用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 TTCA 收offer
go

TTCA 收offer   [複製鏈接]

剛剛收到email offer,星期三前要交錢,請問各位對呢間學校有咩睇法?好多人話佢成績愈來愈好,又有國際課程
競爭咁激烈係咪accept咗先好的
   4    0    0    0

恭喜哂!請問小朋友大概是1A定1B?是否有其他offer?

johnnycheung791 發表於 24-3-1 00:10
剛剛收到email offer,星期三前要交錢,請問各位對呢間學校有咩睇法?好多人話佢成績愈來愈好,又有國際課 ...

我都係啱啱收到offer,6號前俾錢。太急了,考慮中…

回覆 karorulee 的帖子

我都唔太清楚佢係1A定1B,學校老師淨係話佢係Band 1未有其他offer

回覆 winguo 的帖子

我諗緊會唔會交咗錢先,都係有限錢...
再睇睇會唔會有其他offer

我哋都收到offer, 不過唔會take

mcqueen_shop 發表於 24-3-1 09:13

same here
所以未收到offer都不用擔心

mcqueen_shop 發表於 24-3-1 09:13
請問你地係咩成績? 謝謝

johnnycheung791 發表於 24-3-1 00:10
剛剛收到email offer,星期三前要交錢,請問各位對呢間學校有咩睇法?好多人話佢成績愈來愈好,又有國際課 ...

呢間學校沒有公佈公開試成績,話佢成績好嗰啲人係聽校長在中一簡介會亂吹水嘅,實際只有band 1c。
佢隔離有個大貨倉而家開始重建,未來幾年會沙塵滾滾,記得戴口罩返學。

據中一收生 基崇成績應向上除非負增值

基崇中一收組別 #109
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3874819&pid=49277993

heidya    發表於 24-3-4 14:19

基崇真係癲,人地學校sell學生讀完之後考得好,佢sell學生入讀之前考得好,咁即係曲線話自己教得差、負增值。

10090 發表於 24-3-2 11:16
基崇真係癲,人地學校sell學生讀完之後考得好,佢sell學生入讀之前考得好,咁即係曲線話自己教得差、負增值 ...

其实我一直都覺得佢埋個pitch有d特別, 但又想唔出問题係乜...
比你一言驚醒, 又係禾!

10090 發表於 24-3-2 11:16
基崇真係癲,人地學校sell學生讀完之後考得好,佢sell學生入讀之前考得好,咁即係曲線話自己教得差、負增值 ...
佢係黎幾年先收多左band 1 生,而黎批學生應該仲未考dse 架wor。而家考緊dse 個 D 仲係以前的band 2 生為主。學校其實只係比data 出黎,點睇就家長自己唸啦,每個人睇法唔同,有人買佢升,有人買佢fall,但真係唔使下下一有基崇你就出黎插人,你小朋友又無讀過,就成日針住同一個位講一世唸住?

SerenaYuen_FB 發表於 24-3-2 23:24
佢係黎幾年先收多左band 1 生,而黎批學生應該仲未考dse 架wor。而家考緊dse 個 D 仲係以前的band 2 生為主 ...
band 2學校也有很多會公佈DSE成績的,無公佈而又搵中一入學成績來擾亂視聽的校長,被人批評好正常。
如果前幾年係收band 2為主,突然自稱收九成幾band 1,無其他實質證據支持下,好難令人相信這個轉變。
未來幾年呢間學校有個大地盤在旁邊,band 1學生心肺功能好和專注力高,唔怕。

hiuching8 發表於 24-3-3 08:16
band 2學校也有很多會公佈DSE成績的,無公佈而又搵中一入學成績來擾亂視聽的校長,被人批評好正常。
如果前 ...

吃不到的葡萄是酸的(emoji)
學校成績不用擔心(emoji)
(emoji)(emoji)(emoji)

請問offer一次過派曬

hiuching8 發表於 24-3-3 08:16
如果前 ...

其中一個主因係張校長, 本身佢係沙崇出來, 而佢係沙崇個時帶領得好好, 令沙崇升到band 1A, 當佢去左基崇時, 好多家長就會覺得張校長亦會有能力再去將基崇打造成另一沙崇, 咁樣吸引左好多學生報名, 學校多左選擇, 佢地可以選最好, 最合適的學生。 我亦覺得學校收左佢地, 佢地亦可選擇入讀與否。只要家長和學生覺得適合就ok 了。
學校係有公佈過DSE 成績既資訊,只係透明度唔太高冇公開放上綱。

kristie731 發表於 24-3-3 23:27
其中一個主因係張校長, 本身佢係沙崇出來, 而佢係沙崇個時帶領得好好, 令沙崇升到band 1A, 當佢去左基 ...
张校长2019年开始在基崇当校长,当年的F1生,将会在2025年考DSE,到时候就是他的第一张真正成绩表。作为一间B2学校,能够收B1B-B1A派位组别的学生(根据wiki), 都算是很另类了,在香港应该没有其他B2学校可以做得到。张校长的名牌效应很强劲。

johnnycheung791 發表於 24-3-1 00:32
回覆 karorulee 的帖子

我都唔太清楚佢係1A定1B,學校老師淨係話佢係Band 1未有其他offer
但是根據Hkpapa852的統計數據,基督教崇真只是Band 2A 至 Band 1C

回覆 kristie731 的帖子

請問你知唔知DSE 成績如何?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊