用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望or赤提
樓主: gccky
go

德望or赤提   [複製鏈接]

Calaci 發表於 24-2-14 11:57
會考慮住宿舍嗎?

其實我地去赤提20到30分鐘內車程,應該唔駛住宿,但去德望要1個鐘以上   

aminafy 發表於 24-2-14 13:46
我揀赤提

原因是...請賜教  

gccky 發表於 24-2-14 22:55
原因是...請賜教
首先校舍冇得輸,其次有IB,多一個選擇。我自己參觀過,見d學生都好有朝氣好開心咁。成績方面確實德望比較好,不過我更著重小朋友嘅視野。

aminafy 發表於 24-2-14 23:18
首先校舍冇得輸,其次有IB,多一個選擇。我自己參觀過,見d學生都好有朝氣好開心咁。成績方面確實德望比較 ...

謝謝你     

gccky 發表於 24-2-14 23:34
謝謝你
客氣啦!兩間都係好擧校,揀邊間視乎自己嘅要求,性格同情况,或者比用家自己揀?始終書係佢哋讀,我哋都只係從旁協助下

aminafy 發表於 24-2-14 23:43
客氣啦!兩間都係好擧校,揀邊間視乎自己嘅要求,性格同情况,或者比用家自己揀?始終書係佢哋讀,我哋都只 ...

收到 ,最慘係問左好多次個用家,佢話冇意見     

回覆樓主:

都係睇樓主想自己囡囡要啲乜,要有活動而又要兼顧學業,似乎,GHS穩陣好多。若有機會中學階段放洋,咁揀SSC又冇乜所謂~

gccky 發表於 24-2-14 23:58
收到  ,最慘係問左好多次個用家,佢話冇意見     
...

連坐20-30分鐘車定1小時車都無所謂?
男女同學定只有女同學都無所謂?
咁又幾隨和喎!
咁如果家長都覺得學費差距無所謂
成績差距無所謂
咁梗係揀近嗰間啦!

能考到德望的,又已經有赤提offer的,相信自行都總有一間取錄,港島女津應該都是嗰幾間:英華聖提BPS瑪利曼,是但一間也可以放棄赤提和德望。

RainyRice 發表於 24-2-14 11:49
對德望不太熟悉,不過相信應該是傳統谷校。DSE成績、學界運動和音樂都應該超好。
SSC 有IB DSE。揉合國際與 ...

德望我唔知,SSC 外國大學升學 counselling 做得好好。學校聘請左兩個全職升學顧問(唔係老師兼任)幫學生申請外國大學,升學組由資深副校長帶領。PTA 每年起碼搞2 - 3 次海外升學講座,中一家長已經可以參加。唔一定中六畢業班學生,中一至中五中途海外升學,學校都會幫手,可見學校胸襟。早幾年有個 DSE 學生考入 Stanford 電腦系,學校就出左好大力幫忙。

畢業生大概有3 - 4 成海外升學,大部分去英國,其中絕大部分係 Russell group 學校,G5 亦每年都有,舊年有兩個入 左 Imperial.  劍橋平均每兩三年有學生入,有一年有兩個入劍橋法律系。

亦有不少學生去美國加拿大,UCLA, U of Toronto, UBC, Michigan(與SSC關係良好,差不多每年有學生入)等知名大學係常有 offers. 過去幾年亦有畢業生去美國頂級文理學院(Liberal College), 如 Smith College (希慎主席係校友)。

論海外大學 placements,local school 當中,除 spcc, dgs, dbs 外,個人認爲就要數到 SSC 同 SPCS(兩家差不多),就連近年DSE成績很好的港同亦有所不及,更枉論官津學校。

kwunpa 發表於 24-2-15 01:28
德望我唔知,SSC 外國大學升學 counselling 做得好好。學校聘請左兩個全職升學顧問(唔係老師兼任)幫學生 ...

所以,兩者比較的層面不同
要看家庭取向

gccky 發表於 24-2-14 22:53
其實我地去赤提20到30分鐘內車程,應該唔駛住宿,但去德望要1個鐘以上   
...
德望交通沒有傳說中那樣可怕,學校早上在彩虹地鐵站有校車,也可以搭16號小巴,大概10分鐘就可以到課室。如果你住港島南區近地鐵站,交通應該不是問題。兩個學校都是好學校,先講德望:德望的優勢除了成績好,還有就是女校(不用擔心早戀),而且德望的校長很好,是從港大回來的老師(雖然很多人都不理解DR. FARFFIT的選擇,但是對於德望是件超好的事情),這兩年德望DSE成績每年都在提高,學生士氣正盛,教師團隊也比以前更負責,估計成績會越來越好。新校長的升學資源很好,2023年拿到港三大offer的學生比例超過70%(校長講是72.9%),這個成績只比兩間神校差。學校將有新的教學樓啟用,未來設施方面會更好。再說SSC:SSC勝在硬件,無敵海景和超大的校園,最新落成的大樓比很多學校整間學校都大,而且有IB 可選。風險就是剛剛換了校長,原來的楊校長是一位非常和藹可親的校長,在學校的威望很高。新的校長來自band2學校,能不能把控好這間傳統名校是一個問題。因為直資校的校長權利很大,而SSC的學生大都來自家境比較好的家庭,這部分學生思想活躍,不容易管理,對於校長的要求非常高,新校長對於學校和她自身都是一個挑戰和風險。
綜合來說,兩家學校都是比較神秘的學校,學校也不專注宣傳,坊間對於兩間學校有很多負面言論,而且使用的升學數據也是不準確的,所以建議樓主要多從用家那裡取了解,不要只看一些網上的消息。

liverpool2023 發表於 24-2-15 01:25
能考到德望的,又已經有赤提offer的,相信自行都總有一間取錄,港島女津應該都是嗰幾間:英華聖提BPS瑪利曼 ...

大家睇法有分別,你提及的幾間官津,個人認為只有 BPS 可以與 GHS 並論

B.B.BaBa 發表於 24-2-15 10:54
大家睇法有分別,你提及的幾間官津,個人認為只有 BPS 可以與 GHS 並論
BPS這兩年的成績和GHS也是沒得比了。以前BPS勝在數學和中文,這兩年GHS數學和中文的成績越來越好了。

兩間無論硬件視野不相伯仲,論DSE徳望成績會好啲,讀書氣氛應該更好,但係單程路花上一小時以上好無為,建議雙程一小時內嘅學校,赤提多個IB多個選擇是好事。孩子不偏科是好選擇,若果孩子1A生是否甘心入讀赤提?
正如樓上有人提出兩間有offer的話相信會有其他更好選擇。

UniKitty    發表於 24-2-15 11:25

回覆樓主:

謝謝大家寶貝既意見 ,會盡快決定放位

新一年大家小朋友都健康快樂成長,品學兼優!     

UniKitty    發表於 24-2-15 12:02

UniKitty 發表於 24-2-15 10:49
德望交通沒有傳說中那樣可怕,學校早上在彩虹地鐵站有校車,也可以搭16號小巴,大概10分鐘就可以到課室。如 ...

德望近兩屆畢業的學生還是老校長時期招進來的學生,那時候估有50%外來的b1a生;現在的校長招生政策幾乎100%小學親生女可以入到中學,對小學部來說當然是利好,但是未來還能不能保持這兩年強勁的DSE成績,其實仲要打個問號。

德望交通沒有傳說中那樣可怕,學校早上在彩虹地鐵站有校車,也可以搭16號小巴,大概10分鐘就可以到課室。如 ...

Mrs Ma 嘅資格同經驗應該都可以放心,佢係有傳統名校同津校嘅經驗。「馬李敏慧當校長已有17年經驗,其中12年登上母校之首,前9年在瑪利曼小學,其後在中學部再做3年。而接任聖士提反書院校長之前,她當過津貼學校聖公會呂明才中學5年校長,馬校長稱當中曾為健康著想停工休養一年,更做過幾次手術,曾下決心不再當校長。」

https://topick.hket.com/article/3694428/%E6%A0%A1%E9%95%B7%E5%B0%88%E8%A8%AA%EF%B8%B1%E6%9B%BE%E7%82%BA%E5%81%A5%E5%BA%B7%E5%81%9C%E5%B7%A5%E7%B5%90%E5%A9%9A30%E5%B9%B4%E5%B1%95%E6%96%B0%E9%87%8C%E7%A8%8B%E3%80%80%E8%81%96%E5%A3%AB%E6%8F%90%E5%8F%8D%E6%9B%B8%E9%99%A2%E6%96%B0%E6%A0%A1%E9%95%B7%EF%BC%9A%E6%84%9F%E8%AC%9D%E4%B8%88%E5%A4%AB%E6%94%AF%E6%8C%81%E3%80%90%E6%9C%89%E7%89%87%E3%80%91?fbclid=IwAR1elwoniiJ4rzyZ9pwNkENGutvBhjy8FgHjefsiJbbgRw-R4mYfOtudevc_aem_AezDBhbwcH9fP1csJ-qFvMKUHywpMDiBV4wxpPmZzkdxqGV1s_hNjH2h61UPVyOe2no

B.B.BaBa 發表於 24-2-15 10:54

我都是講出大家網上同一批家長既選擇取向,等樓主思考下啫!

我自己兩個都是仔,兩個都揀男直

對於女校之間既差別真是唔清楚

不過,在討論上面,通常同一批人都會有呢啲選擇。

你話幾間津校中,你只覺得BPS較好
反而我認識的都不會為了BPS放棄抽英華的機會,呢個真是各有各喜好!

新的校長是瑪利曼前校長啊!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊