用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基(東九龍)
樓主: Neomi323
go

匯基(東九龍)   [複製鏈接]

我小朋友話唔難, 相比其他直資, 其他直資小組用英文或普通話.學校好好用廣東話, 我小朋友覺得粵語表達更多

karenivy 發表於 24-2-26 09:00
回覆 Evachau 的帖子

你好, 我想問係咪全部申請都IN? 即BAND 2 都會有得IN? THANKS

有得IN, 但機會好微, 就算有都要WAITING等到7-8月, 等前面d人放位---
利申: 讀緊, WAITING等到7尾前兩年 ( 1C )

回覆 Hello_Guy 的帖子

多謝你回覆, 我仔都係1C, 介唔介意講下校風如何,一年幾多次測考, 有無名次?
聽聞這間讀文科比較合適,   理科較弱, 想知點解?

THANKS!

Hello_Guy 發表於 24-2-26 09:13
有得IN, 但機會好微, 就算有都要WAITING等到7-8月, 等前面d人放位---
利申: 讀緊, WAITING等到7尾前兩年 ( ...

恭喜你小朋友最後都入到,真開心

karenivy 發表於 24-2-26 09:29

多謝你回覆, 我仔都係1C, 介唔介意講下校風如何,一年幾多次測考, 有無名次?
學校生活愉快, 學校自由度大, 同學相處融洽, 老師都有善關愛( 大多數係基督徒),課外活動多采多姿, 入讀學生主要 1B & 1C 居多, 少量 1A, 學校較注重關愛, 催谷沒有太嚴重,學生之間競爭較少,所以同學壓力較少.如果太注重學術的家長要小心選擇. 當然匯基催谷都有, 但追求可能有差別.
一年三考, 平時有小測, 1 - 10 有班名次和科名次

Hello_Guy 發表於 24-2-26 10:14
學校生活愉快, 學校自由度大, 同學相處融洽, 老師都有善關愛( 大多數係基督徒),課外活動多采多姿, 入讀學生 ...

請問你嗰時係實體面試還是拍片?

karenivy 發表於 24-2-26 09:00

你好, 我想問係咪全部申請都IN? 即BAND 2 都會有得IN? THANKS

印象中係all in

Hello_Guy 發表於 24-2-26 09:13
利申: 讀緊, WAITING等到7尾前兩年 ( ...

請問是否無rejected email?直接上學校網頁睇status ? 只有waiting list 無法睇有幾多人等?

我果年疫情, 物都唔使, 只係upload成績
有 SUCESS, REJECT, WAITING ( Pending ) 三種
- Reject 出局
- Waiting ( Pending ) 等等...........等.........
(我當年等到7月尾..............

多謝你詳細解答, 學校唔催谷學術, 我見DSE成績都KEEP 住1B, 即讀得輕鬆又成績好?

Hello_Guy 發表於 24-2-26 11:39

我果年疫情, 物都唔使, 只係upload成績

Thx for sharing! 上網話呢間睇重RO, 下個月頭分批出offer, 三月尾自行或七月大抽獎放榜后,band 1C 應該要等1A and 1B放棄先才有機,今年申請人數還比之前更多,唔知暑假係咪一樣仲有位!

Evachau 發表於 24-2-26 13:19
Thx for sharing! 上網話呢間睇重RO, 下個月頭分批出offer, 三月尾自行或七月大抽獎放榜后,band 1C 應 ...

呢間試過有人初時waiting,之後rejected, 但七月放榜後又call offer,真係未到最後一刻都唔一定無機會。

AthenaNG 發表於 24-2-26 13:40
呢間試過有人初時waiting,之後rejected, 但七月放榜後又call offer,真係未到最後一刻都唔一定無機會。
...

Thx for sharing

...

Thx for sharing

...

Reject 完再 call, 係咪前年?上年仲有咩?

strawberrychic 發表於 24-2-26 18:46
Reject 完再 call, 係咪前年?上年仲有咩?

好耐啦,三年前。只是想講,去到四月七月,都會call waiting.
有一啲學校,放榜前再問你想唔想keep 個 waiting 的。

AthenaNG 發表於 24-2-29 09:20
好耐啦,三年前。只是想講,去到四月七月,都會call waiting.
有一啲學校,放榜前再問你想唔想keep 個 wai ...

好奇問下之前呢間係咪今年咁多人報?

真实間間直資都係千人(次)报, 但实際學生人數係小好多好多. 除了少部份神直外, 只要小朋友成唔差, 就算waiting, 最后都会出現開心的煩惱

twhkleung 發表於 24-2-29 10:39
真实間間直資都係千人(次)报, 但实際學生人數係小好多好多. 除了少部份神直外, 只要小朋友成唔差, 就算wait ...

汇基有人当系宝,有人当系草

回覆 Neomi323 的帖子

係咪1A先會當草?佢除地點外,好似冇咩挑剔?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊