用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有啲後悔無比小朋友讀英小
go

有啲後悔無比小朋友讀英小 [複製鏈接]

女兒現在小二,讀有直中的中文小學(學校只有英文科用英文教,與其他同grade小學比較程度偏淺),幼稚園亦是讀中文為主的學校。

我跟先生英文不太好,無同小朋友英語溝通。小朋友由細到大的語境, 就是靠幼稚園小小net的時間、睇英文卡通、伴讀英文故事書(上咗小學無咩時間伴讀了)、上英文話劇約一年至今、每星期一堂網上net oral上了數個月至今,小朋友現時的英文程度係自行睇到dogman (不過佢唔係成日睇書嗰種人, 現在亦只比較肯睇漫話或攪笑種類),能講簡單的完整句子(幼稚園時已經講到, 反而上到小學無以前咁放咁肯講)。

以前都一心諗住考DSE, 覺得中文重要, 亦好多人話中文難學過英文好多, 讀中小打好個底再上英中較好。不過近期都考慮比小朋友到外國讀書,當然因資金問題,起碼高中先會送。

另外,越來越發覺,幼稚園如不是讀雙語幼稚園,小學係中小,好難令小朋友能說流利英語,尤其一啲日常用語係睇英文卡通片或故事書都唔會學得到,另外寫英文的機會亦不多(雖然哩個可以靠外補加強),但都只係有限度,因小朋友較被動又驚錯。

所以真係有啲後悔無比小朋友讀英小,宜家轉又未必咁易轉到(小朋友成績中游),亦可能要放棄直中。

如果唔諗轉校,仲有咩辧法加強到呢?! 有諗過參加一啲多外國小朋友的sports club,但小朋友很抗拒(因為佢怕輸, 唔想玩啲有輸贏成份的運動),再者佢比較內斂,不太主動交新朋友/同人傾計。

heidya    發表於 24-2-26 21:41
   5    0    0    0

sheepeep 發表於 24-2-22 13:45
女兒現在小二,讀有直中的中文小學(學校只有英文科用英文教,與其他同grade小學比較程度偏淺),幼稚園亦是 ...

小朋友的直中是英文中學的嗎?既然學校有信心在中小直升上去Band1英中銜接得到,專心做到級頭60%我覺得家長無需擔心,亦沒有什麼需要後悔。如果你打算高中才到外國,到時你已經小朋友在英文中學讀書了。當然可以自己給小朋友多一些English enrichment ,參加英文的課外活動運動外也可以參加camp 那些。識得IS小朋友參加YMCA camps;再唔係直接去參加Trinity英文oral班;可以參加普通英文班 MudPie Chancery 之類;又或者自己去參加朗誦比賽,學校朗誦節,老師應該唔會反對,不用參加什麼班訓練,就是自己在家練習,等小朋友大膽啲要多說多講。
英文電視節目看真人的對學英文會比較好。介紹你幾個兒童節目,有些YouTube可以找得到:
BBC Kids / CBeebies 的mister Maker 教做art & craft 適合幼稚園和初小。BBC的兒童節目全部都幾好睇。
Baking impossible - 焗蛋糕的比賽節目,幾有趣
Blippi & Ryan介紹玩具,小朋友一定有興趣.
小朋友對英文書冇興趣,但是不是對閱讀中文書有興趣?只要小朋友喜歡閱讀,要加英文故事書應該不太難。不論那一種語言,多讀課外書是最有效的最基本的方法。英文課外書可以揀多啲漫畫以外的,學校小二應該仲有時間親子共讀。其實英小只是多兩科用英文教,個人認為學英文其中一樣最重要是睇多啲課外書,什麼都要讀。還有就是多聽、多講,俾多啲機會小朋友講,和小朋友輪流讀英文書,小二課文都ok.

加油

將網上net oral改成Topic對話形式
Topic可以是潮流新聞或青年新聞網內容
並且1星期上2堂 & 每堂1個鐘
如該老師做唔到或做得唔好就換另一個

如果都係唔肯開金口
就可能係性格問題
比起英文要更先處理

回覆 RainyRice 的帖子

謝謝你的建議及資料!

小朋友自行睇中文書的興趣都不大,基本上佢係唔想睇好多字,e.g.中文版dogman佢睇睇下字都變咗睇圖就算,dogman英文版都叫做肯自己睇哂。比較多字的書如果我伴讀佢都肯睇,所以我都要盡量抽返啲時間同佢睇書了。

回覆 TAIOU4 的帖子

謝謝你的建議!

好彩佢都幾肯同宜家個net講野,

會試下叫個net從日常生活的對話著手。

sheepeep 發表於 24-2-23 12:02
回覆 RainyRice 的帖子

謝謝你的建議及資料! 小朋友自行睇中文書的興趣都不大,基本上佢係唔想睇好多字,e ...

加油!

回覆 sheepeep 的帖子

現在才小二,還有進步空間,我同老公與你們一樣,都是半桶水小學能力人仕,雖知道陪伴及伴讀係好重要,但的確語境也是重要因素,我們亦都係以中文為主英文為次,我們一家常帶孩子到國內去玩(這是語境之一),英文因是中文小學,所以都去了正統既英國文化協會,報了星期六參與既玩樂班(這亦都是語境之一),所以中英的問題都得以解決,最終孩子亦都好順利入到出名英中,英文學習問題無咩困難. (不過有一點好重要,係孩子對學習是否開心,這點最重要)
我講出這是給你參考,衹是其中一個方法之一.給你多一個技巧,不論孩子考試測試多少分都好,就算唔合格,都一樣要讚賞,可以在其他方向讚賞,咁唔會打擊孩子唔合格引致失去信心,最重要唔會令佢唔開心去學野,始終孩子在學校裡,心底都會明白知恥近乎勇這個意思.

天外之人 發表於 24-2-23 14:40
回覆 sheepeep 的帖子

現在才小二,還有進步空間,我同老公與你們一樣,都是半桶水小學能力人仕,雖知道陪伴及 ...

同Net Chat一定比X國文化協會D補底班好10倍
好順利入到出名英中
英文學習問題無咩困難
仲要做到Top 10 (冇公開名次)

佢睇得Dogman應該可以睇 Diary of a Wimpy Kid, 有好多本, 有小量圖, 但又唔係漫畫, 好有趣
活動方便, 有謀國際學校集團的足球班攪得唔錯, 有好多國際學校到長假期都day camp活動, 有的係運動, 有的係science, 亦有野外探索, 要今佢可以自然地用英語和人溝通

另外推薦英文stem 班, 電腦coding, 或者Lego (係玩robot),

最後重有招, 用唔用自己考慮, 就係玩網上英文game, 唔好玩個的打打殺殺, 玩的用腦果的, 如mine craft, 國際象棋, 會識到的英文人朋友, 呢招當然要佢夠自制, 唔好沉迷,

回覆樓主:

如有宗教信仰可考慮返英文教會,一班小朋友一齊自然講英文

TAIOU4 發表於 24-2-23 18:48
同Net Chat一定比X國文化協會D補底班好10倍
好順利入到出名英中
英文學習問題無咩困難
所指同Net Chat一定比X國文化協會D補底班好10倍呢點好唔好後話之旦係若孩子連興趣或冇心之下再用Net Chat未必有相應效果更何況坐在家中何來有語境可言樓主提及孩子比較內斂,不太主動交新朋友/同人傾計更加可能因沉悶而有反效果,做成之後越來越失去興趣。所以若孩子有心,可能Net Chat係會好過X國文化協會,衹係參加X國文化協會係去玩多於學,兩種心態上都有所不同。想必你唔會否認孩子若在玩既情況下永遠都起勁啲

分數名次冇公開係因為冇,且我都唔著緊呢啲,孩子學到野先係我著緊既事,不論成績好與唔好,孩子都會好快主動比我睇,這點就已証明孩子好享受學習,成績表上各科總平均分全都在分數以上都OK,更何況中學成績最主要都係睇最後既DSE為主,唔需要同那些學霸爭

Baymax 發表於 24-2-23 22:09
佢睇得Dogman應該可以睇 Diary of a Wimpy Kid, 有好多本, 有小量圖, 但又唔係漫畫, 好有趣
活動方便, 有謀 ...
你所講既最後那招其實真係最有效用,我孩子也是玩Minecraft及The Sim大,當然都有玩皇者呢啲打打殺殺既遊戲,不過也可以訓練到團隊合作,這亦都係對學習好有用. 當然自制同沉迷呢樣野,真係好睇孩子對學習享唔享受有莫大關係,呢啲永遠係用逼做唔到.

天外之人 發表於 24-2-26 12:38
所指同Net Chat一定比X國文化協會D補底班好10倍呢點好唔好後話,之旦係若孩子連興趣或冇心之下,再用Net Ch ...

你好似真係冇玩過Net Chat
連有乜o野玩都唔知
淨係以為係港式補習班有份Notes / 功課

你小朋友怕醜可以搵專教幼兒老師教
雖然係Online
但內容係行活動教學
有D會扮鬼扮馬
有D知你鐘意乜就同你Show & Tell
試過有個知阿女鐘意整鬼口水就買料同佢一齊整

之後可以搵D同佢用Oral玩英文文字遊戲 或 Web Game
叻D就可以用時事新聞教英文問感想 / 意見
再高級D就可教中學課程
甚至乎Share行業經驗

因應不同玩法找不同老師
所以變化可以好大

X國文化協會D補底班唔係 1 on 1
教D o野只係去到補底 Level
重覆返小學課程
冇得跳級冇得請假
叻少少o既小朋友真係大懲

天外之人 發表於 24-2-26 12:55
你所講既最後那招其實真係最有效用,我孩子也是玩Minecraft及The Sim大,當然都有玩皇者呢啲打打殺殺既遊戲, ...
識玩一定係玩Roblox

TAIOU4 發表於 24-2-26 12:58
識玩一定係玩Roblox

玩咩都好,孩子能学习好就得。

TAIOU4 發表於 24-2-26 12:55
你好似真係冇玩過Net Chat
連有乜o野玩都唔知
淨係以為係港式補習班有份Notes / 功課

的确冇玩过,你講咁生動都係大人嘅你覚得,問题係小朋友而己。我只係讲有"语境"的情况下学习,且仲可以面对怕陌生的问题,将来要面试方式都唔会咁困难,我讲嗰种不是1对1这种,且你講这种都係以玩为学习方式,即係承认玩係主要令孩子有心嘅学习模式,只係少了語境,学唔学得好见仁见智了。

天外之人 發表於 24-2-26 21:25
的确冇玩过,你講咁生動都係大人嘅你覚得,問题係小朋友而己。我只係讲有"语境"的情况下学习,且仲可以面 ...

唔知你英文好唔好
我睇簡體雖然唔夠Native快
但敢說已可一目十行
不過我真係睇唔明你o既中文文句想表達乜
就算轉晒繁體都睇唔明

回覆樓主:

今時不同往日,如果你哋小朋友讀中文小學,只有英文科用英文,並且本地老師都還唔係100%講英文情況下,要學好英文,我係講真正學好唔係僅僅做題叻,唔係一件容易事,放學後最起碼要按小時計去浸英文。至於你英文幼稚園帶上來的強勁英文語感,在沒有語境的情況下,優勢亦會快速faded,一兩年就殆盡。

回覆 kooliestgirl 的帖子

請問有邊間英文教會俾小朋友

pollywcw 發表於 24-2-27 15:58
回覆 kooliestgirl 的帖子

請問有邊間英文教會俾小朋友

我小朋友返灣仔的一間教會
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊