用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問九龍華仁分享
樓主: 加菲
go

請問九龍華仁分享 [複製鏈接]

猴子爸 發表於 24-2-21 11:41
你意思是小组讨论?原则一样,都是考即时反应,英文口语底子一目了然。
...

SPC的是個人,SJC的是小組
呢兩種都係中學英文SBA模式

回覆 0030 的帖子

小朋友讀文章,我都有信心嘅,問返入面嘅內容,也ok,反而即席討論,就真係怕不及別人了。我見有很多英文流利的小朋友,可能佢哋成績冇咁前,同英文很醒

回覆 加菲 的帖子

一線級頭九華正常自行都會收,我無記錯你應該系40網的吧?

加菲 發表於 24-2-20 13:42
小朋友一線小學級頭,有認受性獎,也是中樂,但英文口語溝通一般,請問九華有冇機會?今年錯過咗簡介會,請 ...

不如襯還有三個多星期才面試好好預備一下英文對答,因為九華睇英文真的比較重

回覆 0030 的帖子

對,你好好記性

回覆 Calaci 的帖子

今年五年級,不過想問定九華的學習環境

回覆 Bit2011 的帖子

真係唔係一定,識人小學年年全級頭三內上到中學因為英文唔得去到全級尾三, 始終小學英文唔算好深佔比例只係一科, 大部分有得溫習 亦都比較容易捉到路, 上到1a英中 調返轉得返兩科係中文,全部英文, 而大家都叻嘅時候佢可能都唔係好差, 但一多同快就跟唔到畀下去了, 仔係九華用家, 初中時話有同學英文唔得一上去真係甩轆,肥好多科, 佢哋大部分同學平時英文都唔使點串字 ,但真係有啲見佢日睇夜睇好勤力 好辛苦咁, 重要成績唔係好理想

carmenlook 發表於 24-2-21 13:46
回覆 Bit2011 的帖子

真係唔係一定,識人小學年年全級頭三內上到中學因為英文唔得去到全級尾三, 始終小學 ...
是的,在fb群组中,都见到有人话,地区小学级一,入SPCC,中二中三都还要在最低的set, 在英文科合格边缘挣扎。这样清形入读劲学校,又有什么意思?

猴子爸 發表於 24-2-21 13:58
是的,在fb群组中,都见到有人话,地区小学级一,入SPCC,中二中三都还要在最低的set, 在英文科合格边缘挣 ...
我上面講嗰個頭3去到尾 3 唔係九華 ,嗰間學校係1a, 不過最近都有個朋友小朋友小學屬於band one中 入到間1b中學 ,小學時 英文要花功夫 ,而家上到中學 ,咁多科英文 佢話好辛苦 ,都多唔合格, 不過 佢好勤力 唔認輸 唔放棄, 而家先中一 我相信佢有機會追得返

carmenlook 發表於 24-2-21 14:18
我上面講嗰個頭3去到尾 3 唔係九華 ,嗰間學校係1a, 不過最近都有個朋友小朋友小學屬於band one中 入到間1 ...
“佢好勤力 唔認輸 唔放棄“- 真的10个like!这样入读劲学校就有意思了。

我反而想問下宜家小學英文係咪間間都會考哂oral, listening, reading and writing.我記得自己當年讀happy 津小係冇考過oral English同writing...

回覆 猴子爸 的帖子

大把呢類家長,見唔少,盏害到仔女冇晒信心又辛苦,到時先後悔;合適,量力而為,自知之明好重要。

回覆 carmenlook 的帖子

有鬥心,唔怕辛苦就差極有個譜!

加菲 發表於 24-2-21 13:25
回覆 Calaci 的帖子

今年五年級,不過想問定九華的學習環境
放心, 冇乜功課做, 但比前多了, 而家新校長, 係度教左較長時間, 聽聞回到較為初期的文化,  學生冇乜功課做, 不過, 如學生沒有自學及自發性, 你會好失望, 因為很多事情都是靠自已的, 現時較以前嚴, 以前走堂都冇人理, 對基層來說失為一個好選擇, 今年剛100週年

回覆 no_ming 的帖子

謝謝你回覆,我也是收集大家意見,出年再決定,請問你清楚九華中樂團的資料嗎?

知否若不是九龍區,還可以叩九華嗎?自行沒有報

tanglin 發表於 24-3-3 18:26
叩門可以全港學校叩

tanglin 發表於 24-3-3 18:26

根據往年嘅分享,自行無報叩門未必有筆試

回覆樓主:

樓主既意思係,小朋友只是Oral弱,但芵文主科成績還可?
如果係一線级頭,又有課外活動表現,其實已經赢左一半,一般津校主要睇RO成績,面試正正常常肯講就ok,又唔一定要好流暢用英語對談。坦白講,一般津小的英文語境都無咁好,小朋友oral水平弱D要靠外援訓練多。我囝都係一線级頭,英文科级五內,但oral都好一般,最後都順利過渡。我覺得可以去馬!

但如果係偏科,英文整體特別弱又另一回事了,因為上到英中,英文水平會影響對題目的理解能力。

Calaci 發表於 24-3-3 19:11
根據往年嘅分享,自行無報叩門未必有筆試

唉(emoji)(emoji) 咁大約1B學生入到嗎

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊