用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Band2C中學,中一,中二都係第二,大概乜水平? ...
go

Band2C中學,中一,中二都係第二,大概乜水平? [複製鏈接]

阿仔就讀Band2C中學。

學校最近兩年公佈嘅數據,22年有9位同學上8大。23年有7位上三大。

阿仔中一,中二,都係年級第二。平均分80到。

如果保持成績變化唔大,係唔係可以上中大?DSE大概有幾多分?有無30?

最近兩年,每年學校都只得一位同學仔入港大,3-5位入中大。

2    0    0    0

tonyliu8 發表於 24-2-23 23:49

學校最近兩年公佈嘅數據,22年有9位同學上8大。23年有7位上三大。
入到3大o既同學仔應該靠補習多過靠學校吧...

Band 2C級頭同學有可能只是抽獎無運,唔係佢能力問題,不妨去band 1C-2A英中考插班,我聽過幾個2C-3A級頭幾名都插班成功,有些在新校都有上游成績,佢地都認為新校的學校氣氛都比舊校好,肯讀書的同學比例高好多

如果保持成績,DSE大約每科都攞level 4,最佳五科20分。band 2c校大多數攞唔到level 5的,因為老師不會教咁深,同學也沒有追求高分的學習風氣。

回覆 hiuching8 的帖子

咁即係之前嘅ching都係靠補習,先會入到四大?
單純靠老師教考唔到最佳6科30?

學校公佈嘅成績,有幾個同學仔有5*

hiuching8 發表於 24-2-24 10:26
如果保持成績,DSE大約每科都攞level 4,最佳五科20分。band 2c校大多數攞唔到level 5的,因為老師不會教 ...

不同banding 學校的學生追求的都不同

tonyliu8 發表於 24-2-24 10:41

對,多數唔得。最佳6科有30分,即係科科攞5,唔敢講一定唔得,但機會比較低,因為好多band 1學生都做唔到。DSE每科level 5*或以上只有3%-6%,難度高。

比參考你: 我女3大year 2, 識得嘅大學同學,其中有2個來自B3中學,2個都係靠數學及理科有*/**而入到,有一個係校長推薦計劃入。

P.S.Best 6 30分就算B1中學讀都未必攞到呢個成績
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

似乎都仲未答到你既問題,簡單啲,就算3大遁正常途徑入,學科要求都唔同,亦有水泡科,所以入到8大,或者入到3大,都只可以粗略估到DSE該些學生既最低考到乜成績,例如6大上年或之前要符合332233,即係16分起,8大係33222,即係12分起~

所以就算評估3大率,亦不能作準,當中可能有相對%高既同學係入工程系,條3大率一樣可以好靚仔~

hiuching8 發表於 24-2-24 10:26
如果保持成績,DSE大約每科都攞level 4,最佳五科20分。band 2c校大多數攞唔到level 5的,因為老師不會教 ...
5科4得20分
Repeat要考全科...
55532只須Repeat 2 科舒服少少

做乜20分都要Repeat???
自己諗啦

剩係知入大學,唔知幾多分架喎!要睇下入咩科?

請問港大/中大什麼學位
例如有工程學位收生LQ五科廿多分
計最科五科 21+ 前列22% B1B水平

香港中學文憑考試 HKDSE 2023
--------------------------------------------------------
日校考生 41,121

3322+2
最佳五科 人數 (日校考生%)
--------------------------------------------------------
33 259 (0.630%)
30+ 945(259+686) (2.30%)
27+ 2,245(945+1,300) (5.46%)
24+ 4,506(2,245+2,261) (11.0%)
21+ 8,604(4,506+4,098) (20.9%)
18+ 13,495(8,604+4,891) (32.8%)
15+ 16,814(13,495+3,319) (40.9%)
12+ 17,436(16,814+622) (42.4%)

JUPAS Admissions.Scores
https://www.jupas.edu.hk/en/page/detail/3667/

2023 HKDSE Results statistics
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat23_3.pdf

heidya    發表於 24-2-25 11:23

我家細路情況和你仔相若,估學校2C-3A,排級頭5內,我都擔心將來佢考DSE成績,現在細路覺得好輕鬆,無意轉好D的中學,完全無鬥心,安於現狀。

CellT 發表於 24-2-29 22:35
我家細路情況和你仔相若,估學校2C-3A,排級頭5內,我都擔心將來佢考DSE成績,現在細路覺得好輕鬆,無意轉 ...
我仔目前就係第二,同第一名比咗一年半。兩人平均分都係差1-3分。

tonyliu8 發表於 24-3-1 21:42
我仔目前就係第二,同第一名比咗一年半。兩人平均分都係差1-3分。

我們唔知其他排名相差多少,但同學間無乜學習氛圍。

tonyliu8 發表於 24-3-1 21:42

平均分1-3分差好多㗎啦,我仔學校差3分可能已經相差左好幾個名次了

全港得5-6%學生6科有31分以上,B2C學生要拎30分難度好大

學校有多少位畢業生入三大,八大的數字不等於DSE 有多少分。 入神科與水泡料可以相差甚遠。 學校是否有公佈入讀學科,理論上最好成績的數位,應該會在學校的榮譽榜出現, 從中估計分數。
從入大學數字看,中學本身處於一個較低水平。
另外試申請插班, 如果2A或1C 校有經筆試再獲面試的話, DSE 還有可能取得30分。
2C 校能考獲30分的不多,即使有,也不一定年年有。

除非報神科,一般都是計最佳5科,如果有25分,港大,中大水泡料應該無問題。幾位同學有5*是一人一粒星,還是有個別同學有數粒星。只得1粒星,要確保每科都平均有5, 才能有6科30分。 照 DSE 公佈成績看,平均每校也只有8,9位能達到30分。 但留意大部份這些份額都被 2C 以上佔領了, 能留給2C 校的,尚餘多少?
阿仔學校已佔5,60個名額,能留給2C 真的有限。

BACY 發表於 24-3-3 21:16
全港得5-6%學生6科有31分以上,B2C學生要拎30分難度好大

日校考生2023年達3322+33門檻
計最佳六科 28+ 前列11% B1A水平

香港中學文憑考試 HKDSE 2023
日校考生 41,121

3322+33
最佳六科 人數 (日校考生%)
40+ 115 (0.280%)
37+ 451(115+336) (1.10%)
34+ 1,088(451+637) (2.65%)
31+ 2,257(1,088+1,169) (5.49%)
28+ 4,158(2,257+1,901) (10.1%)
25+ 7,348(4,158+3,190) (17.9%)
22+ 11,384(7,348+4,036) (27.7%)
19+ 14,138(11,384+2,754) (34.4%)
16+ 14,549(14,138+411) (35.4%)

JUPAS Admissions.Scores
https://www.jupas.edu.hk/en/page/detail/3667/

2023 HKDSE Results statistics
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat23_3.pdf
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊