用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無後悔從小池大魚轉去大池做小魚的家長? ...
樓主: 多多宝
go

有無後悔從小池大魚轉去大池做小魚的家長?   [複製鏈接]

多多宝 發表於 24-3-21 00:49
屋企無咁多彈藥比佢玩,始終好多興趣班老師係一分價錢一分貨,“時間”就係金錢。只可以話我地玩的目標係 ...

其實也很難怪老師將課外活動機會給一些積極有表現的同學,始終學校資源有限,給了讀書好而活動弱的參與機會,即削減活動強成績弱的同學機會。
況且課餘活動機會都是高小比較多,相對初小不太多。

BSCYL 發表於 24-3-26 16:26
其實也很難怪老師將課外活動機會給一些積極有表現的同學,始終學校資源有限,給了讀書好而活動弱的參與機 ...

不一定在直資私立,小朋友就能夠有很多本身弱項的活動參與機會。 一般官津也不一定每個人都欠缺課外活動的機會,阿仔就是在津小畢業,他在小學多姿多彩的課外生活,相信不比直私的學生差。

BSCYL 發表於 24-3-26 16:31

不一定在直資私立,小朋友就能夠有很多本身弱項的活動參與機 ...
其實間間學校基本上都可以給予學生參與多姿多彩的課外生活,衹係直資喺一般家長心中覺得會有好多活動參與機會,小朋友返學係學野,最主要係開心去學,小池大魚或大池小魚都好,讀得唔開心比你有幾多活動幾好學校都冇用.

回覆樓主:

行長,科長,班長, 風紀,普通話大使,英語大使 ,英語日營,數學,中文,英文增潤課程,羽毛球隊, 壁球隊, 辯論隊, 常識問答隊,奧數隊,集誦隊, 獨誦培訓,專題研習隊,參與英話話劇演出,校內大型活動主持, 小記者訪問東華前主席, 參加歡樂滿東華演出,參與校內校外比賽,五花八門。 腦智力, 不同類別的問題比賽(包括香港電台錄播的全港小學比賽。 )奧數, 英語話劇,獨誦,集誦,羽毛球, 書法,專題研習獲獎北大遊學團,全中國傑生參賽,遊樂場協會傑生參賽,校內,東華全港傑生參賽。不出色項目也獲學校唯一提名額參選藝發局第一屆藝術大使。 上述各項都是學校免費提供

屋企無咁多彈藥比佢玩,始終好多興趣班老師係一分價錢一分貨,“時間”就係金錢。只可以話我地玩的目標係 ...

我勸你唔好轉,你心中神校,屋企係超多彈藥比佢哋玩。幾個朋友仔女都係讀神,私補私人教練名師等等,都係保住成績或者係學校嘅地位。

學生身在學校內的存在感,取決於學生對開心學習既心有多少,邊一間都係一樣,讀得開心那間就可以,唔需要刻去轉另一間重新適應. 呢啲唔關神與唔神識唔識玩既事.直資或名校呢啲階級咁重觀念既學校,比好多家長覺得要好多彈藥好多興趣班先可以維持等等係錯既,呢啲做法等同某一個形容詞"書呆子"........其實全都冇咩用,最主要都係小學打好基礎,去到中學自然都可以唔需要用好多彈藥,講出可“貴”之處應歸功於家庭的付出這是最真的,更不是衹在某階段,基本上孩子出世到成年人真正成才,父母真正既付出先係最可“貴”,

我所講嘅其實同彈藥同階級係無關的,只係覺得讀書型嘅小朋友響band one 龍校做大魚會開心D。神校當然有佢嘅好,但係比較適合all-rounded 的小朋友。呢批小朋友好多都係貪玩而且玩得好認真嘅,大部分同學仔都係忙活動多過忙讀書(起碼小學係)。其實好多活動尤其是學校攪嘅係好便宜而且資素好,大部分報名就有得玩。可能有時會辛苦但過程中學倒嘅嘢係好難得嘅,呢部份我覺得係其中一個神校優於其他學校嘅地方(其實好多傳統名校都有同樣的優點)….反而如果純教學層面,其實神校同band one 龍又未必好大分別。

BSCYL 發表於 24-3-26 16:20
我及阿仔從來無後悔過讀村幼及村小

一直細池浸,無咩意識稍大嘅池見識吓,不過已讀完都覺得好好無悔既。

Rpp 發表於 24-3-28 14:47
一直細池浸,無咩意識稍大嘅池見識吓,不過已讀完都覺得好好無悔既。

阿仔這條小池大魚獲得的資源及見識大場面不比大池失色。 到中學晉身大池,也未見吃虧,到高中,幾個組織內,尚能躋身領導層。

BSCYL 發表於 24-3-28 15:08
阿仔這條小池大魚獲得的資源及見識大場面不比大池失色。 到中學晉身大池,也未見吃虧,到高中,幾個組織內 ...

村幼受疼愛抬舉,一入村小,寵愛不斷,根本無想過攀高枝   

BSCYL 發表於 24-3-28 15:13
村幼受疼愛抬舉,一入村小,寵愛不斷,根本無想過攀高枝   
...

確係小池大魚萬千寵愛在一身。

回覆 BSCYL 的帖子

所以從小冇需刻意去咩大池,最重要好好享受攪好基礎,自然去理想既大池中學都唔會有所吃虧,當然某些特別大池教職員,都可能會偏向某些特別學生($$),但自己孩子有料,自然唔會受呢啲野影響.

Rpp 發表於 24-3-28 15:14
確係小池大魚萬千寵愛在一身。

我地池小魚少 但中大魚應該都有幾尾 各有不足 最理想係大家互相學習 共同進步

天外有天,中學大學之後出到社會才見真章

回覆樓主:

咁轉法會唔會打擊佢自信?好睇佢性格係咪遇強越強

回覆樓主:

去女拔小肯定係越早越好,如果目標男女神就保持多年囉。如果先去女拔小再插男女神,那是給自己找麻煩,對小朋友唔係好好,睇自己定位囉。

回覆 宮二 的帖子

所以唔明白點解要小朋友咁早就要接觸成年人世界那些感受,過早遇強越強未必係好事,且仲會令孩子覺得已無敵便放下心頭不需要學,或者另外一些又怕超越自己而擔驚受怕從而慢慢得了隱身病,幼稚園小學為何唔可以比孩子開心去成長,這階段根本唔需要提早學越級野,基礎做好上到大中小池中學慢慢去浸加深就足夠有餘入大學. 階級觀念攪到而家啲教育令人有狗眼看校低心態.連入唔到咩池既學校家長就痛苦萬分咁失望,升小升中都係咁,現今連所謂最TOP既學校教育仲可能係強制監控式教育,連玩遊戲或多幾個檔案在電腦內,都詬可能影響學習及影響校內電腦系統,真無語.

宮二 發表於 24-4-2 02:27
天外有天,中學大學之後出到社會才見真章

出到社會唔係天外有天,係人以群分。所以network都重要。

crazycat1109 發表於 24-4-3 13:29
咁轉法會唔會打擊佢自信?好睇佢性格係咪遇強越強

唔可以話佢遇強則強 只可以話模仿能力較強

簡單啲來講 發表於 24-4-3 14:28
去女拔小肯定係越早越好,如果目標男女神就保持多年囉。如果先去女拔小再插男女神,那是給自己找麻煩,對小 ...

每年女拔小都有幾個叻女插去男女神㗎啦
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊