用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs ESF太難選了
發新帖回覆
go

SC vs ESF太難選了 [複製鏈接]

再过几天就要回复了,睡不着实在很难选,
请教下大家,K1拣边个呢? SC屋企附近,ESF刚拿到offer在湾仔,SC距离优势, ESF
龙校(B类券,将来看情况再决定送出去,女仔大B非常活跃顶不顺的那种,都是心怡的学校真的很难选,麻烦大家给点意见
   2    0    0    0

不太明白樓主的意思,請問什麼是龍校B類券可以選擇? 是指ESF B類債卷?因為提到龍校,又是港島:SC 是St Cat or St Clare?
是一心將來入IS?還是既然要去外國LS IS 不是重點?有FP?

樓主可能的掙扎點:
-ESF作為一間見得人的龍校,是棄之可惜…因為StCat有機會可以闖更名的神校。
-中文要求或期望?
-IB或DSE? (doesn’t seem to be the concern)
-其實心儀ESF但太遠?
-如入SC,心儀什麼中小學?有心去準備考小一和面試嗎?

如果頭兩點有懷疑,而有FP和可以造英文語境,建議先選SC本地,讀K其間多了解兩個制度、小朋友能力、家長自己的意向。之後如果決定都是最心儀ESF,可以到K2 mass intake 入ESF小,或者之後小學慢慢排幾年入ESF小學。因為入了ESF K便很難回頭Local School 了。

選讀本地還是國際都未有主意,那你應該揀SC,專注考入心儀本地一線直私和神校,將來才考慮國際,到時早點排ESF,亦大機會插班

讀SC到K2 一樣可以考九龍區ESF, BHS 或KJS

RainyRice 发表于24-2-26 08:24
不太明白楼主的意思,请问什么是龙校B类券可以选择?是指ESF B类债卷?因为提到龙校,又是港岛:SC 是St C ...
有幾點是我沒考慮的,非常感谢您的建議

Adiezz 發表於 24-2-26 09:45
選讀本地還是國際都未有主意,那你應該揀SC,專注考入心儀本地一線直私和神校,將來才考慮國際,到時早點排 ...
非常感謝您建議的方向

supervi 發表於 24-2-26 10:17
這個方案真的很好  是我之前沒考慮的 , 非常感謝

揀SC可回頭
揀ESF有去無回頭

ESF

SC 聽人說,其實8-9月問,都有位插

acai1 發表於 24-2-26 00:45
再过几天就要回复了,睡不着实在很难选,
请教下大家,K1拣边个呢? SC屋企附近,ESF刚拿到offer在湾仔,SC ...

ESF 你要預咗日後中文唔ok. 聽說讀寫4 隻腳,有2 隻腳跛了(讀寫)。睇你接唔接受呢一點。ESF 只要買債券,不難入讀的。
真的睇你自己發展方向係小學想博入傳統名小,定係行國際校。

兩間都係好學校,我自己小朋友讀SC PN, 之後轉去ESF K1(當時都糾結咗好耐)。
中文當然係SC 教得深好多(因為要考小學),但並唔代表ESF小學/中學唔注重中文。小朋友而家讀緊SJS, year 1 已經學三字經。
我認為樓主應該睇吓小朋友讀咩學制… 如果一心係行IB, 咁你就要諗吓有冇機會去到一間比ESF 好嘅IB 學校。如果冇把握就入ESF。
SC 考小學都唔差,但入神校,真係要大人小朋友加埋天時地利人和先會入到。

另外順帶一提,如果打算入KJS,SJS… 呢兩間比較熱門嘅小學,一定係一條龍升上去,mass intake 係唔會有位的。

enna_tm 發表於 24-3-12 21:09
兩間都係好學校,我自己小朋友讀SC PN, 之後轉去ESF K1(當時都糾結咗好耐)。
中文當然係SC 教得深好多( ...
非常感謝用家的經驗分享

enna_tm 發表於 24-3-12 21:11
另外順帶一提,如果打算入KJS,SJS… 呢兩間比較熱門嘅小學,一定係一條龍升上去,mass intake 係唔會有位 ...
謝謝您的意見

如將來考慮九龍新界Esf 小學 。 建議你而家就入左Esf 先   
如果心大心細未決定好國際定傳統就SC. 但就唔洗諗Y1 會入到熱門既Esf 小學 。
而且仲要睇你本身有咩priority 可以拎到esf 小學既學位

supervi 發表於 24-2-26 10:17

而家唔入ESF 幼稚園,差唔多係冇可能入到KJS (之後直上KGV),KGV係差唔多最難入最多人爭的ESF中學。
而家唔揀定,轉來轉去,行多好多寃枉路。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊