认定LSC应该全收小学部B1&B2学生?但同时又希望LSC的DSE成绩仍然高企? ...

應該話, 校友希望入左小學就可以SECURE 個位到尾啦...

佢地有條件可能出國都定, 但點會希望跟大圍全程跑馬仔拼B1 呢... 將心比己...

校友追求既係承傳自己珍愛既BROTHERHOOD... 亦可能有緬懷自己青春既成長歲月... 唔一定係拼什麼成績高企啦!

回覆 derbyeugene 的帖子

每年的Lasallite 同SPEECH DAY會有公佈

PTL_L 發表於 24-3-4 14:45
你數ps 我又數下ps先學校超級大細超,學校認為叻嘅小朋友,就算你真係唔係十項全能都好,都會營造 ...

入到書院,只要學生肯參加一樣可以玩,甚至入到校隊。出外交流、比賽,人人都可以報名,有D學校只會邀請叻的學生,La Salle is something more

02413124 發表於 24-3-5 10:59
回覆 derbyeugene 的帖子

每年的Lasallite 同SPEECH DAY會有公佈
我见DD仔的DSE 2022中英数排名,在22年12月已经有LSC的成绩,但这次2023年成绩,到现在都还没有。

derbyeugene    發表於 24-3-5 14:07

behappypapa 發表於 24-3-5 13:21
入到書院,只要學生肯參加一樣可以玩,甚至入到校隊。出外交流、比賽,人人都可以報名,有D學校只會邀請 ...
校隊人數好疊馬tim

猴子爸 發表於 24-3-5 13:41
我见DD仔的DSE 2022中英数排名,在22年12月已经有LSC的成绩,但这次2023年成绩,到现在都还没有。 ...

Lasellite 學期尾先出,speech day 上年10月左右,但只有少數在學學生同家長出席,冇share 就冇。

02413124 發表於 24-3-5 14:34
Lasellite 學期尾先出,speech day 上年10月左右,但只有少數在學學生同家長出席,冇share 就冇。
...
其实根据LSC的annual report, Poyau都有办法找出各科的成绩,但这份annual report迟迟未upload上学校website.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊