用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 唔同banding學校,考試試卷難度有好大區別嗎? ...
go

唔同banding學校,考試試卷難度有好大區別嗎? [複製鏈接]

阿仔考報分試仲未生性,疫情有關,最後一次報分試無考。所以入到band2c學校。

F1F2,係年級第二。平均分80.
朋友個仔遲一年,今年F1.band2A英中。年級60左右。平均分50中。

想請教下各位家長,學校banding唔同,試卷難度會差好多嗎?

阿仔嘅真實水平,水份有幾大?
   5    0    0    0

tonyliu8 發表於 24-2-24 09:26
阿仔考報分試仲未生性,疫情有關,最後一次報分試無考。所以入到band2c學校。

就算同級學校的卷的程度/份量,都會好唔同

當然差好遠。仲有個重點,band 2c學校會提供較多貼士俾學生溫習,咁佢哋先合格。

回覆 LeeCC 的帖子

F1果陣,因為佢係數學年級第一 ,阿仔數學老師考完試,有試過俾其他band1A嘅試卷佢做。
最後做出來成績都相差無幾。都係90+。

但係英文水平差好多,考試都係60+。F2期中考試,除咗英文同另外一科係前十,其他科目都係第一。

其實講咁多,我都係擔心成績水份較大。驚同band1學生差距太大。

認真考慮插band1中學,前面都有前輩提到, 本身 阿仔能力高,但係學校要 遷就大部分同學程度,唔會教得深/高階程度,慢慢阿仔會落後Band1校學術, 唔係阿仔能力問題,主要學校問題。

即係好似坊間補習,拔尖定補底班都好唔同,永遠喺保底班 DSE好難突圍而出。

再去到高中入直路,Band1校 大家目標一致入大學,讀書氣氛會好好多。

我對仔女讀地區Band 1A中學:
我女今年S.3平均分68左右,全級排名中游位置
我仔今年S.1得中,英文,宗教合格,平均分55左右(不合格),全級排名尾15左右位置。

當然唔同啦,就B3中學為例,我見高中英文科份卷,仲考緊初中程度架

去 youtube search DSE 關相 video.
我覺得一般非 B1 學生(有樣睇), 對自己考得出奇地差覺得好意外.
我理解係, 校內排名俾左個錯覺佢地. 所以, 如果係 B2 -> B1, 係好值得轉. 仲要趁早.

可能差别很大,比如英文阅读从八九十分变成合格线下方

五樓講得啱,程度上會被拖低!轉間1C適合一些!

令公子最出色那科數學,90分,在數理強的中學,不算很高分。 另外除英文外,絕大部份科目都是用中文授課, 如果插班2A或1C 英中, 所有科目改用英文授課,是否適應自如? 在2C 英文60分,必須加強,否則DSE 可能成為致命點。

猴子爸    發表於 24-3-13 13:11

去出面有名的補習社做一做卷咪知咩水平囉,舊年朋友個女講讀醫,亞媽聲稱自己個女科科有星,去有名補習社補化學唔收,交表格入GHS插班無筆試機會。

Rpp 發表於 24-3-12 17:30
去出面有名的補習社做一做卷咪知咩水平囉,舊年朋友個女講讀醫,亞媽聲稱自己個女科科有星,去有名補習社補 ...

去考插班,做下人地的卷,都知道程度

LeeCC 發表於 24-3-12 20:10
去考插班,做下人地的卷,都知道程度

主要係個媽媽覺得考E好易咁,學校啲高分以為有星星,佢唔知B 2 A同B 1 A同一樣既分差距。

Rpp 發表於 24-3-12 20:36
主要係個媽媽覺得考E好易咁,學校啲高分以為有星星,佢唔知B 2 A同B 1 A同一樣既分差距。
...

係㗎,我女當年喺旗袍女直讀,physics高中三年合格不超過5次,冇補習 DSE 都有 5。

Rpp 發表於 24-3-12 20:36
...

朋友本身係理科dse補習老師,睇過不同banding 學校的卷,佢自己2個仔女分別讀1A男校,1B女校,佢話就算1A同1B的卷已經睇到有分別,唔好話1C,band2……

佢話,街外補充通常都有將題目分level3,4,5,高banding 的學校差不多題題都係4,5以上,而極少有3的題目,band2尾以下多數都係3,加幾題4,5

初中卷,高banding學校的範圍會多d,而且題目多d

LeeCC 發表於 24-3-13 13:17
朋友本身係理科dse補習老師,睇過不同banding 學校的卷,佢自己2個仔女分別讀1A男校,1B女校,佢話就算1A ...

所以咪話個媽媽話佢女係2A學校級頭,90分德望唔比佢哋筆試,佐敦化學唔收,佢哋有星星的。聽到都唔知點復佢。

Rpp 發表於 24-3-13 13:49
所以咪話個媽媽話佢女係2A學校級頭,90分德望唔比佢哋筆試,佐敦化學唔收,佢哋有星星的。聽到都唔知點復 ...

直接畀你仔女學校試卷佢做 可能低兩級都未識做

YolandaTam 發表於 24-3-13 12:44
係㗎,我女當年喺旗袍女直讀,physics高中三年合格不超過5次,冇補習 DSE 都有 5。
...

聽過有人講生物三年只合格過三次,讀到好灰,但考DSE有星,現讀法律。

Rpp 發表於 24-3-13 15:11
聽過有人講生物三年只合格過三次,讀到好灰,但考DSE有星,現讀法律。

喺 1A 校真係常事呀,尤其 1A 男校嘅數學同 physics
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊