用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基(東九龍)
樓主: Neomi323
go

匯基(東九龍)   [複製鏈接]

豬師奶8 發表於 24-3-5 16:58
請問唔趨谷嘅情況下如何能做到好成績入大學?匯基學術同band1A津校課程比較,會教深d嗎?
...

其實我覺得英文較深外,其他科都係跟程度教,無特別教深

karenivy 發表於 24-3-2 16:29
回覆 tracy1972 的帖子

多謝分享🙏🏼又唔催谷又升到大學,家長小朋友至愛,希望入到啦 ...

其實我一點都唔覺唔催谷,功課,project其實都好多,學校好多元化,好多活動,好想佢地能好好分配善用時間,唔係剩係一味死讀書。

我見我女其實功課量都多,因為成日都太多活動都要六七點先返到,所以做功課溫書都搞得夜。

學校要維持一定水平都唔會話happy school 又有好成績,真係不可能的任務,不過學校同時間都好希望同學仔自律能夠係溫習方面自主性做得更多,老師既鼓勵也下了不少功夫。

gracelam 發表於 24-3-5 23:38
非常時期,就delete嗰啲攔截junk call apps

我見係可以上網check status, 唔知今年係咪一樣!

Evachau 發表於 24-3-6 06:59
我見係可以上網check status, 唔知今年係咪一樣!

記得幾年經驗前頭2,3批上網check status, 好似之後轉call waiting, 因為時間緊迫,學校要交名上去教育局, 識人call完應承讀先轉status!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 24-3-6 07:06
記得幾年經驗前頭2,3批上網check status, 好似之後轉call waiting, 因為時間緊迫,學校要交名上去教育局 ...

唔知直資交名上去教育局都係同津校同一日?

Evachau 發表於 24-3-5 22:43
無email, 好容易missed call 喎!

因為學校官網話會用email 通知,但又成日聽人講話call waiting !

gracelam 發表於 24-3-6 07:06
記得幾年經驗前頭2,3批上網check status, 好似之後轉call waiting, 因為時間緊迫,學校要交名上去教育局 ...

可能正選就真係e-mail﹐之後好多學校都係call waiting...

minnieevergreen 發表於 24-3-6 11:11
可能正選就真係e-mail﹐之後好多學校都係call waiting...

Thx for sharing

Sachr.baby 發表於 24-3-5 23:46
其實我覺得英文較深外,其他科都係跟程度教,無特別教深

謝謝分享,請問你小朋友有外補嗎

Sachr.baby 發表於 24-3-5 23:52
其實我一點都唔覺唔催谷,功課,project其實都好多,學校好多元化,好多活動,好想佢地能好好分配善用時間 ...
請問學樂器是在音樂課堂上,定要另外上課外活動?除了每星期的課外活動,還有什麼活動?

回覆 Sachr.baby 的帖子

多謝分享。想問下學校課外活動最遲幾點走?自願性參加?因為我哋住得比較遠,車程也要一小時,弦樂器是否在校學還是出面琴行?謝謝你

回覆 豬師奶8 的帖子

有私補, 但都補得好HEA, 基本上每星期補1 HR, 有時MISS唔得閑幾星期都無補.
主力協助係中英文科.

回覆 inception 的帖子

因為大中小提琴點都要是但學一樣, 要練習要考試.
大提琴係學校提供只能係學校練習, 中小提琴就可以拎番屋企練, 學校有既定既時數要佢地定期安排練習, 當係功課咁交,練完家長証明幫佢簽名就OK.

而課外活動都係自行報名參與

還有什麼活動?-->呢個多不勝數, 無論家長, 小朋友都好多自由參與項目.

回覆 karenivy 的帖子

想問下學校課外活動最遲幾點走?呢個因應每個同學練習上堂都不一, 我見球類活動學生好多時練到好夜, 次次夜晚有家長會, 都有學生練緊波.

自願性參加?係

弦樂器是否在校學還是出面琴行?
大中小提琴點都要是但學一樣, 要練習要考試.

大提琴係學校提供只能係學校練習, 中小提琴自購, 可以拎番屋企練, 學校有既定時數要定期練習, 當係功課咁交,練完家長証明幫佢簽名.

Sachr.baby 發表於 24-3-7 12:25
回覆 豬師奶8 的帖子

有私補, 但都補得好HEA, 基本上每星期補1 HR, 有時MISS唔得閑幾星期都無補.

你小朋友好叻 請問可唔可以分享下你小朋友同埋佢嘅同學仔小學保級幾入到匯基的?

Sachr.baby 發表於 24-3-7 12:32

想問下學校課外活動最遲幾點走?呢個因應每個同學練習上堂都不一, 我見球類活動學生 ...

請問弦樂係咪剩係得大小提琴呢D ?
如果小朋友有學其他較冷門的弦樂又可唔可以計?

Sachr.baby 發表於 24-3-7 12:28
回覆 inception 的帖子

因為大中小提琴點都要是但學一樣, 要練習要考試.
八卦一问,为什么这间学校只要求学生学习弦乐?因为它只有弦乐团?

Sachr.baby 發表於 24-3-7 12:32

想問下學校課外活動最遲幾點走?呢個因應每個同學練習上堂都不一, 我見球類活動學生 ...

據我所知, 弦樂器係平時音樂堂學, 不需在校外付費學, 不過要求平時練習及要考試。 (中一至中三)
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

多謝分享呀🙏🏼

回覆 豬師奶8 的帖子

我囡囡成績唔係咩標青, 我都亦無比壓力佢要拎到咩成績, 我只係要求佢要自律, 識懂得安排時間就OK.

其實每間學校既級名次既結果, 結果既RO都會不一樣, 所以呢個意義不太大, 而佢都唔係第一ROUND 被收.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊