用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國修讀牙醫
go

[英國] 英國修讀牙醫 [複製鏈接]

想問英國大學修讀牙醫,番香港執業困難嗎?因香港太少學位俾non jupas,可能外國讀多個機會。
   6    0    0    0

lowyick2022 發表於 24-2-10 11:02
想問英國大學修讀牙醫,番香港執業困難嗎?因香港太少學位俾non jupas,可能外國讀多個機會。
...

牙科收國際生有限額
每年約8X個位 仲少個港大牙醫學額

https://commonslibrary.parliament.uk/research-briefings/cbp-9735/

https://www.medschools.ac.uk/news/the-sunday-times-is-wrong-about-international-medical-students

...

請問怎樣查看比non JUPAS 學額

...

英國只有16間大學設有牙科課程,其中2間只限研究生(唔收海外留學生)。而且每間牙科課程的大學,大約6X~7x個學生左右,並且只收取7~9%海外留學生。即是話全世界準大學生(包括school leaver 和 2nd degree )爭取入這7~9%的海外留學生學位。
因此用non-Jupas入香港牙科大學的比率高過用海外身份考入英國牙科大學呀!
另外,香港大學牙科只要成績好,就有機會考入,事前功夫冇咁多準備。
但是考入英國牙科大學,事前功夫準備很多,e.g. personal statement(好似冇咗),UCAT (高分數),基本牙科實習經驗(最好有-幫助面試)和 interview。
真係難很多很多。

Ic thxs for ur info

...

當年我囝仔同時報UK& Australia 大學牙科,也有用non jupas 報香港大學。前者Uk & Australia 大學都各有一間大學offer 。最後囝囝決定在uk 讀牙科,因聽朋友講Australia 牙科易入難出。這是我的少少經驗,希望可以幫到你。

我個女在英國讀牙醫Year 2,我俾少少意見,如果有能力考到和考慮畢業在港就業,建議係香港讀,我相信HKU牙科教得好過英國,世界排名亦高過英國大學。個人感受,英國大學牙科教得麻麻,經常網課和睇影片,老師質素亦麻麻,經常缺課,實習課堂較少,咁貴學費唔係好值。

勇闖UK2023 發表於 24-2-20 17:41
我個女在英國讀牙醫Year 2,我俾少少意見,如果有能力考到和考慮畢業在港就業,建議係香港讀,我相信HKU牙 ...

可能每間英國牙科大學都唔同,我囝仔已經 year 5 ,沒有你所講經常網課/睇影片(除了COVID的時候),越高年班上課時間越少,他去牙科醫院實習機會時間非常多。都未計去睇Professor落場工作呀!由year 4開始囝仔每星期兩日(半天)要自己 hold session 落場實戰,還要帶 assistant partner ,現在他經驗非常豐富。他常常說在牙科醫院時間多個在大學lecture hall。
不過無可厚非Hong Kong U牙科,的確世界性是非常出色。
我估你女兒是否讀英國 K字頭牙科大學?!

同意呀,間間大學唔同,愈高年級應該Clinical 愈多,我個女Year2,現在一星期得一日在醫院睇醫生工作,對比HKU 牙科clinical 的時間相差好大。都擔心返香港後又要再考執業試,所以可以係HKU讀會更好(emoji)

我個女讀那間不是K字頭,K字頭出晒名(emoji)

多謝大家資料,不過HKU牙科實在位少又難入

勇闖UK2023 發表於 24-2-20 18:16
我個女讀那間不是K字頭,K字頭出晒名(emoji)

係呀!K字頭大學出晒名牙科 degree 唔掂

勇闖UK2023 發表於 24-2-20 18:14
同意呀,間間大學唔同,愈高年級應該Clinical 愈多,我個女Year2,現在一星期得一日在醫院睇醫生工作,對比 ...

Year 2 ,咁又真係好少時間去睇牙醫工作。
我記得囝仔 year 2 已經要落場做assistant partner,雖然遇着COVID,落場時間少咗。不過到year 3 已經要自己半日完全落場師兄傍住 hold session了。
囝仔常常投訴俾 NHS 搵笨,做廉價勞工。

angelleungyp 發表於 24-2-13 02:11
英國只有16間大學設有牙科課程,其中2間只限研究生(唔收海外留學生)。而且每間牙科課程的大學,大約6X~ ...
路過。
我之前都有諗過俾小朋友去英國讀牙科,都有做資料蒐集,認同用non-Jupas入香港牙科大學的比率高過用海外身份考入英國牙科大學,不過響香港考牙科,並唔係你所講淨係睇成績。

香港學生經Non-Jupas考牙科,一樣要做齊晒你所講嘅嘢(即係Personal statement, interview,最好有實習經驗),唯一唔需要嘅係UCAT,所以都一樣花好多時間去準備。

...
英國畢業牙醫回港執業以前難。將會變得容易,因為會好快好似西醫咁、有新政策推出,回港幫政府做一段時間(可能五年,以特別註冊)牙醫之後,可以免試註冊變回自由身。不過最理想都係,想喺邊度執業,就喺邊度讀,少好多煩惱。

manning2014 發表於 24-2-21 12:28
英國畢業牙醫回港執業以前難。將會變得容易,因為會好快好似西醫咁、有新政策推出,回港幫政府做一段時間( ...

一日未出一日有變數。盧局長原本希望在上年底推出,最後又拖到年中前。希望早D宣佈, 皆大歡喜啦!

其實點解HKU咁少位讀牙醫, 其他U 又冇呢科讀

lowyick2022 發表於 24-2-21 19:31
其實點解HKU咁少位讀牙醫, 其他U 又冇呢科讀

印象中,只係HKU有dentistry。

Yes u are right

香港只有HKU有牙科,只有90個位,收分有時甚至高過讀醫,收AL、IB及DSE最高分個堆,根本唔憂無學生。HKU牙科學生人數已經唔算少,英國大學牙科學院平均只收70個學生。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊