用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 TTCA 收offer
樓主: johnnycheung791
go

TTCA 收offer   [複製鏈接]

Celia0001 發表於 24-3-4 11:04
回覆 kristie731 的帖子

請問你知唔知DSE 成績如何?
睇2025/26既DSE先有意議. 过去幾几收九成以上B1生, 其实比好多B1官津都好, 所以, 估计最少也應有
- 3322 > 85%
- 5+ > 20%
- 3大率 > 30%

Celia0001 發表於 24-3-4 11:04
回覆 kristie731 的帖子

請問你知唔知DSE 成績如何?

睇2025/26既DSE先有意議. 过去幾年收九成以上B1生, 其实比好多B1官津都好, 所以, 估计最少也應有
- 3322 > 85%
- 5+ > 20%
- 3大率 > 30%

heidya    發表於 24-3-4 14:18

twhkleung 發表於 24-3-4 14:05
睇2025/26既DSE先有意議. 过去幾几收九成以上B1生, 其实比好多B1官津都好, 所以, 估计最少也應有
- 3322 >  ...

你太保守了,我估3322有99%的,張校長咁勁,港大同學會書院唔係佢對手呀

10090 發表於 24-3-4 14:24
你太保守了,我估3322有99%的,張校長咁勁,港大同學會書院唔係佢對手呀
...
哩個係底线, 相會只会更高, 否則就負增值了.
當然好似港同咁就重好啦, 又龍直, 又有狀元, 又只考DSE, 新校之中边個比得上, 不过TTCA 有95% B1生, 應唔会差过港同多少.

twhkleung 發表於 24-3-4 14:04
- 3322 >  ...

2026個屆,即係而家中四的,當年唔夠50%band1

2025個屆,band 1的%更少

masterunion    發表於 24-3-6 13:24

twhkleung 發表於 24-3-4 14:32
哩個係底线, 相會只会更高, 否則就負增值了.
當然好似港同咁就重好啦, 又龍直, 又有狀元, 又只考DSE, 新校 ...
在fb我见到有人话,收生95% band 1是指第一round offer时,给出去的比例,因为很多band 1学生用直资面试作为操练的机会。之后,肯定有人reject而去其他学校,到最后TTCA连B2C的学生都要收。
请问用家这说法是否属实?

猴子爸 發表於 24-3-4 15:00
在fb我见到有人话,收生95% band 1是指第一round offer时,给出去的比例,因为很多band 1学生用直资面试作 ...

獅子爸,你這樣踢爆別人不太好,會給打手圍攻,你先走,我幫你頂住

tiffanysiuyu 發表於 24-3-4 16:28
獅子爸,你這樣踢爆別人不太好,會給打手圍攻,你先走,我幫你頂住
多谢你够义气!我不是玩踢爆,而是有其他人踢爆, 我只是想得个明白,因为这个说法听起来比较合理。

我去過佢地OPEN DAY, 坦白講, 唔似BAND ONE B 水平, 不過校長講既野真係好合家長心水, 下下打中要害

深水埗區共有25間中學,如果按比例分配,有約5.5間band 1a-1b中學,上智/英華/聖母玫瑰/銘賢/聖瑪加利是公認的band 1a-1b中學,基督教崇真是band 1a-1b的機會較微
直資可以跨區報讀,我唔清楚有幾多外區學生會報這間不近地鐵站的學校,但如果我是深水埗區的中產家長,我會先去九龍城區/中西區/灣仔區的傳統名校試試吧
一間公司的行政總裁固然重要,但也要看看大環境是怎樣, 當年張校長在沙田崇真做的時候,全港老師過剩,碩士畢業也要做教學助理
可是,現在全港學生人數下跌,同時招聘老師困難,連沒有教育文憑的大學畢業生也可以取得教席,所以要大幅提升收生水平,可能性較微
以我愚見,基督教崇真和培基/王錦輝/真道的程度和定位差不多吧
打手們,我建議你們盡力推銷基督教崇真是關愛的學校,這樣可以減輕張校長疑似誇大收生水平的缺點的

猴子爸 發表於 24-3-4 15:00
在fb我见到有人话,收生95% band 1是指第一round offer时,给出去的比例,因为很多band 1学生用直资面试作 ...

以往幾年唔知道,但上星期四出的首批offer應該全部b1a,只是最後有多少個b1a留下就唔知。其實這樣也很正常,因為估計近三千個申請者有超過百多個是1A 也唔出奇,畢竟直資報名無限制。

利申:收到offer但唔會take

10090 發表於 24-3-2 11:16
基崇真係癲,人地學校sell學生讀完之後考得好,佢sell學生入讀之前考得好,咁即係曲線話自己教得差、負增值 ...
哈哈放心、呢幾年收多左B1, 過幾年如果呢班學生冇負增值、就會改口風了。哈哈

我自己覺得,其實依幾年佢都冇出實質嘅數據證明自己係Band one,都係一直靠個校長喺度做marketing,另外計覺得佢係Band one,咁其實外間有好多真正嘅Band one學校,點解大家要去博一間幾年後先知係唔係Band one嘅學校呢?呢一點我覺得好奇怪。

ferrymama 發表於 24-3-4 16:50
我去過佢地OPEN DAY, 坦白講, 唔似BAND ONE B 水平, 不過校長講既野真係好合家長心水, 下下打中要害 ...

講座有放上YouTube。
佢個talk用小學生思維都可以列出只有2大重點!
1)我地有錢
2)我地收左9x% band 1學生

至於一般定banding嘅dse資訊、學生成績增值⋯等等以band 1校嘅最重要資訊欠缺。

我認同個talk係「合某種家長心水」。我聽完覺得係我自己聽升中講座歷史之中最取巧嘅一個,似傳銷多過band 1校講座(我2個仔女,一個已讀u)。

ka2016 發表於 24-3-4 23:48
我自己覺得,其實依幾年佢都冇出實質嘅數據證明自己係Band one,都係一直靠個校長喺度做marketing,另外計 ...

如果我係2A邊緣人,而唔想大抽獎,我會想入TTCA。
如果我肯定2A而英強中弱,而其他直資都冇offer,我會想入TTCA多過2A津校。
如果我2A/邊緣人喺弱區,又唔想大抽獎,有TTCA都好。

這裏部份會員真的神通廣大,唔討論現在的公開考試成績,竟然預先公佈幾年後的成績會怎樣。
這幾年社會變化大,再過幾年,可能又完全不同了,例如內地有雙減政策,不准補習,香港會唔會跟隨呢?
張校長可能入錯行了,保險、地產、加密貨幣或倫敦金的銷售經理比較合適他。
同意這校是band 2a學生的好選擇,但絕對不是band 1a學生會考慮的。

hiuching8 發表於 24-3-5 07:12
這裏部份會員真的神通廣大,唔討論現在的公開考試成績,竟然預先公佈幾年後的成績會怎樣。
這幾年社會變化 ...

今年個talk,,以校長語氣及表達方式,我的確覺得似傳銷style

fupigpig 發表於 24-3-5 09:54
今年個talk,,以校長語氣及表達方式,我的確覺得似傳銷style

好似話佢以前係教中史,所以應該好叻講故仔。
不過佢有啲唔同,就係佢有大大間B1A沙崇喺佢嘅CV上面。沙崇推小班教學、勁谷英文,效果顯注。基崇喺佢嘅強勢搞作下,都可能會提升好多嘅。
之不過。收生banding呢件事上,係客觀事實,冇得用語言偽術去誤導家長嘅。如果唔係誤導,校方係咪可以澄清一下?

猴子爸 發表於 24-3-5 10:13
好似話佢以前係教中史,所以應該好叻講故仔。
不過佢有啲唔同,就係佢有大大間B1A沙崇喺佢嘅CV上面。沙崇 ...

「收生banding呢件事上,係客觀事實,冇得用語言偽術去誤導家長嘅。如果唔係誤導,校方係咪可以澄清一下?」

佢呢套表達方式,明顯已經令唔少家長相信、開始留意,可能已達到佢預期效果呢

如果張校長講既係事實的話
中一收生 全港首20% | 第一組別
--------------------------------------------------------
23-24 48.5% | [?]
22-23 37.8% | 96.3%
21-22 21.5% | 86.1%
20-21 10.1% | 48.8%
19-20 6.9% | 37.4%
18-19 1.8% | 19.6%

2019年入學只有20% Band1 組別學生

如果2024年dse成績表現有2A/1C中學的表現好似都已經唔錯?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊