用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Citizenship and Social Development (CSD) 公教科
發新帖回覆
go

Citizenship and Social Development (CSD) 公教科 [複製鏈接]

如果可以選擇 Citizenship and Social Development (CSD) 公教科用中文或英文作答, 你地會建議子女用中文定英文? 謝謝!

0    0    0    0

goodjob123 發表於 24-2-19 23:47
如果可以選擇 Citizenship and Social Development (CSD) 公教科用中文或英文作答, 你地會建議子女用中文定 ...
當然是中文

我仔話係用英文重讀中三中史
我是護書簿

回覆 2jkidsfather 的帖子

但係如果本身學校係用英文教(note/ 書)也是英文,只係可以申請考DSE 用中文作答。請問用中文答係咪容易啲。 謝謝!

中三選科時,老師畀中文及英文的CSD的教材畀學生睇,阿仔話英文的terms都係漢語拼音,睇字唔會明係咩,只可以死記串字,而中文terms至少睇字面大約知係咩

最後佢揀咗中文

goodjob123 發表於 24-2-20 13:57

但係如果本身學校係用英文教(note/ 書)也是英文,只係可以申請考DSE 用中文作 ...
請問用中文答係咪容易啲----------------當然。

我都知中文作答容易啲,但係學校用英文教,又無中文note

goodjob123 發表於 24-2-20 17:21

我都知中文作答容易啲,但係學校用英文教,又無中文note ...
其實中學仲為何要用英文教呢科呢?

2jkidsfather 發表於 24-2-20 18:15

我見好多Band1英中都用英文,無得揀

回覆 LeeCC 的帖子

只不過在中六報考DSE時可選中文

goodjob123 發表於 24-2-20 21:18

只不過在中六報考DSE時可選中文

原來可以咁揀

讀左2年幾校內都用英文考試,公開試咪要重新背中文terms?

依家就係問題,即係讀2樣野

大女學校仲用緊英文,估計LS用開英文考既中學,冇老師家長同學反映要轉,學校都唔會貿貿然轉變。

kirstyau 發表於 24-2-28 16:46

大女學校仲用緊英文,估計LS用開英文考既中學,冇老師家長同學反應要轉,學校都 ...

轉做中文,好多英中生唔適應㗎,連立法局都可以叫錯中文~

goodjob123 發表於 24-2-19 23:47
如果可以選擇 Citizenship and Social Development (CSD) 公教科用中文或英文作答, 你地會建議子女用中文定 ...

英文

發表於 7 天前 |只看該作者
2jkidsfather 發表於 24-2-20 18:15

教育署對英中教學語言有要求,除了中文中史,其他要英文教。

教育四個口的智商係高好多,我哋平民識乜呀!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊