用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二轉校 寶血會上智英文書院
go

中二轉校 寶血會上智英文書院 [複製鏈接]

各位你好,請問呢度有冇家長 囡囡依家讀緊上智?如有嘅話,可唔可以用少少時間解答我嘅疑問?真係唔該晒! 😊🙏🙏

囡囡依家喺油麻地真光讀緊中一,之前升中自行揀咗上智,但連 Waiting 都冇,最後叩門都唔收,而佢一直都好心儀上智,因為呢間成績好同埋啱晒佢嘅要求 (女校、天主教,同佢小學一樣)。

囡囡覺得依家真光讀書風氣一般,同學水準唔算勁,啲老師上堂極求其,功課量非常浮誇,而全年係四測兩考,個個禮拜六日都冇 Family day,佢讀書壓力大,所以先考慮轉校。

中一上學期成績唔錯,排級五,keep 住呢個成績,如果想中二轉去上智 機會大唔大呢?

另外,想問吓上智學校點樣?校風?谷唔谷?功課量?有冇咩好嘅地方?

非常感激! 🙇‍♀️🙏
   3    0    0    0

老師上堂求其但多功課,好似有少少矛盾 。女覺得壓力大,但又轉去更高banding的學校,豈不是壓力更大?上智校舍細,位於深水埗區同學背景可能較為複雜,視野一定無咁好,你無理由咁轉。我覺得最好唔好轉,一定要轉嘅話,應該去聖瑪利/瑪利曼/聖保祿等層次較高嘅學校。

Mia_mum 發表於 24-2-15 19:33
各位你好,請問呢度有冇家長 囡囡依家讀緊上智?如有嘅話,可唔可以用少少時間解答我嘅疑問?真係唔該晒! & ...

油真考級5唔洗轉去上智啦,試下DGS,SPCS, GHS, 協恩,MCS, YWGS, BPS等等
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

各位你好,請問呢度有冇家長 囡囡依家讀緊上智?如有嘅話,可唔可以用少少時間解答我嘅疑問?真係唔該晒! & ...

上智功課仲多過油真,壓力仲大過油真,心理測試好多女仔有自殺念頭

gracelam 發表於 24-2-16 00:50
油真考級5唔洗轉去上智啦,試下DGS,SPCS, GHS, 協恩,MCS, YWGS, BPS等等

認同,油真級5,4女直+ top tier女官津。

kirstyau 發表於 24-2-18 20:00
認同,油真級5,4女直+ top tier女官津。

呢個應該係樓主嘅情意結

PTL_L 發表於 24-2-18 20:45
呢個應該係樓主嘅情意結

油真 上智 係我心目中算同級,宗教校服好大分別外,感覺教學唔會分別太大,純個人感覺 同學水準 2間唔會太大分別。

要唔谷,要身邊同學高水平,去top tier 女校會合乎D。

要天主教, 又收細左範圍, 來來去去幾間。

kirstyau 發表於 24-2-18 21:45

油真 上智 係我心目中算同級,宗教校服好大分別外,感覺教 ...
我都認同既,一係唔好郁,一郁就要起碼高半級都好。

上智應該比油真谷

tracyloong 發表於 24-2-18 18:04
上智功課仲多過油真,壓力仲大過油真,心理測試好多女仔有自殺念頭
”心理測試好多女仔有自殺念頭”这是正常的事?
学校有没有做什么来处理这个情况?还是让学生自生自灭?适者生存?

上智附近的大杭西將會重建,考慮下重建期間的環境

油真級5可考慮以下官津直資女校

官津女校
HK1 聖提女 英華女
HK2 MSS
HK3 BPS
KL1 SMCC
KL3 MCS

直資女校
HK2 SPCS
KL1 DGS
KL3 協恩
KL4 德望

好呀,多謝各位詳細嘅意見!我都會考慮比囡囡轉去協恩/德望/DGS呢啲直資女校,真係多謝晒!

其實真係越轉越谷
但竟然冇人留意中三選科
入到去神校仲有冇係畀你選?

上智成績較油真佳
天主教女校亦可看看 SPSS 聖家
此兩間要收直小B2生 上智無直聯小
考慮此因素 水平未必下於上智

2023年 上智 | SPSS | 聖家 | 油真
--------------------------------------------------------
考生 136人 | [125人] | 90人 | [109人]
3322率 89.7% | [·] | 90% | 83%

4+
--------------------------------------------------------
中文 74.1% | ~64% | 61.8% | ~57.5%
英文 75.7% | ~78% | 73.3% | ~66%
數學 80.1% | ~62% | 66.7% | ~64%
CEM 76.7% | ~68% | 67.3% | ~62.5%
通識 69.9% | ~73% | 70.0% | ~65.5%
主科 75.0% | ~69.25% | 68.0% | ~63.3%
整體 72.2% | [·] | [·] | 61%

~ 棒形圖數字/約數

上智
https://www.htc.edu.hk/publications/newsletter.php

https://www.htc.edu.hk/publications/newsletter/Issue27.pdf

SPSS
http://www.spss.edu.hk/spr.php

http://www.spss.edu.hk/aboutus/SAR2223.pdf

聖家 #904
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3877193&pid=49278798

https://www.hfcc.edu.hk/administration/asr/

https://www.hfcc.edu.hk/upload/page/52/self/653b773e8ae38.pdf

油真
https://www.tlgc.edu.hk/docs-forms/school-documents/

https://d2dfteklrodxua.cloudfront.net/wp-content/uploads/2023/11/02113221/School-Report-2022-2023.pdf

tracyloong 發表於 24-2-18 18:04
心理測試好多女仔有自殺念頭????

TAIOU4 發表於 24-2-20 01:03
其實真係越轉越谷
但竟然冇人留意中三選科
又咁講啦,雖然已知BPS有變,但難保其他冇變,呢個讀邊間學校,包括女直都要留意。

TAIOU4 發表於 24-2-20 01:03
其實真係越轉越谷
但竟然冇人留意中三選科

直資唔驚,尊貴客戶唔會完全唔俾你讀想讀嘅科

10090 發表於 24-2-20 20:38
直資唔驚,尊貴客戶唔會完全唔俾你讀想讀嘅科

你經歷過搶科搶位你就明...
校長教老師教小朋友興趣行先
佢o地覺得你邊樣高分 / 人o地比你小朋友高分
咁就會變成你小朋友興趣
搞掂