用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Roedean school
發新帖回覆
go

[英國] Roedean school [複製鏈接]

0    0    0    0

Hihowareyou 發表於 24-2-10 01:01
前排我發覺嗰個女係 Roedean度讀有啲唔開心,佢話佢間學校裏面有啲人係做埋啲奇奇怪怪嘢,例如吸煙。佢亦都 ...

讀咗幾耐?而家year幾?其他家長有冇同感?或者同學校傾傾先

前排我發覺嗰個女係 Roedean度讀有啲唔開心,佢話佢間學校裏面有啲人係做埋啲奇奇怪怪嘢,例如吸煙。佢亦都 ...

你真係要了解清楚,叫個女有乜嘢事要出聲。其他學校我唔知,我仔讀過兩間中學,知名及不出名都有,完全冇呢啲問題,冇岐視housemaster 都好好,相處融洽到每次回去亞仔都準備手信。相信係個別事件。現在Year 幾?有冇其他同學家長可以了解下?

Hihowareyou 發表於 24-2-12 07:43
回覆 cfs 的帖子

嘩!你嗰仔嘅Housemaster 咁好,唔冼咁擔心啦! 我嗰女嗰個 housemistress 就係完全相反 ...

KS4? 即係什麼年級 Year 10? 忍到A level (emoji)校囉。
有沒有同其他家長溝通過,應該都有香港家長架,學校咁嘅環境老師咁嘅處理方法,真係麻麻哋喎。
如果學生喺town食完先返學校,冇辦法只好忍佢,起碼吾係校園食。如果校園食老師又唔正視就真係校規都唔嚴。

Hihowareyou 發表於 24-2-12 07:35
回覆 sleung2020 的帖子

我個女而家讀緊KS4 。 佢就話Housemistress 其實知D學生吸煙,但係就冇處理因為覺 ...

其實食煙問題,我相信好多學校都有, 但是否在宿舍內食, 如果在宿舍/學校以外, 呢啲就唔理得咁多。 我女中學當年Year 9時都有這問題, 仲要是食水煙。 學校還突擊檢查, 成隊老師+各級housemistress 行動, 搵到2個學生有水煙, 立即將學生停課。
KS4 即係year 幾? 如果真係覺得有Bully情況, 或對阿女有歧視問題,情況許可的都要考慮轉校問題。

吸煙好奇奇怪怪咩?鬼係咁,食煙飲酒大麻,佢地唔當咩一回事。啲人奇奇怪怪好似青山咁?可否具體啲形容下?

Yanamami 發表於 24-2-13 13:50
吸煙好奇奇怪怪咩?鬼係咁,食煙飲酒大麻,佢地唔當咩一回事。啲人奇奇怪怪好似青山咁?可否具體啲形容下? ...

有啲學校睇得好嚴

Yanamami 發表於 24-2-13 13:50
吸煙好奇奇怪怪咩?鬼係咁,食煙飲酒大麻,佢地唔當咩一回事。啲人奇奇怪怪好似青山咁?可否具體啲形容下? ...

就算香港幾咁出名的名校 , 都一樣有食煙講粗口,幾勁的學校裡面一定有難處理的學生 ,好叻的學生裡面都有D係有行為問題。 只不過學校處理手法係點囉 !

katrinafu 發表於 24-2-13 17:21
就算香港幾咁出名的名校 , 都一樣有食煙講粗口,幾勁的學校裡面一定有難處理的學生 ,好叻的學生裡面都有 ...
但講到間學校好似青山咁,啲人全部古古怪怪就好誇張囉。

Yanamami 發表於 24-2-13 17:26
但講到間學校好似青山咁,啲人全部古古怪怪就好誇張囉。

我都係第一次聽到形容學校好似青山咁。 同埋點樣古怪先。
所以都有樓主講得清楚D .

轉校長後有所改變?

https://www.schoolmanagementplus.com/movers-shakers/niamh-green-to-be-head-of-roedean-school/

……….

等緊你上來再講多點比大家聽,不過你已deleted。點解要delete呀?

唔知樓主系咪淨系講食煙粗口呢D問題,講真其實都唔系咩奇怪野,我仔都讀過2間寄宿中學,有食煙都好平常尤其高年級既,第二間讀Y12都有1-2個幾friend既女同學食電子煙,佢地自己起外邊食,有時起宿舍偷偷食,我仔話其實身上系有味,舍監應該知,只不過隻眼開隻眼閉當唔知啫,佢地成班同學返到香港聚會都有落酒吧食水煙同飲酒,或者唔好當人地系異類,自己唔食當人地食糖算啦。

yuyueng 發表於 24-2-15 09:47
唔知樓主系咪淨系講食煙粗口呢D問題,講真其實都唔系咩奇怪野,我仔都讀過2間寄宿中學,有食煙都好平常尤其 ...
我就係英國名女boarding sch 畢業、我以前都同d 鬼妹甚至香港人一齊食 哈哈, social smoker .
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊