用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無後悔從小池大魚轉去大池做小魚的家長? ...
樓主: 多多宝
go

有無後悔從小池大魚轉去大池做小魚的家長?   [複製鏈接]

Jean1769 發表於 24-4-7 14:38
每年女拔小都有幾個叻女插去男女神㗎啦

去咗女拔小,再做級頭,再插班男女神。我想想都累,何況小朋友,跳一次就夠了吧。如果本身女拔小,插一次班還差不多。女拔也有呈分試,可以升中再走。不過要在女拔小中做級頭應該不容易吧。相對來說在女龍津做級頭就容易多了,總之一切沒有將就,喜歡哪個努力去考,而不是先去一個相對沒那麽難的,再更上一層樓。小朋友畢竟一半童年時間都在學校中渡過,又不是升級打怪,人性點。

簡單啲來講 發表於 24-4-7 18:25
去咗女拔小,再做級頭,再插班男女神。我想想都累,何況小朋友,跳一次就夠了吧。如果本身女拔小,插一次 ...

當然啦,我都不會咁瘋狂。只係想講年年都有咁既人,再下一年可能插牛劍先滿足

Jean1769 發表於 24-4-7 18:27
當然啦,我都不會咁瘋狂。只係想講年年都有咁既人,再下一年可能插牛劍先滿足
...

呢啲校係唔係見成績表有B已經 foul 左?!

簡單啲來講 發表於 24-4-7 18:25
去咗女拔小,再做級頭,再插班男女神。我想想都累,何況小朋友,跳一次就夠了吧。如果本身女拔小,插一次 ...

真係見過有小朋友考插班好似打機升級咁

首先幼稚園讀左4間,由樓下happyschool,一級級轉去女校幼稚園,當中不惜重讀一年

小一派位無運,但叩入新界熱門一線,小二轉女直,小三再轉另一女津,升小四再考女拔小插班,但考唔到。

今年小五,媽咪部署緊升中考女拔/熊貓鞋/Spcc,我呢d花生友聽完媽咪講都替小妹妹辛苦,唔明係滿足媽咪定個女自己想,除了N班時,我無乜見過個女笑

個女係乖順定轉到麻木了
進擊的阿媽肯定覺得無問題個女適應力好強啦

LeeCC 發表於 24-4-10 06:57

首先幼稚園讀左4間,由樓下happyschool,一級級轉去女校幼稚園, ...

阿媽今日所做,阿女將來會還俾佢

LeeCC    發表於 24-4-10 09:43

f00130 發表於 24-4-10 08:30
個女係乖順定轉到麻木了
進擊的阿媽肯定覺得無問題個女適應力好強啦  ...

阿媽覺得個女適應到,仲話佢慣,幼稚園都轉過幾次啦

咁樣講 我女6歲前都轉左幾間 不過越轉越happy school

首先幼稚園讀左4間,由樓下happyschool,一級級轉去女校幼稚園, ...

其實真係叻,唔需要逐級咁不停轉都會入到好學校。
不停轉校會冇乜close的朋友,青春期女仔不容易打入人地圈子,對學校也難有歸屬感。
加上長期要應付入學試便會減少時間在童年玩樂和發展體藝及社交, 看家長取向。

964000 發表於 24-4-10 16:04
其實真係叻,唔需要逐級咁不停轉都會入到好學校。
不停轉校會冇乜close的朋友,青春期女仔不容易打入人地 ...

所以我都覺得個女好可憐

希望妹妹今年小一可以一擊即中,入女拔,咁就唔洗好似家姐考咁多次插班,妹妹已經入到家姐的學校,等緊女拔offer

有啲學校,確實係富貴人家比較多,入到去就會知!
自卑定自豪好快感受到!

luichamama 發表於 24-3-20 22:54
個人認為神校的學術訓練固然好,但讀好書只係佢地嘅基本,學術以外的部份先係佢地嘅可貴之處,往往最貪玩 ...

我認為玩可以有不同類別,不一定是運動及音樂,可以係數學,文學,不同學會,可以係學生會,toast master 也可以,重點係資源夠多及學校願意讓學生試新嘢。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

簡單啲來講 發表於 24-4-10 08:55
阿媽今日所做,阿女將來會還俾佢

agreed. 中一已經會還俾佢

itckei2003 發表於 24-3-11 10:59
B1A 轉去神校, ​成績可能會跌去中游位置. 到時少不免要為考試而讀, 閹悶又辛苦.

我就寧願俾小朋友開開心 ...

神同band 1A嘅教學又有何分別?
神是指….?

重讀一年即大過其他小朋友一年,當神校校長傻嘅咩?

Rpp 發表於 24-4-21 20:00
重讀一年即大過其他小朋友一年,當神校校長傻嘅咩?

佢無大人一年咁多,佢本身12月尾超細女,就算重讀,仲有好多大女大過佢既

我見過有9月1日出世的做大仔,小朋友係聰明仔,無發展問題
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊