用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無後悔從小池大魚轉去大池做小魚的家長? ...
樓主: 多多宝
go

有無後悔從小池大魚轉去大池做小魚的家長?   [複製鏈接]

現校讀得開心,將來又不是沒機會讀!
唔好低估小學生之間友誼的重要性啊。

讀得龍校應該都中池,做大池中魚好過中池大魚。但如果係做大池小魚,我會留中池做大魚。所以要睇吓對小朋友幾有信心,又睇吓考插班需唔需要額外準備太多,如果已經讀緊教深的學校就去試吓啦,如果讀無教深一年半年的中小又無超強音體無好好準備一番唔係咁易插入。不過如果目標係非聖拔不可,親成績好就要考,考越多次幾會越多,我哋都有同學年年考,結果小四特異加成績考入,但更加多係升中先考入。不過升中就要睇學校往績同小朋友6年後成績

多多宝 發表於 24-3-1 14:34
p1,本身已係band1龍,讀的都算輕鬆,日日淨係做下學校功課,無外補,級頭。
睇重性格培養。大池會唔會有近 ...

贊成近朱者赤的效果,眼界都唔同啲。真係要成績好快啲轉

jenjenny 發表於 24-3-16 16:42
讀得龍校應該都中池,做大池中魚好過中池大魚。但如果係做大池小魚,我會留中池做大魚。所以要睇吓對小朋友 ...

完全唔識同齡大池小朋友,無從比較,所以想聽聽大家的分享。

多多宝 發表於 24-3-1 14:34
p1,本身已係band1龍,讀的都算輕鬆,日日淨係做下學校功課,無外補,級頭。
睇重性格培養。大池會唔會有近 ...

如果轉到緊係轉。大池都可以係輕鬆愉快。

主要都係家長你點諗, 現在名列前茅, 係最大機會轉既時候而唔轉, 咁將來會唔會後悔 (字裏行間似乎你都好心儀入神?) 小一級頭唔代表之後五年都一定級頭啊
我個人會睇埋小朋友想法, 在學校讀得開唔開心等等, 始終係小朋友讀書, 去到新環境要重新適應, 佢ok咪轉囉

f00130 發表於 24-3-18 11:55
主要都係家長你點諗, 現在名列前茅, 係最大機會轉既時候而唔轉, 咁將來會唔會後悔 (字裏行間似乎你都好心儀 ...

比起津校,心儀神校係因為神校有較多境外校外交流活動及升大學時支援更廣泛,可以開拓小朋友視野。入讀前以為本校會有拔尖課程,差異化教學,宜家暫時發現呢方面係0。且津校同神校所學內容有分別,可能唔係同一套課本。擔心高年級插班需要花更多時間準備。而如留在本校,無疑全家都會較為輕鬆,從經濟和時間方面考慮,小朋友亦可以享受較為豐富的快樂童年。

jenjenny 發表於 24-3-16 16:42
讀得龍校應該都中池,做大池中魚好過中池大魚。但如果係做大池小魚,我會留中池做大魚。所以要睇吓對小朋友 ...

成績有信心未至於做小魚,其它方面估計就係小蝦米了。

睇嚟津校的確係食古不化食老本, 可惜可惜

多多宝 發表於 24-3-18 20:41
比起津校,心儀神校係因為神校有較多境外校外交流活動及升大學時支援更廣泛,可以開拓小朋友視野。入讀前 ...

除咗擔心高年級需要更多準備外,融不融入到都係問號,尤其女仔學校。反正論插班,一定係越早越好。
你說的神校的這些資源,其實在初小來講,並不突出。睇得出目前來講,你都系偏重原校的。既然現在一切安好,不如留低,到高年級甚至中學,需要展現神校資源時再走。是金子,每個階段在哪裏都會閃閃發光的。到時一步到位,拿下男女神校,豈不皆大歡喜?

hkcsty 發表於 24-3-19 10:57
睇嚟津校的確係食古不化食老本, 可惜可惜

學校重視補底,對程度較弱的小朋友係蜜糖/砒霜。

有信心想轉就轉,無需聽咁多眾人建議,每人有自己想法,轉個校都要左諗右諗,若果當年我早啲識得玩B K E K我有一定資訊好大機會唔讀屋村幼稚園區小學。

多多宝 發表於 24-3-19 01:28
成績有信心未至於做小魚,其它方面估計就係小蝦米了。

個人認為神校的學術訓練固然好,但讀好書只係佢地嘅基本,學術以外的部份先係佢地嘅可貴之處,往往最貪玩同埋認真玩嘅小朋友響神校受益最大。如果小朋友係純讀書型,轉去神校可能會變得無乜存在感,亦未必受惠倒好多

luichamama 發表於 24-3-20 22:54
個人認為神校的學術訓練固然好,但讀好書只係佢地嘅基本,學術以外的部份先係佢地嘅可貴之處,往往最貪玩 ...

屋企無咁多彈藥比佢玩,始終好多興趣班老師係一分價錢一分貨,“時間”就係金錢。只可以話我地玩的目標係“識玩”,而唔係“出類拔萃”。除非學術以外係學校training的功勞,否則可“貴”之處應當更多歸功於家庭的付出。如果因此導致無存在感,咁呢間學校唔啱我地。始終我expect學校應該優先比“學有餘力”的小朋友更多發展空間,而唔係忽略純讀書型小朋友。

簡單啲來講 發表於 24-3-19 11:06

yes,可以留低睇定先,萬一誤判小朋友實力,搞到去左大池隨波逐流/無以為繼就唔好了。

我諗好多家長只係想同人分享自己仔女在xx讀
但讀得開唔開心真係睇小朋友自己造化

band1A龍已經係9成人身前,同神校係一個league,所以個標題係非常唔準確,除非學制問題無必要去直資課金。
如果男仔我就會傾向俾佢打追分賽,女仔就想送去私校讀。

多多宝 發表於 24-3-2 21:11
撇開池子,大池魚多,大魚多

撇開池子,小池魚少,大魚少,
撇開池子,池中無魚,蝦便大,
順屬娛樂!

Rpp 發表於 24-3-23 07:16
撇開池子,小池魚少,大魚少,
撇開池子,池中無魚,蝦便大,
順屬娛樂!

yes 自信係好事,但係因為無參照物導致盲目自信就唔好了

Rpp 發表於 24-3-19 13:16
有信心想轉就轉,無需聽咁多眾人建議,每人有自己想法,轉個校都要左諗右諗,若果當年我早啲識得玩B K E K ...

我及阿仔從來無後悔過讀村幼及村小   
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊