用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有啲後悔無比小朋友讀英小
樓主: sheepeep
go

有啲後悔無比小朋友讀英小 [複製鏈接]

加樂爹 發表於 24-3-2 13:54
講得好, 夠絕!
我都同意, 中日的卡通, 都不會在家中播出!

我比較喜歡出奇制勝
個方法太神奇所以我陣間會 Del
無謂太多人跟....

我教中文o既方法係
.
.
.
.
.
.
.
.

回覆 tummypooh 的帖子

主要係想小朋友英文溝通能力好,請問你小朋友係咪讀英普幼稚園?其實我都係後來發現讀英普幼稚園打好咗個底,
無論日後讀中小定英小(當然要維持適量語境)都可以keep到流利英語,

因為屋企校網好麻麻,所以一心比佢讀龍幼(無咩語境可言),
不過就算當時讀英普(2019年K1),
根本中哂疫情的3年,靠學校都唔會有咩語境比到佢。

小朋友1歲開始比佢睇英文DVD( 佢宜家都係幾乎只睇英文節目),
再加english story audio放題,每日伴讀英文故事,
不過我吔英文唔好,就無同佢用英文溝通了。
可能大部分都係input, output 太小了,
宜家都8歲了,好似你咁講,過了語言黃金期,真的很難追,亦很吃力 。

回覆 加樂爹 的帖子

其實唔使到高小,小朋友小二,我宜家都發現兩頭唔到岸了,但宜家轉英小係咪適合係咪值得?!
要轉亦都唔易。:(

如果英文能力足夠, 絕對值得先英後中.
中文係難, 但係中文優勢, 只係為考試 (主打中資公司又或者一心向祖國發展另計).
英文優勢係可以伸延到外國升學以至工作. 非中文可比.
另外, 英文有海量教學資源, 只要英文過硬, 任何學科都可以輕易得到學習資源, 我就經常去 amazon 亂咁買書俾個女睇. 佢小二讀英津龍校.
當然, SPCC 級學生就無乜所謂. 學埋日文德文法文西班牙文希伯來文都仲得.

回覆樓主:

睇英文水平好唔好唔係單單睇做卷操題,溝通。主要睇寫,寫的品質。有語境的針對教學,實好過睇YouTube,睇卡通片。
而且老實講睇再多英文小說,如果冇針對訓練,要寫出好品質,details英文並不易。

sheepeep 發表於 24-3-2 16:50
回覆 加樂爹 的帖子

其實唔使到高小,小朋友小二,我宜家都發現兩頭唔到岸了,但宜家轉英小係咪適合係咪值 ...

其實語言係相通的,只不過要假以時日。如果沒有英文語境,係更有利學好中文。過早的讓小朋友浸英文會干擾中文學習。沒有什麼學語言黃金期,魚與熊掌不可兼得。兩頭唔到岸不如隨遇而安,深入學習中文後,上到中學,有語境的話,再潛心學英文,一點也不遲。

itckei2003 發表於 24-3-2 17:14
如果英文能力足夠, 絕對值得先英後中.
中文係難, 但係中文優勢, 只係為考試 (主打中資公司又或者一心向祖 ...

此言差矣。我始終認為你是哪裏人就首要把母語學好。比如母語係中文,我哋最終學得的係中華文明,英文來說只不過係掌握先進野的工具。如果學習母語係為咗考試,學習英文係為咗搵工,咁你長大後即使出國工作生活,自身文化認同上會比較難。因為要像歐美人那樣運用英語,對於我哋中國生中國長,父母又是中國人來講係好難件事。那種才是真正兩頭唔到岸。宜家已經唔係英治時代,沒有文化認同,係很難像以前咁學英文信手捏來。宜家某種程度來講學好母語走遍世界都不怕,前提英文工具也不差。

回覆 簡單啲來講 的帖子

完全同意!!

宜家某種程度來講學好母語走遍世界都不怕,前提英文工具也不差。<<< 先中後英

宜家某種程度來講學好英語走遍世界都不怕,前提中文工具也不差。<<< 先英後中

讀英小唔會幫到英文. 讀中小亦唔會幫到中文.

兩者差別就係數學同常識科用書.
呢兩科唔會幫到語言太多.
並唔會因為用英文學數, 就會英文變好.

都係要靠語文科本身, 同課外閱讀

我自己讀英小, 坦白講, 我自小英文好普通, 因為學校以外無好語境. 當年無睇課外書. 到高中多睇明珠台先至有多少進步.

現時小朋友讀中小, 佢幼稚園時英文已經好好, 中文略遜. 之後讀中小對佢學好中文有無用? 無.
我每日都花好多時間幫佢溫中文閱讀理解.
無論中小定英小都係一樣.

RainyRice 發表於 24-2-22 14:06

小朋友的直中是英文中學的嗎?既然學校有信心在中小直升 ...

謝謝你分享給樓主,讓我來偷師,小朋友還在(劵幼)幼稚園,唔肯對人講英文,我都要努力努力

fasola 發表於 24-3-3 20:21
讀英小唔會幫到英文. 讀中小亦唔會幫到中文.

兩者差別就係數學同常識科用書.

完全唔一樣,讀英小每日返學都講英文,同讀中小係有分別。學英文如果只為了考試,操grammar 當然有分別,但如果想學好聽講,英小優勢會更大

回覆 sheepeep 的帖子

我小朋友只係普通幼稚園,廣東話為主。其實學語言最緊要係有冇機會用,用得多,自然學得快。
8歲, 係遲左少少,但未至於好遲。
主要係你要搵啱方法

TAIOU4 發表於 24-2-26 12:55
你好似真係冇玩過Net Chat
連有乜o野玩都唔知
淨係以為係港式補習班有份Notes / 功課
其實係應該針對小朋友oral先, 個D 英文斑一個老師係台上教幾個學生present tense, past tense文法,  你上一萬小時進步空間都唔會太大..
與其上個D英文班, 真係不如花錢比小朋友上外國學生活動,  只有小朋友同小朋友溝通會學成長得快好多.

tummypooh 發表於 24-3-2 12:30
首先,你要的英文好,係英文科成績好,定用英文溝通能力好,兩件事,英文溝通能力好,英文科成績未必好。

...

我都係用咁方法,
係小朋友BB個時世界只有英文卡通, 英文書, 日日要佢睇youtube.
世界冇廣東話卡通出現, 2姐弟只能用英文溝通. 將英文種入大腦, 入骨入血,

以英文作為第一語言, 中文第二.

回覆樓主:

我女兩歲前都唔多識講中文,我哋只用英文同佢溝通,只睇英文卡通,日日同佢讀英文書,閃英文卡,總之當佢係外國人咁教。英文入骨入血,無可否認佢讀英文科係好輕鬆,但讀中文好辛苦,想攞高分要比其他人花更多時間,小學都仲可以將勤補拙,到中學見真章分數反應正體中文能力,唔係勤力就補救到,我而家都未諗到方法解決。所以小朋友從BB開始就算家庭點樣重視英文,都要加插中文訓練

咁多年讀到中學,且這裡家長都感覺英文係重中之重,聽孩子講考試小組討論唔難又好笑,原因係有人講迪士尼咁出名都可以講(Date尼),感覺有點匪夷所思,是否都係死板背書而已,邋是講(Date尼)係啱.

如果真係咁重視英文,就應讀國際學校
讀英小的學生,就算英文講得多但好多都係難忍,同ischool好大距離
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊