用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (急問) 聖保羅書院小學 vs 港大同學會小學 vs 英華小學? ...
樓主: 雲妮兒
go

(急問) 聖保羅書院小學 vs 港大同學會小學 vs 英華小學?   [複製鏈接]

運動叻出頭既畢竟係鳳毛麟角,多數都係普通人,用成績入本地大學。

hkpapa852 發表於 24-2-1 12:54
港大牙科 Professor Mike Leung 親自講, 佢地 prefer 收成績好既運動員, 因為佢地認為運員性格適合做牙醫
...

Professor Mike Leung 就係 SPB 畢業生

寶力加 發表於 24-2-1 13:19
可以同一時間註冊3間直資小學?

突破盲點 XD

Prefer 收”成績好”既運動員學生,世界通行,但前題係成績好。
今年世大羽毛球冠軍高同學咪係因為讀專科放棄專業運動訓練,只係學校練波打到冠軍。

三間學校各有特式,SPB比較斯文、傳統,港同主張非傳統教學,英華係兩者之間。
不過,揀一條龍小學就等於揀12年既同學、居住/生活環境,我覺得要考慮埋喜歡邊種風格既同學、鄰居。

醒目開學勳章 王國長老

Lightwriter 發表於 24-2-1 13:52
突破盲點 XD

小學無限制註冊幾多間,講自律
中學就只可註冊一間

回覆樓主:

3間學校都係千挑萬選咁去揀學生,有50%5+究竟歸功學校課程定學生質素? Band 1 學生去邊間學校都會係band 1

醒目開學勳章 王國長老

vaniceda 發表於 24-2-1 16:54
3間學校都係千挑萬選咁去揀學生,有50%5+究竟歸功學校課程定學生質素? Band 1 學生去邊間學校都會係band 1 ...

龍校直升嘅,無可能都係100% band one生
除非一直迫人走,迫剩d精英

Charlotte_mom 發表於 24-2-1 17:36
龍校直升嘅,無可能都係100% band one生
除非一直迫人走,迫剩d精英

就係龍校考小一時已千挑萬選,學生差極都有個底線,家庭支援一定充足

港大牙科 Professor Mike Leung 親自講, 佢地 prefer 收成績好既運動員, 因為佢地認為運員性格適合做牙醫
...
所以想回應35-36如已加權係唔夠揪,運動員係特別的~~

醒目開學勳章 王國長老

vaniceda 發表於 24-2-1 17:38

就係龍校考小一時已千挑萬選,學生差極都有個底線,家庭支 ...

理念同事實永遠有距離

vaniceda 發表於 24-2-1 16:54
3間學校都係千挑萬選咁去揀學生,有50%5+究竟歸功學校課程定學生質素? Band 1 學生去邊間學校都會係band 1 ...

Band 1 學生去邊間學校都會係band 1

中一入學時就係, 之後呢?

香港目前自DSE以嚟, 任何一間盡收B1學生既中學, 每年都有至少1人畢業時唔達升讀大學既基本標準 (3322), 我諗咁都算唔達B1標準啩?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

...

好似話因為要夠力

...

點解運動員性格適合做牙醫呀?

Rpp 發表於 24-2-4 22:50
點解運動員性格適合做牙醫呀?
堅毅, 夠耐性, 唔怕悶, 唔介意長期做D重覆性既工作
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 24-2-5 08:29

明白

hkpapa852 發表於 24-2-5 08:29

成績好的運動員無敵啊⋯⋯自律

Nbranson 發表於 24-1-31 23:08
其實港大同學會有乜好只係有一年出過兩個狀元之後校內校外運動都係普普通通。出過兩個狀元嘅學校大把啦跑馬 ...

港同出的兩位狀元係勝在一條龍由小一讀到中六的學生,不是中學的外來生,即係表示學校的一條龍教學方法係成功的,當年讀港同直資新校係一個冒險嘗試,10年後港同的公開試成績比同期的直資學校係超越。

其實不用每年都要有狀元, 要睇整體成績, 我個仔4年前港同中六畢業, 同屆有兩個同學係6科5** (都係小一升上中六的學生), 港同整體學生成績係有目共睹的,至於運動近年田徑和游水都在學界有不錯的成績, 當然要揀運動叻港同唔會係首選。

樓主, 三間都係好學校, 仔仔如入到升讀都相信會讀的開心的。

長度和距離

回覆 雲妮兒 的帖子

如果你是全職爸/媽,個人喜歡名氣,選SPB/YW。這兩家功課多,須要全職父母支持,否則全家人壓力超大,親子關係不好。
如果你不是全職爸/媽,個人名利無所謂,選港同,功課相對少。在職父母可以應付到。

選學校除了看孩子是否合適(你說他3家都合適,所以不討論了),同樣重要是看父母能否配合學校的要求。傳統名校重學術,這意味著父母要跟的非常貼。一個初小學生的成績90%跟他本人無關,而是看父母能花多少時間。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊