用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 AL 4A* 入唔到HKU or CU Medicine?
樓主: kennywong886
go

AL 4A* 入唔到HKU or CU Medicine? [複製鏈接]

回覆樓主:

我個朋友仔吾記得係6定7科A*, 之後仲IAL全球吾知咩最高分獎。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

醒目開學勳章

Rpp 發表於 24-3-22 09:52
師姐講佢自己溫幾日就去考lAL,有科B左,3科A*,無問邊科B了,好似問太多顯得好八婆咁,師姐講DSE好殘酷的 ...
所以我覺得考 DSE 攞 ** or * 嘅真心勁
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 24-3-22 11:04
所以我覺得考 DSE 攞 ** or * 嘅真心勁

真係好勁!考過先知道難處, 我唔會隨便講xx中學CEM 及X科5+ %咁低, 攞到5**係全港考生最top嗰幾個%咋!間中學要收幾多呢啲學生先做到條靚數!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Rpp 發表於 24-3-22 09:52
師姐講佢自己溫幾日就去考lAL,有科B左,3科A*,無問邊科B了,好似問太多顯得好八婆咁,師姐講DSE好殘酷的 ...

數學4題,咁好易bye bye。英文我信,HKAL年代都係咁,一手流利英式英文都唔一定高grade過有技巧。咁師姐有冇再考DSE?或者就咁用3A*去報大學?

jenjenny 發表於 24-3-22 11:15

數學4題,咁好易bye bye。英文我信,HKAL年代都係咁,一手 ...

就係36分入唔到醫果位。

zitaeric 發表於 24-3-22 10:34
我個朋友仔吾記得係6定7科A*, 之後仲IAL全球吾知咩最高分獎。
如果係香港讀AL/IAL, 印象中好似無人(學校考生計)一次過考過7科AL/IAL.
同一年度考科目最多都係來自SPCS既學生, 每年都有人會考6科
其餘有開AL/IAL既中學, 普遍都係4科為主, 極少數會考5科或以上 (因為普遍大學最多睇4科, 無必要嘥時間考咁多科)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 24-3-26 18:10
如果係香港讀AL/IAL, 印象中好似無人(學校考生計)一次過考過7科AL/IAL.
同一年度考科目最多都係來自SPCS既 ...

人外有人,而且每科幾乎滿分
妹妹豬 齊來做個好朋友)

Rpp 發表於 24-3-22 12:55
就係36分入唔到醫果位。
DSE36分?

b3410 發表於 24-3-26 18:32
DSE36分?

Yes

Rpp 發表於 24-3-26 18:42
Yes
揀的科目問題?冇chem ?

b3410 發表於 24-3-26 18:45
揀的科目問題?冇chem ?

我個人覺得係科目有少少問題,化學得5,無M數。

Rpp 發表於 24-3-26 18:58
我個人覺得係科目有少少問題,化學得5,無M數。
大致係咁,同分睇chem

b3410 發表於 24-3-26 19:44
大致係咁,同分睇chem

是的。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊