用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有 CKY 和 維多利亞 VSA
go

蔡繼有 CKY 和 維多利亞 VSA [複製鏈接]

不好意思問題有點多,想請教各位用家:

-CKY學生平均質素和學習氣氛是否較VSA好?

-CKY學費便宜一半,在設施、師資、活動和其他支援上有分別嗎?

-CKY近年IBDP表現神級,假如兩者都有offers,是否必選CKY? (就算距離CKY很遠)

-VSA有沒有其他優點值得考慮?很多人說VSA比CKY國際化,但兩間同樣收7成本地人,差別在那裏?

謝謝各位
   0    0    0    0

VSA小學同中學係行IB PYP,MYP,DP
CKY中小學都係校本,只有中學最後兩年先係IBDP

hellofairy 發表於 24-2-17 23:10
VSA小學同中學係行IB PYP,MYP,DP
CKY中小學都係校本,只有中學最後兩年先係IBDP
...

謝謝你

CKY的教學都是inquiry base重探究、快樂學習、多元發展,理論上CKY教學基本上和IB教學是無分別,只是表面上沒有「IB」牌照,不知道我理解是否有錯誤?

Adiezz 發表於 24-2-17 23:19
謝謝你

CKY的教學都是inquiry base重探究、快樂學習、多元發展,理論上CKY教學基本上和IB教學是無分別, ...

無錯! 創校校長解釋為慳番認證費用. 其實都係inquiry based, 不過係比起真正IB 爭小小. 例如PYP 同MYP 會同期按一個主題去教. 意思係, 如果個topic 係water 咁, 咁中英數science 都會圍繞water去教. 但CKY就不會.

另外個人覺得VSA的小朋友英文強d.

(利申: 小兒幼稚園ib, 小學cky)

pkjanel 發表於 24-2-18 05:29
無錯! 創校校長解釋為慳番認證費用. 其實都係inquiry based, 不過係比起真正IB 爭小小. 例如PYP 同MYP 會 ...

pyp 按unit of enquiry, myp唔係啦,分8個subject groups

pkjanel 發表於 24-2-18 05:29
無錯! 創校校長解釋為慳番認證費用. 其實都係inquiry based, 不過係比起真正IB 爭小小. 例如PYP 同MYP 會 ...

謝謝你

保良局辦學能力強,唔搞PYP都無影響

CKY唔圍繞同一主題教學有冇原因? 為咗教多啲主題讓學生學術強啲?

另外,我覺得VSA學生大多本身母語都係英文、普通話、或英普都強,學校語境可能會稍為好一點(CKY學生都唔差)

Vsa ib成績都唔差,平均分只係同cky相差2、3分左右

校舍設施vsa比較大同靚

Cky學生中文比vsa好(cky中英都注重,偏本地少少)),vsa學生英文比cky好(vsa比較注重英文,偏國際少少)

回覆樓主:

如果只比較制度, cky係小學校本, 初中igcse, 高中dp, vsa 就through train ib school, 無論係igcse定myp之後上dp, 各有不同挑戰, 考igsce一個好處係多一次考試經驗和多一個資歷

vsa大部分老師也是外籍, 整個環境較國際化, 孩子一般偏愛英文, 小學課堂中英並用, 中文並不是一個科目去教, 孩子多機會接觸和運用中文

有一點關於cky我未了解到係考完igsce後會少了3成甚至4成(早幾年)學生, 即好多選擇唔升上去考ib?

我孩子在vsa時走得最多係中二升中三, 約少25%, myp後唔會走咁多, 近年有無變化就唔知

poonseelai 發表於 24-2-18 11:08
如果只比較制度, cky係小學校本, 初中igcse, 高中dp, vsa 就through train ib school, 無論係igcse定myp之 ...

謝謝你的資訊

VSA學生沒有IGCSE公開試經驗就直接考IBDP,感覺沒有優勢,VSA有沒有幫助同學提應付IB公開試?

最近我剛好接觸到VSA Y3學生中文功課,感覺VSA程度都唔淺,可能CKY要求更高,畢竟CKY 要求所有學生有能力考取雙語文憑,不過同時可能係一個難關,會勸退了對考雙語A 無信心既學生

可能IGCSE 比MYP方便銜接海外升學,導致CKY學生流失率高一點。不過VSA 和 CKY 學生在升中時期都會轉讀IS或出國留學,所以中學階段大量流失學生都合理。

Adiezz 發表於 24-2-18 21:55
謝謝你的資訊

VSA學生沒有IGCSE公開試經驗就直接考IBDP,感覺沒有優勢,VSA有沒有幫助同學提應付IB公開試 ...

myp上dp有其優勢, 就是容易D過渡去dp模式, dse同樣也是中間無考公開試經驗,  vsa當然有培訓去學生考試能力

vsa 近年中文應該係深咗, 它考中英皆A的比例亦升了

你講cky勸退學生, 是學校叫他們轉制唔好考ib?

jtw_ki 發表於 24-2-18 10:38
Vsa ib成績都唔差,平均分只係同cky相差2、3分左右

校舍設施vsa比較大同靚

謝謝你

VSA並不差,只是CKY 近年表現已和另外幾間頂級學校同級數,所以我朋友住近VSA都drop VSA去CKY。

CKY 和 ISF小學都重視中文可能係其中一個成功因素,小學階段打好中文基礎。而學生在良好英文語境下,英文水平在高小或初中時亦慢慢追上國際學校學生水平,例如ISF講過佢哋學生大多在Y3時英語水平已達到Y5學生平均水平,因此兩者都能做到高比例雙語文憑。

VSA學生初小時英語水平稍高一點,就算學校是兩語並行,學生都偏向了英強中弱,所以雙語文憑比例較低。

poonseelai 發表於 24-2-18 22:08
myp上dp有其優勢, 就是容易D過渡去dp模式, dse同樣也是中間無考公開試經驗,  vsa當然有培訓去學生考試能力 ...

抱歉我講得唔清楚
我指CKY要求考取雙語文憑既設計,會讓部分學生轉校,不是指CKY主動勸退

Adiezz 發表於 24-2-18 22:20
抱歉我講得唔清楚
我指CKY要求考取雙語文憑既設計,會讓部分學生轉校,不是指CKY主動勸退
...

明白, 我自己也估計這是cky考生數目會在igcse之後少了咁多原因之一

CKY 雙語都要考Lang A係真有難道高分

貓頭鷹之家 發表於 24-2-19 00:37
CKY 雙語都要考Lang A係真有難道高分

全世界既Bilingual diploma 小於3成

香港對比英語為母語既國家係有先天優勢,但一間學校要達到100%都唔容易

Adiezz 發表於 24-2-19 10:11
全世界既Bilingual diploma 小於3成

香港對比英語為母語既國家係有先天優勢,但一間學校要達到100%都唔 ...

唔係喎,香港不少有100% bilingual diploma, 取bilingual diploma唔一定考兩個語文A,另一方法係考中文A,subject group 3 or 4用英文考

有學校會寫明考兩個語文A才計bilingual diploma, eg VSA, DBS

poonseelai 發表於 24-2-19 11:03

唔係喎,香港不少有100% bilingual diploma, 取bilingua ...

VSA 47.56% Bilingual Diploma
DB 69% Bilingual Diploma
ISF 72% Bilingual Diploma
CIS 28% Bilingual Diploma

請問仲有邊間學校IB雙語文憑係100%

lsllsl 發表於 24-2-19 11:16
VSA 47.56% Bilingual Diploma
DB 69% Bilingual Diploma
ISF 72% Bilingual Diploma

優才,真道,spcc

之前另有討論isf的bilingual diploma 並不是全部兩個語文A

poonseelai 發表於 24-2-19 11:24

優才真道IB畢業人數加埋都唔夠60人,咁都叫做香港唔少人拿雙語文憑?

lsllsl 發表於 24-2-19 11:30
優才真道IB畢業人數加埋都唔夠60人,咁都叫做香港唔少人拿雙語文憑?

唔係講緊100% bilingual diploma的學校? 係講緊人數?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊