用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基(東九龍)
樓主: Neomi323
go

匯基(東九龍)   [複製鏈接]

請問上年出自行結果之後幾多日會更新offer?

karenivy 發表於 24-3-28 17:43
請問上年出自行結果之後幾多日會更新offer?

上年31/3出自行結果,12/4最後抽飛,等到13/4先再call,14/4、20/4都有

strawberrychic 發表於 24-3-28 23:24
上年31/3出自行結果,12/4最後抽飛,等到13/4先再call,14/4、20/4都有
請問點解要最後抽飛先再call? 直資今年好似4-10 截止。 如果之後再call, 小朋友唔係已經一定要自行 或大抽獎? 還可以揀直資? 請指教

Fan83 發表於 24-3-28 23:45
請問點解要最後抽飛先再call? 直資今年好似4-10 截止。 如果之後再call, 小朋友唔係已經一定要自行 或大抽 ...

過左抽飛日期,學校一 call 就知你會否接受,以免你截止前去註冊,臨截止前又後悔去抽飛,學校又要再 call 第二個補上,做多重功夫

直資4月底最遲先交名單上EDB

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/PPT_SSPA2024_TC.pdf

karenivy    發表於 24-3-29 01:11

回覆 strawberrychic 的帖子

Thanks

strawberrychic 發表於 24-3-29 00:08
過左抽飛日期,學校一 call 就知你會否接受,以免你截止前去註冊,臨截止前又後悔去抽飛,學校又要再 call ...
既然4 月10 日係deadline, 過咗之後再call,  如何可以再接受另一間直資學校offer?

Fan83 發表於 24-3-29 07:33
既然4 月10 日係deadline, 過咗之後再call,  如何可以再接受另一間直資學校offer? ...

10/4 抽飛 deadline 係指你放棄直資,決定接受自行或參加大抽獎

至於你由一間直資轉去另一間直資,就不受抽飛deadline 影響,因為EDB只須知道你現階段有冇學位(直資或自行),唔需要知你實際讀邊間直資。只要你唔介意俾留位費,你一直轉直資都得,音樂椅遊戲現在才開始

你再仔細了解遊戲規則

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/PPT_SSPA2024_TC.pdf

多謝你解釋。如果係咁, 4/10 之後 直資只能call 到直直資學生。如果4/10後,我要左自行或參加大抽獎,就算直資call 我,我都唔可以take offer?

Fan83 發表於 24-3-29 08:30

多謝你解釋。如果係咁, 4/10 之後 直資只能call 到直直資學生。如果4/10後, ...

可以

據我了解,「小六學生資料表」作用係在10/4前要你揀定一間直資,唔俾你同時 hold 幾間

10/4 或之前抽飛,代表你放棄「本身已選定嗰間直資」

過左 10/4 你收直資 call,如果 take offer,代表你放棄「官津」。當直資交名單上EDB,你個自行位會自動取消

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/FAQ_SSPA_2024_Sept_DP_TC.pdf

我唔太明白😅。如果4/12 仍然可以被直資call 。4/12 呢個deadline 好似無乜意思。

Fan83 發表於 24-3-29 11:53

我唔太明白😅。如果4/12 仍然可以被直資call 。4/12 呢個deadline 好 ...

直資任何時間都可以 call 人填補空缺,因為每收一個學生都係錢(又收學費又收政府錢)

至於 10/4 抽飛 deadline,就係自行公佈後俾足7個工作天你考慮是否放棄「之前已交留位費的直資學額」,唔設 deadline 學校點做嘢?

至於 deadline 後 call 你間直資,根本唔關「之前已交留位費的直資學額」事,你要 offer,4月尾直資咪幫你交名單上去 EDB;你 turn down offer,7月咪俾個政府資助學位你(包括自行派位、統一派位、體藝)

如果咁好彩直資4月底交晒名單先call 你,你咪可以拎住直資 offer 又等7月派位結果囉,年年都有呢啲少數幸運兒㗎啦

strawberrychic 發表於 24-3-29 21:59
直資任何時間都可以 call 人填補空缺,因為每收一個學生都係錢(又收學費又收政府錢)

至於 10/4 抽飛 de ...

你好, 咁我想請問係咪即係依家未有人收到匯基call?應該係10/4 之後先再出offer? 因為我聽人講, 前年係抽飛deadline 前都有人收到offer。 等得太煎熬, 所以想知道下。感謝!
耶穌愛你

回覆 pianohey 的帖子

尋日聽朋友講,佢朋友個女尋日收到匯基電話有offer。

carreycct 發表於 24-4-9 12:11

但學校website 又冇updates

Evachau 發表於 24-4-9 12:33

今日都有人收offer

vinik 發表於 24-4-9 13:59
今日都有人收offer
oh....好傷心... 咁即係都冇行啦
耶穌愛你

Evachau 發表於 24-4-9 12:33
咪係囉...仲滿心以為佢可能10/4 打後先update...
耶穌愛你

carreycct 發表於 24-4-9 12:11

謝謝你告知
耶穌愛你

pianohey 發表於 24-4-9 15:29
oh....好傷心... 咁即係都冇行啦

咁又未必,應該係有人抽飛佢就會即刻call waiting

vinik 發表於 24-4-9 15:30
咁又未必,應該係有人抽飛佢就會即刻call waiting

希望啦! 但聽日都deadline~會最後一日抽飛既都好少...
耶穌愛你
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊