用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 受歡迎的私幼等於名幼,受歡迎的劵私不等於名幼? ...
go

受歡迎的私幼等於名幼,受歡迎的劵私不等於名幼? [複製鏈接]

於網上看見很多家長認為受歡迎的劵幼最多只是普通劵幼,這批家長認為就算協恩、聖羅撒、金迦也只是普通的劵幼,只有受歡迎的私幼(SC、LH、KV)才稱得上為名幼,趨之若鶩。

是否只有受歡迎的私幼或靚龍幼才稱的上名幼?

值得討論!

1    0    0    0

jinJJ 發表於 24-2-26 09:16
於網上看見很多家長認為好的劵幼最多只是普通劵幼,這批家長認為就算協恩也只是普通的劵幼,只有好的私幼( ...

其實好多幼稚園都是很好的幼稚園,老師有愛心小朋友愉快學習。但相信在香港名幼稚園就是可以入名小學(之後再入名中學,好大學找到好工)那些幼稚園。所以這些名幼多數都是學術型。
券幼有很多都可以入到名/神津,但多數只是靠家長兄弟姊妹分自行入。有人會擔心劵幼免費而影響家長質素,在這些多上名津小的劵幼,小朋友和家長質素應該會好些。但如果小朋友本身沒有自行分,便完全對升學沒有優勢。只可以說免學費,多了錢去做其他活動,增加考小一的優勢。
也有券幼有相關全/半龍小>band1龍中,也算名幼了。不熟協恩,但聽聞小學未必收返大部份協幼所以吸引力減少?

名幼名在考小成績好
咁有邊間券幼考小成績好?係靠自己考而唔係靠家長舊生/地址分抽籤喎

贊成,名幼和好幼稚園不是等號(=)關係。

有好多私幼和劵幼都好好,當中名幼簡單指受家長歡迎,背後當然有一些原因

而協幼都係受歡迎既劵幼,協恩小學每年都收返1/3協幼生,部分學生亦考到好既學校,比很多劵幼理想。每年只收60幾人所以坊間討論較小,但無需要執着是否名幼,你喜歡和小朋友又讀得好就足夠

Jean1769 發表於 24-2-28 08:12
名幼名在考小成績好
咁有邊間券幼考小成績好?係靠自己考而唔係靠家長舊生/地址分抽籤喎
...

文中所指既協恩咪就係考小成績好,考到神校(DG)的比率比SC LH KV還高!

jinJJ 發表於 24-2-28 12:13
文中所指既協恩咪就係考小成績好,考到神校(DG)的比率比SC LH KV還高!
...

請問有幾高?

回覆樓主:

4/66

Adiezz 發表於 24-2-28 10:22
有好多私幼和劵幼都好好,當中名幼簡單指受家長歡迎,背後當然有一些原因

而協幼都係受歡迎既劵幼,協恩小 ...

exactly

樓主係咪有細路讀協恩幼,唔滿意人哋唔覺得佢係名幼呢? 入到CCKG/寶山呢D「神幼」仲威啦如果咁介意人哋點睇間幼稚園名唔名

jinJJ 發表於 24-2-28 12:14
4/66

我只能夠講一個我識的DG舊生佢兩個讀協恩幼的女女都入唔到DG

就當真係如你所說4/66 入DG但你要睇下你講緊的名幼都係男女校即係學生人數減一半,比例真係協恩幼高d咩? 而且留意返名幼的女女有唔少有DG offer但最終係揀左男女神校

Jean1769 發表於 24-2-28 12:16

我只能夠講一個我識的DG舊生佢兩個讀協恩幼的女女都入唔到 ...

請問名幼/2入神校比率有幾高?再請問名幼入神男女校棄DG比率又幾高?

jinJJ 發表於 24-2-28 12:31
請問名幼/2入神校比率有幾高?再請問名幼入神男女校棄DG比率又幾高?

你講果幾間名幼得LH加今年聖公會有公開升學詳情喎,你想知咪自己去睇下計下囉。

不過呢,神校就唔止得一間DG既,你又睇下你間協恩幼有幾多去男女神校囉

btw,我的確覺得協恩幼唔係名幼㗎喇,係咪好嬲呢

Jean1769 發表於 24-2-28 12:34
你講果幾間名幼得LH加今年聖公會有公開升學詳情喎,你想知咪自己去睇下計下囉。

不過呢,神校就唔止得一 ...

嬲到爆炸

jinJJ 發表於 24-2-28 12:36
嬲到爆炸

咁介意人點睇,努力考入神幼寶山啦,到時我俾個「叻」你細路

Jean1769 發表於 24-2-28 12:37
咁介意人點睇,努力考入神幼寶山啦,到時我俾個「叻」你細路

入寶山點解先有叻呀?

jinJJ 發表於 24-2-28 12:38
入寶山點解先有叻呀?

唔識就做下research啦,而唔係問人點解

你話架ma,唔解釋咁衰架咩?

Jean1769 發表於 24-2-28 12:38
唔識就做下research啦,而唔係問人點解

jinJJ 發表於 24-2-28 12:44

同你解釋都無用啦,解釋左協恩幼點解唔係名幼你都唔願意接受現實

jinJJ 發表於 24-2-28 12:13
...

無論小朋友讀的幼稚園幾有名氣,有很好的track record ,升學record也是其他人的。可能同人講小朋友讀某某名幼的感覺良好一點。但幼稚園的年紀,好幼稚園比名幼稚園重要。知識只是幼稚園的小部份,最重要學到求知精神、待人接物、處事態度、… 還有可以入到好的小學。
也有小朋友讀SC LJ KV最後入不到神校名校或心儀學校的。
相比起來如果可以跟人說我小朋友是讀劵幼但有好的/出名的/爭崩頭的/神的直資私立小學offer,其實不也很好嗎?可以顯示家長和小朋友的能力,也可以顯現自信。幼稚園階段求學之路才剛剛開始。
祝小朋友升學順利,入到心儀學校/神校

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊