用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ICQM vs 林大輝 vs 體藝
發新帖回覆
go

ICQM vs 林大輝 vs 體藝 [複製鏈接]

前兩者已有offer, 非音小生有呈分,體藝硏究定因已通知second in.

由於網上資訊有限,有冇現讀家長分享一下?

小朋友樂器五級,合唱團、管樂團、手鐘隊,喜歡音樂,但不是想做音樂家。

另外小朋友非常熱愛畫畫,中西畫手工陶藝亦OK, 學校的視藝拔尖隊,班主任表示有天份潛質叫我培養佢發展。

小朋友乖巧守規,喜歡關愛,不受谷,喜歡愉快學習,亦表示想發展興趣,想聽下在讀家長意見(emoji)(emoji)想幫小朋友選擇合適佢的學校。
   0    0    0    0

snowyeung 發表於 24-3-3 13:29
前兩者已有offer, 非音小生有呈分,體藝硏究定因已通知second in.

由於網上資訊有限,有冇現讀家長分享一 ...

體藝比較適合,希望你入到
林大輝係band 3,唔係讀書嘅,唔建議

體藝最難入
又一間聲稱只收Band 1 o既學校
但考試成績不詳
3322率得一半多D
如說只Band 1學校真的變態地低分
而又聲稱o個一半人9成有Local Degree offer
好明顯係以體藝獎入

ICQM次之
不過DSE成績近年都唔錯
進可攻退可守
不過都係讀DSE有必要交咁貴學費嗎?

林大輝有必要在升中時考慮嗎?

================================
特別建議
就算仔女畫畫幾叻都好
都唔好將畫畫當成主要科目或識業
除非女成父業或完全讀唔到書
否則出路會好窄

如果學費不是最大考量及喜愛音樂, 建議音中
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

TAIOU4 發表於 24-3-3 14:25
體藝最難入
又一間聲稱只收Band 1 o既學校
但考試成績不詳

小朋友讀書的,從不欠交,默書自己溫書有九十幾分,只係唔想多功課做到11-12pm. 另外是屬於九龍城校網,朋友叫我留返抽奬. 但因邊緣人,怕運氣不好抽不到英中。

喜歡音樂 考慮 ICQM
DSE ICQM >> 體藝 >>> 林大輝

snowyeung 發表於 24-3-3 14:47
小朋友讀書的,從不欠交,默書自己溫書有九十幾分,只係唔想多功課做到11-12pm. 另外是屬於九龍城校網,朋 ...

如果係邊沿而唔係真B2
九龍城區真係唔洗點怕冇英中收
就算抽獎衰o左都仲有好多直資可以叩門

做功課做到11-12pm會唔會關交通時間事?
小學功課有心做應該唔會下下都咁夜

基本上上到邊間 "讀到書" o既中學
功課量都一定比小學多
睇你有冇必要為此放棄學業才下決定吧

TAIOU4 發表於 24-3-3 15:05
如果係邊沿而唔係真B2
九龍城區真係唔洗點怕冇英中收
就算抽獎衰o左都仲有好多直資可以叩門

唔係依家做到11-12pm, 係小朋友聽佢同學講中學的姐姐哥哥要做到咁夜。

另外因升小時抽奬派最尾,小朋友表示仲記得周圍叩門(最後叩到心儀),升中唔想再叩門。

snowyeung 發表於 24-3-3 15:11
唔係依家做到11-12pm, 係小朋友聽佢同學講中學的姐姐哥哥要做到咁夜。

另外因升小時抽奬派最尾,小朋友表 ...

九龍城做邊沿人
如果你只要英中唔介意Banding
其實冇乜機會需要叩

中學初期功課量會比小學多好多
但適應後應該可以做快D
差唔多間間中學都係咁
之後好多人都可以放學行完街先返屋企做
適應o左就冇事

回覆樓主:

音中

回覆 snowyeung 的帖子

唔建議林大輝,因為成績是2C及主要重體育。可以問返囡囡喜歡音樂還是視藝,音中或體藝都適合她。
我小朋友也是考體藝VA, 而家等second in call, 希望收到call, 他是一線Band 1B 成績,視藝校隊拔尖及管樂隊。他較喜歡視藝發展,所以他的目標都是體藝。

唔介意學費,我選音中。 始終都中學, 音中係band one英中, 要keep 住成績, 學校都有一定的評估小测, 唔好諗住好輕鬆, 但估計音中相對其他學校係冇咁谷同埋應該較愉快學習。知道音小老師關愛, 好鼓勵學生, 中學生應該相對唔同小學生 ,但估計中學老師應該都唔會太差。 音中唔叫做太催谷,個人覺得DSE 有咁嘅成績算不錯。音中 DSE好唔好成績嗰屆都會照樣公佈畀音中家長知。

waiwaileung1 發表於 24-3-3 19:15
唔介意學費,我選音中。 始終都中學, 音中係band one英中, 要keep 住成績, 學校都有一定的評估小测, 唔 ...
私校有分banding嗎?

如果佢喜歡音樂咁ICQM都係一個好選擇, 但你要接受到呢間學校既宗教氣氛好濃厚, 成日都會唱詩歌.
我朋友個女原本讀九龍城區某名女校, 太大壓力讀得好唔開心, 之後轉去ICQM就輕鬆好多, 又開心咗, 最緊要係有返自信, 講嘢都大聲啲

hiuching8 發表於 24-3-4 08:29
私校有分banding嗎?

ICQM hkpaps852 評為 B1C
PIS 考 DSE 只有 ICQM
ESF-DC/RC CKY ISF VSA 耀中 考 IB
ICS 考 AP

ICQM 2023年文憑試成績 #347
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3877193&pid=49252703

ICQM 2022年文憑試成績 #40
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869526&pid=49133109

https://www.icqm.edu.hk/admission/2223syllbusandperformance.pdf

http://www.icqm.edu.hk/admission/2425_S1_Information.pdf

ICQM 2021年文憑試成績 #542
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3859158&pid=48987845

heidya    發表於 24-3-4 14:16

PuffyBobby 發表於 24-3-4 09:46
如果佢喜歡音樂咁ICQM都係一個好選擇, 但你要接受到呢間學校既宗教氣氛好濃厚, 成日都會唱詩歌.
我朋友個女 ...

其實我哋係基督徒,所以本身認同學校理念不過網上關於音中資訊太少。

音中學費真係好貴,如果唔想抽獎,這三間首選音中。

林大輝,你個case真係唔需要考慮。

至於體藝,有朋友是運動入,但入讀後一切未如想像中好。除咗體育堂堂數比其他中學多,各方面跟一般學校分別唔大。校隊訓練、之後做功課、溫書,一樣是做到12點。至於你行VA隊,我唔太了解體藝VA課程,但從朋友的學習可見,體藝比一般中學用多咗課時在體育/視藝,但其他學科教學內容、測考次數冇少到,如果對學業成績有要求,其實比一般中學可能仲chur,因為一般中學學科堂數起碼多少少。

其實如果女兒對音樂、視藝有天份和興趣,唔一定要入音中、體藝。有些中學也是重視這些方面,喜歡音樂可選有樂團、校際有攞獎的中學,喜歡視藝可選高中有開VA的學校。你仲要喺九龍城,多間中學都是活動和學業也做得很好的呢!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊