用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問九龍華仁分享
go

請問九龍華仁分享 [複製鏈接]

小朋友一線小學級頭,有認受性獎,也是中樂,但英文口語溝通一般,請問九華有冇機會?今年錯過咗簡介會,請問現在讀緊九華的家長,你哋可否分享一下小朋友中學嘅生活或評價?謝謝
   5    0    0    0

小朋友一線小學級頭,有認受性獎,也是中樂,但英文口語溝通一般,九華有機會

樓主,借此一問,請問有冇在讀家長,想知道暑假有冇中一適應週🙏

回覆 0030 的帖子

但九華沒有中文面試,只有英文,我知有很多小朋友的英文口語很出色,所以我怕只有面試機會,但最後落空

九華十分着重英文
所以英文面試要有一定能力

其實呢個都係我想問嘅問題:B1A 及B1B中學特別看重英文係必然的,但有冇真實個案係本身成績足夠好,頭腦亦有料到,但自行面試講英文luck luck cut cut,一聽就知講唔掂嗰隻,但結果仍然有正選offer?

猴子爸 發表於 24-2-20 22:42
其實呢個都係我想問嘅問題:B1A 及B1B中學特別看重英文係必然的,但有冇真實個案係本身成績足夠好,頭腦亦 ...

我覺得Unlikely . 學校都有oral exam la, 點可能成績好,oral 會咁呢。

Bit2011 發表於 24-2-20 23:44
我覺得Unlikely . 學校都有oral exam la, 點可能成績好,oral 會咁呢。

Oral Exam佔英文總分少,差啲未必影響好大;地區學校,oral可以有大概範圍預備,背咗啲句子,不會太失禮。不過去到中學面試,就會見真章。

猴子爸 發表於 24-2-20 23:54
Oral Exam佔英文總分少,差啲未必影響好大;地區學校,oral可以有大概範圍預備,背咗啲句子,不會太失禮。 ...

但我覺得成績好,overall 都應該唔會弱。佢自己都接受唔到啦

Bit2011 發表於 24-2-20 23:57
但我覺得成績好,overall 都應該唔會弱。佢自己都接受唔到啦
...
"成績好,overall 都應該唔會弱" - 这个世界有所谓“偏科”这回事,总有好些人基本上读书成绩好,但听和讲外语能力偏弱的,特别是本身缺乏语境,但努力用功读书的学生,总会有这些个案。

KD_BB    發表於 24-2-21 10:34
ekhc    發表於 24-2-21 10:25

猴子爸 發表於 24-2-21 09:37
"成績好,overall 都應該唔會弱" - 这个世界有所谓“偏科”这回事,总有好些人基本上读书成绩好,但听和讲 ...

Oh 你指聽和講, 可能minority
我覺得級前應該冇偏科. 唔係就冇可能級前。

回覆 加菲 的帖子

一線級頭喔,英文水平一定有甘上下水平~我個人覺得機會都大

Bit2011 發表於 24-2-21 09:42
Oh 你指聽和講, 可能minority
我覺得級前應該冇偏科. 唔係就冇可能級前。
你似乎总是认为小学级头学生的英文都会讲得好。这真是必然的吗?我都有兴趣知道。

猴子爸 發表於 24-2-21 09:58
你似乎总是认为小学级头学生的英文都会讲得好。这真是必然的吗?我都有兴趣知道。 ...

我認識的都是

0030 發表於 24-2-21 09:52
回覆 加菲 的帖子

一線級頭喔,英文水平一定有甘上下水平~我個人覺得機會都大 ...

Agree

回覆 猴子爸 的帖子

你講得啱,我小朋友長期英語口試的確A,雖然不是背句子,是即時看圖說話,但與面試嘅過程很不同,如果面試純粹看圖presentation,我小朋友ok,但如果chatting日常生活,因為平時父母母語係中文,應該不會流利英語水平能應付。

加菲 發表於 24-2-21 10:52
回覆 猴子爸 的帖子

你講得啱,我小朋友長期英語口試的確A,雖然不是背句子,是即時看圖說話,但與面試嘅 ...
现在的口试,很多学校喜欢叫学生读文章,然后针对内容问问题,接着又会有follow up questions, why how what之类问下去,又会问个人经验和体会,没有一定的英语会话能力,就很容易er er er, 文法和语句组织乱晒龙,至于口音发音流畅度,当然也会是另外的问题。所以我好奇, 如果有一个学生什么都达到/高过标准,只是英语会话不行,自行的成功机会是如何?

猴子爸 發表於 24-2-21 11:22
现在的口试,很多学校喜欢叫学生读文章,然后针对内容问问题,接着又会有follow up questions, why how wha ...

你講呢種中學面試問題,TSA英文都有考,一線小學唔會無訓練,而如果可以考到級頭,亦肯定有練好

反而,考SPC要英文討論,呢啲就唔一定小學會考

liverpool2023 發表於 24-2-21 11:37
你講呢種中學面試問題,TSA英文都有考,一線小學唔會無訓練,而如果可以考到級頭,亦肯定有練好

反而,考 ...
你意思是小组讨论?原则一样,都是考即时反应,英文口语底子一目了然。

回覆 猴子爸 的帖子

一線級頭RO好前,九華肯定機會大~一線級頭都不收,我不敢想像九華到底會收咩學生
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊