用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Imperial College
go

[英國] Imperial College [複製鏈接]

請問有無人 DSE 考生己有offer?
   3    0    0    0

回覆 oralb 的帖子

上星期收到co offer,不過不是DSE, 係AL, 唔知有冇關係

SinCnai 發表於 24-3-1 11:28

上星期收到co offer,不過不是DSE, 係AL, 唔知有冇關係

想請問你哋係幾時interview?

應該係11月底定12月頭,唔太記得,期間太多interview,我有d亂。不過佢係 10月15號前交 application的

SinCnai 發表於 24-3-1 11:34

應該係11月底定12月頭,唔太記得,期間太多interview,我有d亂。不過佢係 10月15號前交 ...

即係都要預2個月左右至有機會收到offer。

唔該晒

醒目開學勳章 貢獻勳章

舊年情況,同科,早交報名早in,早in早出offer

我仔十月中sumbit, 大約10 Dec 前後in,12月底收offer
另一位呢邊見到,十月頭submit,11月尾in,就最過我地收offer
恐龍家

小曳人 發表於 24-3-2 14:24
舊年情況,同科,早交報名早in,早in早出offer

我仔十月中sumbit, 大約10 Dec 前後in,12月底收offer

可以分享apply IC Tips?
想問你仔仔有冇accept offer? 如有,可分享下對學校生活?
謝謝

醒目開學勳章 貢獻勳章

bbeasy25 發表於 24-3-4 17:55
可以分享apply IC Tips?
想問你仔仔有冇accept offer? 如有,可分享下對學校生活?
謝謝

當時前後收到兩個offers,IC 係第1個,最終無去到IC

tips... 真係唔知

其實面試當日阿仔受到好大刺激 (行緊去IC先知,竟然同劍牛撞咗面試,而自己一路都唔知...但之後院校再安排面試俾佢)
只知阿仔IC面試時無乜唔識

阿仔background 係IAL自修生,underage, 問過dept, 講明唔收<17,但最終offered.
佢有科大 dual program 導師做reference, 無比賽優異成績 (最叻只係ijso 入到1st screening),外面跟phd做過一個小小research project.
感覺上,只要成績夠好,面試無特別出錯,俾國際學生學費,應該唔會太難入到.... (另外有師兄早一年以17歲入學收到2個 IC offers, 都係IAL 自修生,不過佢最終去科大讀IRE)

恐龍家

小曳人 發表於 24-3-4 23:39
當時前後收到兩個offers,IC 係第1個,最終無去到IC

無記錯既話, 阿仔最終去左劍橋? 大學生活如何? 讀得辛苦嗎?

This is the link to the spreadsheet for this year,

https://docs.google.com/spreadsh ... 8c/edit?usp=sharing

上面條link 係今年The Student Room 既人報咗Imperial College 既情況,有寫報咩科,幾時申請,PG 係咩同埋有消息未,可以參考下。

請問喺IC邊一科收到Offer? 係咪IC科科都要interview?

kct18 發表於 24-3-5 22:23
請問喺IC邊一科收到Offer? 係咪IC科科都要interview?
係咪IC科科都要interview?------NO

醒目開學勳章 貢獻勳章

Ericau 發表於 24-3-5 09:48
無記錯既話, 阿仔最終去左劍橋? 大學生活如何? 讀得辛苦嗎?

係呀~
佢好似生活上適應得唔錯,會緊張功課,但又有時間hea下咁~
又無特別話辛苦,但campus 大,踩單車去新舊campus兩邊走,落雨的話會辛苦d (敏感兒,好怕"濕")

你仔最終去咗IC?

恐龍家

小曳人 發表於 24-3-4 23:39

謝謝回覆

小曳人 發表於 24-3-6 20:11
係呀~
又無特別話辛苦,但campus 大,踩單車去 ...

係呀, 去左 IC,
佢都適應得唔錯, 不過肯定辛苦過讀 A Level 時 n 倍

小曳人    發表於 24-3-11 11:36

小曳人 發表於 24-3-6 20:11
係呀~
又無特別話辛苦,但campus 大,踩單車去 ...

題外話 (離咗題... 唔好意思.... 因找不到類似嘅post)
想問cambridge 的school life
1. 返 8 weeks per term x3 咁小... 其他時間係唔駛返學?
2. accommodation 每個term 係咪可以住多 8 個weeks
3. term break 駛唔駛搬走哂D個人物品

謝謝你

IC 都會在3月出offer

SinCnai 發表於 24-3-1 11:28

請問你仔女是那一科?

回覆 joeyxlma 的帖子

應該係Computer science,或者好似係 math and computer (?)我唔太肯定

joeyxlma 發表於 24-3-9 23:52
IC 都會在3月出offer

請問呢個日子係咪指for DSE考生?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊