用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Southampton vs Reading vs Essex vs Swansea Universit ...
樓主: Jennifer0604
go

[英國] Southampton vs Reading vs Essex vs Swansea University [複製鏈接]

回覆樓主:

幾年前cardiff有主動比scholarship 我孩子,只係year 1, 數目唔大,亦有email話個CO再低少少,我估主要睇成績

Jennifer0604 發表於 24-2-28 09:28
回覆 minmin 的帖子

其實依家英國的大學係咪好易批Scholarships?
舊年我仔報大學真係諗都冇諗過申請scholarship, 入到已經好開心啦。

twhkleung 發表於 24-2-29 12:00
唔好介意我咁講, 好大學比scholarship重要.

理論上, 將來搵工, 張CV上, education果part, 大學係最高學力, ...

講到見工,見得人的大學都未必及applicant 的soft skill 重要,想當年親戚個女Warwick Uni 畢業回港找工作一樣碰不少釘,見極無一份工請, 有時見得人的大學都未必係啲咩。

sumikogurashi 發表於 24-2-29 16:40
講到見工,見得人的大學都未必及applicant 的soft skill 重要,想當年親戚個女Warwick Uni 畢業回港找工作 ...

她那方面soft skill 唔得?

sumikogurashi 發表於 24-2-29 16:40
講到見工,見得人的大學都未必及applicant 的soft skill 重要,想當年親戚個女Warwick Uni 畢業回港找工作 ...
講得岩, 有好soft skill見hiring manager先可成功.但更前题係要过左HR果关先, 而HR通常睇CV 决定, 末到睇soft skill偕段.
你親戚個女如果响間比Warwick U差 的畢業, 可能連HR过關都係未知之數, e.g., 有更好的CV会先見, 而且唔会全In.

可能 overqualified

poonseelai 發表於 24-2-29 21:04
她那方面soft skill 唔得?

佢口齒唔多伶俐
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊