用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 港青基信YMCA 幼稚園和小學
發新帖回覆
go

[小學] 港青基信YMCA 幼稚園和小學 [複製鏈接]

想問幼稚園(尖沙咀)和小學用家:
1. 學校比較貼近IS 要英文作為1st language 去學野,定係似英文local就算1st language 係廣東話都ok?
2.校內全部小朋友都用英文溝通?定都有廣東話EA和廣東話小朋友?
3. 有learning support 嗎?
4. 收生年紀是8月還是12月cut off? 年尾出世可以揀做細b/超大b?
謝謝大家!
   0    0    0    0

回覆樓主:

你好,我是小學家長,希望可以解答少少關於小學上的問題:-
1)學校主要用英制,英文1st language 教,每班EA都係用英文(有小部份EA本身識廣東話,如果家長需要用廣東話和EA溝通也可以)
2)校內用英文溝通,每日中文堂用普通話教
3)有learning support, 叫STRIVE
4)應該是12月cut off,年尾做細B或超大B 也可以.
希望幫到你!
另外我suggest可以考慮join school tour, 參觀下學校,睇下小朋友上堂, 親身感受先最真實!

回覆 ol_bb 的帖子

謝謝你,請問你知道strive的多些資料嗎?
另外,請問你是K升上去嗎?想知道K和P的老師有沒有愛心,謝謝﹗

chichi730 發表於 24-2-22 15:24
回覆 ol_bb 的帖子

謝謝你,請問你知道strive的多些資料嗎?

學校會根據小朋友情況去比support.
我小朋友不是讀YMCA Kindergarten, 不過YMCA 是出名有愛心,包容!

ol_bb 發表於 24-2-20 22:15
你好,我是小學家長,希望可以解答少少關於小學上的問題:-
1)學校主要用英制,英文1st language 教,每班 ...
請問學校多唔多印度老師?小學升返上ymca中學機會大唔大?

男仔頭 發表於 24-2-26 13:36
請問學校多唔多印度老師?小學升返上ymca中學機會大唔大?

主要英國老師,都九成幾可以升返!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊