用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 宜家4年班有咩準備
樓主: sumpo
go

宜家4年班有咩準備 [複製鏈接]

pumpkinfly 發表於 24-2-13 21:04
是否前兩次呈分試級三內就OK?到最後大抽獎,呈三非級三,但計埋三次點都係派band1啦 ...
是, 自行只睇呈一二; 自行津中,-般小學呈分名次(不是成績表名次)級3 內很大機會入(課外活動/ 服務要有小小, 操行當然要A )

自行落選就要睇埋呈三, 不過呈一二都級三內, 呈三考得幾差overall 都不會跌落band 2

sumpo 發表於 24-2-12 00:13
宜家4年班,打算入津貼中學,請問開始需要準備咩呢?

南區官津B1英中只餘女校 SHCC
考慮為官津自行及考直資早作準備
先看本身成績Band幾學校往績再選校

回覆 19801980 的帖子

如果要入Band 1中學就好多嘢可以準備既 - 首先係成績好! 成績好! 同埋成績好! 如果target一間好勁既B1仲要英文成績好好!
其次就係課外活動要全面啲, 例如要有一體一藝, 又會去吓做義工, 有宗教就要去慕道班/讀經班/詩歌班/主日學等等.  課外活動唔一定要有獎 (除非你target嗰啲至鍾意收所謂"特異學生"啦) 但要多多參與, 有熱誠.

另外要儲定啲課外作品, 例如: 作文, 畫畫, 書法, etc.  小學好多時都有閱讀計劃既, 記得叫阿仔女多多參與, 咁又可以多一張獎狀

回覆樓主:

揾多幾間補習

ekhc    發表於 24-2-20 12:30
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊