用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 TTCA 收offer
樓主: johnnycheung791
go

TTCA 收offer   [複製鏈接]

gn00127187 發表於 24-3-5 11:37
如果張校長講既係事實的話
中一收生 全港首20% | 第一組別
--------------------------------------------- ...

視乎餘下八成收生組別 B2A生比例?

回覆 gn00127187 的帖子

我好似攪錯左,18-19應該係23年DSE

回覆 Poyau 的帖子

明白,不過呢間學校好似好多資訊都冇公佈

好多野都唔透明,好似一路吹,吹到佢變Band1咁

ferrymama    發表於 24-3-6 08:37

ka2016 發表於 24-3-5 13:43
好多野都唔透明,好似一路吹,吹到佢變Band1咁
话又说回来,EK有一套说法:成绩不是一切,全人教育更重要,有颇多学校其实都不大透明,但仍然是受欢迎的英中。可能TTCA这方面整体做得也成功,有它的吸引力。我们现在主要针对是它公布的收生等级,是否误导而已。

回覆 猴子爸 的帖子

猴子爸,EK说法睇親都係神校神童登頂論喎!RO唯一,唔係spcc, 4女直唔亨讀,数字公布不夠全嘅学校都唔係学校嚟咁講法喎!?至于其他野是否誤導好似不太重要了。

derbyeugene 發表於 24-3-5 14:03
回覆 猴子爸 的帖子

猴子爸,EK说法睇親都係神校神童登頂論喎!RO唯一,唔係spcc, 4女直唔亨讀,数字公布 ...
我是支持成绩透明的,但同时也要接受成绩不透明的现状,因为上至教育局,中至某些学校管理层,下至某些家长群,都不认为”成绩不透明“有什么大问题,反而令学校减少压力,可以放心实践他们的教学理念,不必担心下下都被人用成绩数字来评头品足。

derbyeugene    發表於 24-3-5 14:14

猴子爸 發表於 24-3-5 13:49
话又说回来,EK有一套说法:成绩不是一切,全人教育更重要,有颇多学校其实都不大透明,但仍然是受欢迎的英 ...

其實都唔係EK睇法,而家父母比以前更聰明更懂得work play balance,亦唔會死咕咕咁仲有果種「萬般皆下品 唯有讀書高」嘅睇法,基本上主流方向近呢幾年逐漸都係咁。記得有個人曾經分享過,讀書期間可以係個人活動,自己做自己,追成績追數字,但出到嚟做嘢呢?係咪份份工都係可以自己做自己,唔洗同人合作,唔洗同人溝通?!

我自己幫小朋友讀揀校,成績其次(當然要,match banding la),因為我唔見得某英小、谷小升上中學仍然有咩好大優勢,就剛考試,我哋級一嘅師妹就係小學部學生,自己小朋友亦係中文津小升上,成績都保持到,我都幾相信,將佢放起任何一間學校,佢嘅成績都仍然keep到,唔係佢超級聰明,但佢學習態度真係好好,咁你話學校影響大啲定小朋友自身能力、態度影響大啲?

另一方面,我最緊要係睇到學校方向係培養leader,有自信、能言、行全人、proud of 自己學校、人際網絡同雙語能力,其他嘅數字,其實真係唔太關自己事,由其入醫人數、dse 5+等等,中學階段讀書就係要享受,識一生一世嘅朋友,做咩要咁快為數字嚟追追追,有咩謂呢?大個出嚟做嘢先嚟追業績追數字啦,所以而家,放鬆啲輕鬆啲亦無坊!

PTL_L 發表於 24-3-5 14:15
其實都唔係EK睇法,而家父母比以前更聰明更懂得work play balance,亦唔會死咕咕咁仲有果種「萬般皆下品  ...
agree,我choose 小學中學唔會睇佢升幾多band 1,dse 考成點, 中規中矩就可以了。傳統名小當年都有offers,但最後放棄了。因為我覺得培養小朋友學習興趣,性格,雙語能力(oral and listening,非操paper) 更為重要。自己當年讀書就係太著重中學banding,覺得入band 1 好過入band 2,但其實深明另一間band 2 先係更適合我。所以適合的學校,培養到小朋友各方面發展,小朋友又喜歡的話,就是好學校。dse 好又如何,當中一樣有好多人考得唔好,而當中唔好個個亦有可能就是自己小朋友,所以享受學習,享受校園生活,老師關愛係我選學校的指標。

SerenaYuen_FB 發表於 24-3-5 14:50
agree,我choose 小學中學唔會睇佢升幾多band 1,dse 考成點, 中規中矩就可以了。傳統名小當年都有offers ...
恭喜你,可以為小朋友揀到適合嘅學校不過,而家都有名津中可以做到以上,但佢哋嘅小學呢,我就有保留喇

PTL_L 發表於 24-3-5 14:15
其實都唔係EK睇法,而家父母比以前更聰明更懂得work play balance,亦唔會死咕咕咁仲有果種「萬般皆下品  ...
"我最緊要係睇到學校方向係培養leader,有自信、能言、行全人、proud of 自己學校、人際網絡同雙語能力,其他嘅數字,其實真係唔太關自己事." -
乜太那间学校应该很符合你的要求。

猴子爸 發表於 24-3-5 15:30
"我最緊要係睇到學校方向係培養leader,有自信、能言、行全人、proud of 自己學校、人際網絡同雙語能力,其 ...

基本上附既,但始終有啲做法,唔太認同,仲有,我冇錢

回覆樓主:

其實大家覺得合適嘅學校,就係最好嘅學校,就算 B3 生抽到 B1A 學校又如何?跟得上嗎?讀得開心嗎?壓力大嗎?

近年學生自殺率高,好多家長已經轉變心態,唔要求仔女高攀 banding 高/催谷嘅學校,只希望佢哋大家讀得開心,唔好太大壓力,始終大家都係睇六年後嘅 DSE 成績。

至於基崇,校長從來冇講過佢係 B1 嘅學校,只係坊間嘅升學網/家長/老師咁講,至於嚮學校簡介會中提過收 B1 生 % 有幾多,有人選擇信,有人唔信,但早幾年 B1 生好多唔揀佢 & 呢幾年 B2 生難考入係事實,學校對 DSE 成績結果唔透明都係事實,buy 唔 buy 校長講嘅嘢就見仁見智,自己覺得 ok 就可以了。

鹹魚白菜,各有所愛,希望大家都搵到自己鐘意嘅學校

gn00127187 發表於 24-3-5 13:18
回覆 gn00127187 的帖子

我好似攪錯左,18-19應該係23年DSE

2023-24,中一
2022-23,中二
2021-22,中三
2020-21,中四
2019-20,中五
2018-19,中六(2024dse )

回覆 LeeCC 的帖子

噢,明白,謝謝你

回覆樓主:

要成功唔可能只靠一個人,大家唔好只稱讚校長一個,相信老師們的付出絕對唔會比校長少(如果后成功的話)

tiffanysiuyu 發表於 24-3-4 18:47
深水埗區共有25間中學,如果按比例分配,有約5.5間band 1a-1b中學,上智/英華/聖母玫瑰/銘賢/聖瑪加利是公認 ...

基崇大部分學生都是外區,好多學生來自荃灣葵青,可能這兩區本身無直資,而深水埗區已經是路程最近和直接的校區

另外,都有唔少學生來自大嶼山屯門元朗

回覆樓主:

全人教育當然重要,而誠信係最重要嘅價值觀之一,如果連校長都無誠信嘅話,上樑不正下樑歪,如何教好學生?所以研究張校長有無講大話,有其重要性。
我有一點不明白,張校長到任四年,就可以好似文化大革命咁,將B1收生比率番幾倍,咁之前的幾任校長係咪坐喺度等出糧?校董會又會唔理?

我又唔認為校長會在他職業生涯最後一份工, 為了招攬BAND 1 學生作出虛假陳述. "無誠信" 這個指控有根據嗎?

lizlai 發表於 24-3-10 14:48
我又唔認為校長會在他職業生涯最後一份工, 為了招攬BAND 1 學生作出虛假陳述. "無誠信" 這個指控有根據嗎? ...

我都唔認同為呢個目的而「虛假」陳述。
不過只係自己邏輯想法,佢「收」嘅9x%band 1學生係咩意思?派左嘅offer計?已入讀去計?
因為唔一定「虛假」,從來唔少學校都總有d「取巧」,始終用邊個數做分母已經計%又靚d,但一般離事實又唔遠。
只不過ttca公佈嘅資訊感覺唔太「實在」。
我本身都邏輯上諗佢開左IAL會吸納多左band 1生,不過未至於係呢個%,兼forum吹到band 1A學生都話讀得吃力,就覺得over左⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊