用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基(東九龍)
樓主: Neomi323
go

匯基(東九龍)   [複製鏈接]

Neomi323 發表於 24-2-29 10:53

汇基有人当系宝,有人当系草
都唔一定, 只不过大家都幫小朋友报十間八間, 咪搞成咁羅

當年我地都报4間, 策略係1間比小朋友band高d, 1間比小朋友band低d, 2間同小朋友同band.
咁其实人數已經剩大左4倍了(可能我地以报得相对少了)

karenivy 發表於 24-2-29 11:01
回覆 Neomi323 的帖子

係咪1A先會當草?佢除地點外,好似冇咩挑剔?
但我expect 佢成績应該可再高多d忝, 因為生源好.
https://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2023/08/UCCKE-2023-DSE-results.pdf

一間好學校

又不一定,睇下你鍾唔鍾意佢,有d 只係攞面試經驗考到都唔會讀

twhkleung 發表於 24-2-29 11:14
但我expect 佢成績应該可再高多d忝, 因為生源好.
https://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2023/08/UC ...

去過簡介會,學校賣點係全人學習, 想谷成績就唔係滙基東而係其他中學了!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 24-2-29 11:56
去過簡介會,學校賣點係全人學習, 想谷成績就唔係滙基東而係其他中學了!
...
非常同意, 只係有d可惜, 收生時水平其實比好多直資好, 好似1b生都要waiting

除了地點真係有啲隔涉,我個人都接受阿女讀呢間,但又未吸引到放棄KL3大抽獎,始終又近又好又免費。但阿女真係幾唔喜歡滙基東,去完參觀好似八字不合咁瘋狂挑剔….

回覆 gracelam 的帖子

唔谷成績,但我見DSE 都唔錯?我想知係咪愉快得嚟又讀到書?

回覆 feifei_baby 的帖子

我小朋友相反,本身我都想大抽獎,用直資只係面試經驗,現在已經有一個直資offer,但小朋友去完滙基面試,非常鐘意,講到非佢唔讀

有冇用家可以講吓英文語境係點?

feifei_baby 發表於 24-2-29 12:05
除了地點真係有啲隔涉,我個人都接受阿女讀呢間,但又未吸引到放棄KL3大抽獎,始終又近又好又免費。但阿女 ...

twhkleung 發表於 24-2-29 12:05
非常同意, 只係有d可惜, 收生時水平其實比好多直資好, 好似1b生都要waiting

上年出乎意外地多B1A生要offer

上年自行放榜後見到超多學校 vs UCCKE,以前啲人有B1A/B津校就放 UCCKE但上年多人 take offer

可能:
1.  UCCKE DSE 成績好咗,有間唔錯嘅直資,費事抽獎
2. UCCKE 感覺少功課多活動,有人覺得值得放棄地區B1A/B
3. 怕DSE衰中文,UCCKE 有 iAL

都不少來自普通學校既1A當佢係寶﹐包括我地同我女同學。
可能來自英小既1A生﹐總有更多更好既選擇﹐偏好神校

feifei_baby 發表於 24-2-29 12:05
除了地點真係有啲隔涉,我個人都接受阿女讀呢間,但又未吸引到放棄KL3大抽獎,始終又近又好又免費。但阿女 ...

又真係想聽下有咩唔鍾意喎,因為見親啲人都話好鍾意

twhkleung    發表於 24-2-29 13:50

Evachau 發表於 24-2-26 13:19
Thx for sharing! 上網話呢間睇重RO, 下個月頭分批出offer, 三月尾自行或七月大抽獎放榜后,band 1C 應 ...

少少題外話,點知自己係1A, 1B定1C架?

Evachau 發表於 24-2-29 10:30
好奇問下之前呢間係咪今年咁多人報?

過去幾年都係咁多人,再耐啲之前 (DSE 大約 B1B/C 甚至 B1C水平年代) 好似唔係

多人報,因為 all in,B1A B1B B1C 甚至 B2A 都會報,而且 open day 真係好吸引,有泳池有宿舍仲咁多活動,大部分小朋友見到都會想入

vinik 發表於 24-2-29 13:38

學校講,或者自己估

strawberrychic 發表於 24-2-29 13:33
上年出乎意外地多B1A生要offer

上年自行放榜後見到超多學校 vs UCCKE,以前啲人有B1A/B津校就放 UCCKE但 ...
FOR我同部份認識既家長 :
1. for東九、tko既家長都會揀 匯基﹐兩區b1位不足﹐如果自行失敗﹐基本上除非好優秀﹐優秀到覺得自己叩門都唔驚果種﹐否則都會take offer
2. uccke只要去過參觀﹐好難唔鍾意佢﹐重點係佢補底成績好﹐上年八大率過9成﹐非進取家長聽到一定係覺得既然入到U﹐又玩得開心﹐不如就揀呢間。
3. 近年政治風氣問題﹐家長都有時會偏向多一個選擇﹐逃生門。

strawberrychic 發表於 24-2-29 13:45
學校講,或者自己估

想知可以點估?請較下

回覆樓主:

學校高中既讀書氛圍好嗎?有冇學校dse升各大學既%?
小朋友面試後都好鍾意

vinik 發表於 24-2-29 13:38

有啲學校班主任會講,或者可以跟據自己學校名次與往年師兄師姐入到邊間banding 中學而作評估
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊